Odkrivamo države Skupine Triglav: 3 predlogi za obisk Bosne in Hercegovine

Domačini za obisk priporočajo kraje, ki jih zagotovo še ne poznate.

Bogata zgodovina, naravne lepote in dobra hrana – razlogov za obisk Bosne in Hercegovine je veliko. Naši sodelavci iz Sarajeva in Banje Luke so nam pomagali najti nekaj najbolj privlačnih destinacij. Če njihovi predlogi res držijo, se morda lahko na naslednjem izletu prepričate kar sami.

REPUBLIKA BOSNA IN HERCEGOVINA

Število prebivalcev: 3,79 milijona

Glavno mesto: Sarajevo

Najbolj znana hrana: pite, čevapčiči in enolončnice (čorbe)

Najboljši čas za obisk: pomlad/poletje

 

KAJ OBISKATI?

 

Mostar

Mesto je znano po svojem znamenitem kamnitem Starem mostu na reki Neretvi, ki je vpisan na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Most,  ki ga je v 16. stoletju dal zgraditi sultan Sulejman Veličastni, je imel tedaj največji lok na svetu.

 

Vredno ogleda in sprehoda je Staro mesto, ki izvira iz obdobja vladavine Turkov. Obiščete pa lahko tudi eno izmed cerkva in džamij, Ćejvan-ćehajine je najstarejša, zgrajena leta 1552, ali si ogledate zanimive turške hiše. Muslibegovića kuća, Kajtaz kuća in Bišćevića kuća (Bišćevića ćošak) so najbolj znane.

 

Trebinje

Čisto na jugu Hercegovine, na bregu reke Trebišnjice pod goro Leotar, je mesto Trebinje, mesto sonca, vina in platan. Središče mesta je zgrajeno v mediteranskem slogu, prevladujejo tudi stare avstrijske stavbe in ogromna drevesa platan.

 

V srcu mesta, v Dučićevi ulici, lahko vidite spomenik trebinjskega pesnika in ambasadorja, katoliško katedralo iz XIX stoletja, prvi spomenik Njegošu in živopisano tržnico s spomenikom iz 1. svetovne vojne. V bližini je čudovit park, v katerem so pravoslavna cerkev, dom kulture, spomeniki, fontane, itd.

 

Številni tuji in domači turisti obiskujejo tudi ostanke iz obdobja Turkov: Perovića most iz 16. stoletja, Osman-pašino džamijo in stari grad (Kastel) na desni obali Trebišnjice iz 18. stoletja. Na hribu Crkvina nad mestom pa stoji zelo lep kompleks: kopija samostana Hercegovačka Gračanica, galerija ikon, amfiteater, muzej, ki ga po nekaterih ocenah v sezoni obišče okrog 100.000 turistov.

 

Lukomir

Lukomir je planinska vas na južnih pobočjih planine Bjelašnice na 1495 metrih nadmorske višine. S tem je najvišje naselje Bosne in Hercegovine in edino nad 1300 metri. Med planinama Bjelašnico in Visočice se nahaja kanjon Rakitnice, Lukomir pa stoji na samem robu.

 

Vas slovi po svojih kamnitih hišah, ki so prekrite s skodlami iz češnjevega lesa. Ko zapade sneg, je dostop do vasi pogosto mogoč samo s smučmi ali peš. Vas je znana tudi po svoji tradicionalnih oblačilih, ženske pa še danes nosijo pletenine, kakršne so nosile tudi pred nekaj stoletji.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

potovanja, dopust, prosti čas