Odkrivamo države Skupine Triglav: 3 predlogi za obisk Črne gore

Črna gora je majhna, a zelo razgibana država s številnimi možnostmi za dopust.

Druga najmlajša država na svetu na 13.812 km2 ponuja nekaj za vsakogar. Naši sodelavci iz Lovćen osiguranja, ki je del Skupine Triglav, pa kot najlepše predlagajo kopanje v Kotorskem zalivu, dvigovanje adrenalina na Tari ali sprehod po kanjonu Nevidio. Ob tem pa poudarjajo, da bo obisk popoln ob uživanju v kulinaričnih dobrotah.

REPUBLIKA ČRNA GORA

Število prebivalcev: 620.029

Glavno mesto: Podgorica

Najvišja gora: Bobotov Kuk (2523m) v Narodnem parku Durmitor

 

KAJ OBISKATI?

Boka (Kotorski zaliv)

Gre za dolg in razčlenjen zaliv na skrajnem severu črnogorske obale Jadranskega morja, ki ga mnogi nepravilno štejejo za najjužnejši evropski fjord. Zaliv, ki je del UNESCOVE svetovne kulturne dediščine, sestavljajo številni manjši zalivi, ki jih združujejo ozki kanali. Skupaj tvorijo eno od najlepših naravnih pristanišč v Evropi.

 

Manjše naselje ob obali zaliva, ki je še posebej vredno ogleda, je mesto Perast. To je najlepši primer baročne gradnje na Jadranski obali s številnimi palačami, cerkvami, umetniškimi deli, ki pričajo o nekdanji veličini, sijaju in bogastvu, še posebno iz 17. in 18. stoletja. Dva druga bisera v Kotorskemu zalivu sta naravni otok Sveti Đorđe in umetni otok Gospa od Šrkpjela.

 

Reka Tara  -  adrenalin, mir in lepota

Prva na vseh glavnih seznamih: glede priljubljenosti, števila navdušencev, zaščitnikov, po številu pesmi. Pravijo ji tudi solza Evrope, saj velja za najčistejšo reko v Evropi.

Kanjon Tare je povprečno globok 1.000 metrov, ponekod pa celo 1300 metrov. Reka se uvršča med svetovne rafting destinacije in je pravi raj za ljubitelje adrenalina in avantur. Če želite vznemirjenje, tekmovanje s samim seboj in s hitro reko, ki je polna presenečenj, če želite mir, počitek, vrnitev k naravi – vse to boste našli ob Tari.

Po številnih razburljivih trenutkih, ko vam bo zastajal dih ob brzicah in slapovih, se še kako prileže mirno kosilo na obali. Možnosti za to je obilo, poslastice tega območja pa so dovolj zgovorne: jagnjetina, kisla smetana, siri, postrvi in kruh izpod peke.

 

Komarnica in kanjon Nevidio

Cilj zaljubljenih raziskovalcev narave. Kanjon Nevidio je del Male Komarnice, ki izvira v podnožju južnega dela Durmitorja, bolj natančno v Dobrem Dolu. Izgine in  se ponovno pojavi v ukročeni rečni dolini kot stalna reka. Na samem koncu doline se začenja kanjon Nevidio, ki je zadnji odkriti kanjon v Evropi. Raziskali so ga šele leta 1965. Okolica vhoda je ena najlepših v dormitorskem območju. Prvi stik s tem kanjonom vas navdihne s čudovito in nenavadno lepoto. Večji del kanjona se nahaja v stalni senci, saj zaradi strmih skal sončni žarki ne morejo priti do dna. Kanjon je na določenih mestih ožji od enega metra in skozi nekatere dele je možno iti le s pomočjo alpinistične opreme.

potovanja, dopust, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.