Odkrivamo države Skupine Triglav: 3 predlogi za obisk Makedonije

Domačini za obisk priporočajo čudovite konce zanimive države.

Republika Makedonija ima dolgo tradicijo, bogato kulturo, folkloro in glasbo znano po vsem svetu, širok spekter tradicionalne kuhinje in zelo kakovostna vina. Naši sodelavci iz Triglav Osiguruvanje AD, Skopje pravijo, da je splošno znano, da so Makedonci zelo prijateljski in družabni ter doma v čudoviti državi.

REPUBLIKA MAKEDONIJA

Število prebivalcev: 2.096.015

Glavno mesto: Skopje

 

KAJ OBISKATI?

 

Ohrid – mesto in jezero

Tudi če Ohrida še niste obiskali, ste za njegovo lepoto zagotovo že slišali. Mesto Ohrid je bilo center krščanstva vseh Slovanov, sedež pravoslavne nadškofije, prvih šol in univerze na tem prostoru. Še v srednjem veku so mu rekli Slovanski Jeruzalem. Danes pa je središče svetovnih arheoloških najdišč in mesto 365 cerkva.

 

Ohridsko jezero je dobilo naziv makedonsko sladkovodno morje ne le zaradi intenzivne barve, temveč tudi zaradi velikosti, saj po površini meri kar 358,2 km2. Dve tretjini jezera pripadata Makedoniji, ena pa Republiki Albaniji. Od leta 1980 dalje sta tako mesto kot jezero na seznamu svetovne kulturne dediščine UNESCO.

 

Kruševo

Planina Baba skriva mesto Kruševo, ki se nahaja na nadmorski višini 1350 metrov. Gre za enega redkih krajev, ki si je lahko zaradi svojega bogastva kot obrtniški in trgovski center odkupil svobodo v času Otomanskega cesarstva.

 

V Kruševu še vedno lahko hodite po tesnih, kamnitih ulicah, se sprehajate mimo originalnih fasad mestnih hiš, kjer nekatere domačinke še danes pletejo okrasne odeje in vezejo zavese. Tu lahko kupite tudi redke in skoraj že pozabljene tradicionalne sladkarije – celufke in znani kruševski lokum.

 

Zgodovinsko mesto je znano predvsem po Kruševski republiki, ki je bila prva republika na Balkanu, in Ilindanski vstaji v začetku 20. stoletja. Ob obletnici te vstaje, vsako leto od 25. julija do 12. avgusta, poteka dogodek Kruševo »Etno mesto«, ko se celo mesto spremeni v pravi muzej zgodovine začetka 20. stoletja. Kruševo je znano tudi kot rojstni kraj glasbenika Toše Proeskega, kjer stoji tudi njegova rojstna hiša. 

 

Berovo

Na gornjem delu reke Bregalnice v Maleševskih planinah najdete mesto Berovo, ki je privlačno v vseh letnih časih. Vsako leto se 28. avgusta v samostanu »Uspenie sv. Bogorodice« zbere več kot 5000 ljudi.

 

V gozdu, med borovci, je na 1000 metrov nadmorske višine umetno jezero, ki nosi ime mesta. Na njegovih bregovih so znane terme, Aurora Spa, kjer lahko najamete eno od številnih hišic in izkoristite čudovite možnosti za izlete, rekreacijo in šport.

 

Narava tu bogato obrodi, od divjega sadja do plodov borovcev, iz katerih delajo različne čaje in svetovno znan borovčev sirup. Ta velja za izjemno redko domače zdravilo.

 

Vredne ogleda so tudi poletne pastirske koče, znane kot bačila. V Bačilu Klepalo boste lahko videli, kako delajo domači sir in kislo smetano, ter poskusili stare specialitete kot so mešano meso, slanina, sir in sveže pečen kruh.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

potovanja, dopust, prosti čas