Odkrivamo države Skupine Triglav: 3 predlogi za obisk Slovenije

Katere konce za obisk priporočajo naši sodelavci?

Ko smo naše sodelavce iz Skupine Triglav prosili, da naj pripravijo tri predloge za obisk njihove države, se nismo niti zavedali, kako težko delo smo jim naložili. Sedaj, ko moramo med številnimi znamenitostmi čudovite Sloveniji sami izbrati zgolj tri, se skoraj ne moremo odločiti.

Čeprav smo majhna država, imamo toliko lepih koncev in krajev, da nam še dolgo ne bo dolgčas, če jih bomo skušali vse obiskati. Tudi tujci že poznajo pravljični Bled, skrivnostno Postojnsko jamo, smaragdno Sočo in zmaje v Ljubljani, zato smo se mi odločili, da vam predlagamo še kakšen drug kotiček Slovenije, ki si zasluži vaš obisk.

 

Velika Planina

Velika Planina je zakrasela visokogorska planota v Kamniško-Savinjskih Alpah. Obsega Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovjo in Veliko gričo in je največja visokogorska pašna planina na Slovenskem. Pravzaprav velja za eno najbolj ohranjenih pastirskih naselij na Slovenskem, z razgibano pokrajino s kraškimi vrtačami in kotlinami.

 

Na planini je še živa tradicija pašništva in sirarstva. Pastirske koče oziroma bajte so prepoznavne po svoji tipični arhitekturi - strehe koč so krite s značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko.

 

Najboljši čas za obisk je zagotovo od junija do septembra, ko pastirji pripeljejo svojo živino na pašo. Ob obisku se lahko okrepčate tudi s pravo pastirsko malico - kislim mlekom in žganci, ali pa poskusite domači sir in druge mlečne dobrote.

 

Sečoveljske soline

Gre za največje, delujoče slovenske soline, ki se raztezajo na več kot 650 hektarih ob ustju reke Dragonje pri Sečovljah. Od leta 1989 so zaradi arhitekturnih in zgodovinskih posebnosti ter izjemne rastlinske in živalske  pestrosti Sečoveljske soline zavarovane kot krajinski park in kulturni spomenik.

 

Tu so dovoljene le tiste gospodarske dejavnosti, ki ne ogrožajo naravnega ravnotežja. Taki dejavnosti sta solinarstvo in gojenje morskih organizmov.  Pravijo, da je za obiskovalce najprivlačnejši opuščeni del solin, Fontanigge, kjer lahko opazujejo za slovenski prostor edinstvene prizore  - veliko ptic, obsežne travnike slanuš in preko 100 opuščenih in porušenih solinskih hiš, ki dajejo Sečoveljskim solinam poseben pečat.

 

Ljutomersko–Ormoške gorice

To je dežela stoterih vinskih gričev in središče slovenske vinske tradicije, kjer so vinsko trto gojili že Rimljani. Lapornata tla s primesjo peska in gline, ki so primerno vlažna in zračna, za to namreč predstavljajo idealne pogoje.

 

Ljutomersko–Ormoške gorice pa ne slovijo le po vinih, pač pa tudi zaradi lepe pokrajine, za katero mnogi menijo, da sodi med najlepše na svetu. Številni kolesarju tu zlahka najdejo lepe poti med vinogradi in na manj prometnih cestah, kjer lahko uživajo v čudovitih razgledih.

 

Najlepše izletniške točke na prijaznih, kopastih vinogradniških gričih so Jeruzalem, Svetinje in Litmerk, ki ležijo ob znani vinski cesti, pa tudi Cerovec in Lahonščak.

 

Vir: http://www.slovenia.info/

 

Foto: Andrej Topolovec, STO

potovanja, dopust, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.