Osnove vožnje motocikla: Položaj in nastavitve

Ovira na cesti pritegne pogled, a glejte v smer rešitve!

Tudi če se vam zdi, da ste rojeni za vožnjo na dveh kolesih, pravilnega položaja in pogleda na motociklu ne gre povsem prepuščati občutku. V kritičnih trenutkih vas ravno to lahko reši iz zagate.

 

Pogled vodi vas in vaš motocikel, zato je izredno pomembno, kam gledate med vožnjo. Ta naj bo usmerjen naprej, ne pred kolo motocikla in vedno v smer vožnje, tja, kamor želite, da vas popelje linija.

 

Pogled rešuje tudi v kritičnih trenutkih, vedno glejte v smer rešitve, ne v oviro ali rob ceste. Pogled vas bo vodil tudi po pravi liniji, vedno izhajajte iz sredine voznega pasu in pazite, da se v levih ovinkih ne približate preveč sredini ceste ali nasprotnemu voznemu pasu. Avtomobil se ne nagiba, motorist pa in srečanje avtomobila in motoristove glave ni nikoli dobro.

 

Poleg pravilnega pogleda je za varno vožnjo ključnega pomena tudi pravilno sedenje, položaj komolcev in kako poprimete za krmilo, kar nazorno prikazujemo v zgornjem video posnetku

 

Vedno izhajajte iz nevtralnega položaja, ki je v navidezni navpičnici od stopalk proti sedežu, komolci pa naj bodo vedno nekoliko razširjeni za dober nadzor nad krmilom. Ročici zavore in sklopke morata biti vedno dosegljivi, zato pazite da si ju nastavite pred samo vožnjo na ustrezno oddaljenost od krmila.

 

Pogosta napaka neizkušenih motoristov je tudi položaj nog na stopalkah. Pravilno je, da stopalke obremenite s prsti in ne s peto. Tako boste imeli ves čas boljši občutek in nadzor nad motociklom.

 

 

Ne prehitro! Za trenutek se ustavite in poskrbite, da ne zamudite novih strokovnih nasvetov samo za motoriste.

 

Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o vsebinah iz sveta motociklizma.

 

motorno kolo, varna vožnja, video, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.