Vse, kar morate vedeti o vožnji psa v avtu

Strokovnjak svetuje, kako psa navaditi na vožnjo v avtomobilu.

Prav vsak pes se lahko nauči varne vožnje v avtu, če se postopka učenja lotite na pravi način. Samo tako se bo vaš kuža vožnje veselil, pa čeprav jo bo moral preživeti v transportnem boksu za psa, ki pa njemu in vsem sopotnikom v avtu zagotavlja ustrezno varnost.

Vožnja psa v avtu mora biti del učnega procesa

Prevažanje v avtomobilu je ena izmed osnovnih veščin, ki bi jih moral obvladati vsak pes. Nekateri psi med vožnjo nimajo problemov in ne potrebujejo posebnega navajanja na prevoz. Drugi vožnje ne marajo in lahko razvijejo fobije. Večina psov pa ima manjše težave, ki se najpogosteje izrazijo ob daljših vožnjah. Zato mislim, da bi morala biti vožnja psa v avtu del učnega procesa in socializacije vsakega psa. Že preden psa kupite ali posvojite, veste, da se bo slej ko prej moral nekam peljati in tudi kasneje to večkrat ponoviti. Menim, da bi morali v vseh pasjih šolah ali tečajih vzgoje poučevati, kako psu vožnjo v avtomobilu narediti prijetno.

 

Dobro je, da z učenjem začnete še preden pes lahko razvije strah pred vožnjo.

 

Cilj prevoza psa 

Lastnikov cilj naj bo priti varno iz kraja A v kraj B, in to na način, ki bo psu čim manj stresen.

 

V 3. odstavku 92. člena Zakona o pravilih cestnega prometa je zapisano, da morajo biti živali med vožnjo »ustrezno zavarovane« (Vir: www.uradni-list.si). To pomeni, da pes ob blagem naletu ne bo utrpel nobenih poškodb, na primer ne bo zletel skozi vetrobransko steklo. Če se bo poškodoval, ga bo rana bolela in lahko postane nepredvidljiv, celo napadalen. S tem bo oteževal delo gasilcem in reševalcem.

 

Predlagam tri načine, kako psa ustrezno zavarovati:

 

  • z varnostnim pasom za pse: 
    prvi konec pritrdite psu na oprtnico, na drugem delu pa je jeziček, ki ga pripnete enako, kot bi pripenjali človeka. Pes naj sedi na zadnjem sedežu, kjer bo najbolj varen in ga ne bo moglo nikamor zanesti,
  • prtljažnik s pregradno mrežo,
  • transportni boks za psa.

 

Pri izbiranju najprimernejšega načina pomislimo na počutje psa. Pri vožnji, kjer je pripet z varnostnim pasom, mu bo morda slabo, saj bo lahko gledal skozi okno. Nekateri psi agresivno vedenje razvijejo ravno v avtu, ko imajo preveč časa in lahko gledajo naokrog. Takrat vidijo moteče zunanje dejavnike (npr. druge pse) in zato lajajo in se zaganjajo v okno. Takšno prevažanje je problematično, če na zadnjem sedežu prevažamo tudi potnike. Poleg naštetega pa bo pes zadnje sedeže še umazal.

 

Pri prevažanju v prtljažniku je pes ločen od potnikov. A poskrbeti morate, da je mreža narejena in pritrjena kvalitetno, saj ob močnejšem naletu lahko popusti. Neustrezno mrežo pes lahko tudi sam premakne in se prebije na sprednje sedeže ter povzroči hudo škodo – zgrize prestavno ročico, spije smrtonosno tekočino za čiščenje stekla in drugo. Poleg tega pa bo pri takšnem prevažanju večji pes zasedel ves prtljažnik.

 

Pes je najbolj varen v transportnem boksu, saj je v ravno prav velikem prostoru, odmerjenem posebej zanj.

 

Na trgu je zelo velika ponudba transportnih boksov za pse različnih materialov in oblik. Priporočam aluminijaste. Boks naj bo dovolj velik, da bo pes v njem lahko ležal, vanj varno skočil ter se obrnil. Kdor želi imeti še nekaj prostora za prtljago, lahko naroči boks po meri. Boks bo uporaben tudi pri prevozu z letalom in kampiranju.

 

Potem ko izberete način prevažanja, morate psa še naučiti, kako vožnja poteka. Ne priporočam, da boks namestite v avto in psu ukažete, naj skoči vanj. Na tak način mu boste morda povzročali neprijetne občutke in razvil bo strah pred vožnjo.

 

Cilj učenja je, da pes z veseljem skoči na svoj prostor v avtu in se rad prevaža, saj ve, da bo sledilo nekaj prijetnega. Med vožnjo bo sproščen, najverjetneje bo ne glede na razmere zaspal. Pomembno je, da psa v nič ne silite in ne poskušate preskakovati faz učenja oziroma iskati hitrih rešitev. Če se med učenjem ali po njem pojavijo problemi, se obrnite na pasjega strokovnjaka, ki bo ugotovil, kateri del učenja je bil neustrezen.

 

Oglejte si posnetek webinarja

Več nasvetov o tem, kako zagotoviti varen transport za psa in kako poskrbeti, da bo vožnja zanj prijetna ter odpraviti fobije, povezane s transportom, najdete v spletnem webinarju S pasjim prijateljem na pot.

 

Posnetek webinarja je brezplačen in na voljo vsem, ki vas zanima ta tematika in želite tudi v prihodnje prejemati e-novičnike in biti obveščeni o koristnih vsebinah ter produktih in storitvah Zavarovalnice Triglav, d.d., namenjenih lastnikom psov/hišnih ljubljenčkov.

 

Za ogled posnetka vpišite svoje podatke in poslali vam ga bomo na vaš elektronski naslov.

 

* Seznanjen/-a sem, da me Zavarovalnica Triglav, d.d., lahko obvešča o meni prilagojenih ponudbah svojih produktov in storitev, ki so namenjene lastnikom psov/hišnih ljubljenčkov preko navedenega elektronskega naslova. Več informacij   Obveščanje izvaja Zavarovalnica Triglav za trženje svojih produktov in storitev. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene vašim potrebam, zahtevam in interesom. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o ponudbah, storitvah in novostih Zavarovalnice Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarja z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami. S tem privoljenjem se bomo lahko tudi skupaj dogovorili za obisk našega zastopnika, ki vam bo predstavil navedene ponudbe. .
* obvezno polje

 

POMEMBNO

Zavarovalnica bo vaše osebne podatke, ki jih podate ob oddaji obrazca, obdelovala za namen obveščanja o koristnih vsebinah, produktih in storitvah Zavarovalnice Triglav, d.d., ki so namenjene lastnikom psov/hišnih ljubljenčkov, do preklica privolitve z vaše strani. Kadarkoli lahko začasno ali trajno prekličete svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za trženjske namene ali ugovarjate obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje, oz. zahtevate dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave ali izbris osebnih podatkov s pisno zahtevo, poslano na naslov: Zavarovalnica Triglav, d.d., Miklošičeva cesta 19, 1000 Ljubljana, ali info@triglav.si ali s pomočjo spletnega obrazca, dostopnega na spletnih straneh Zavarovalnice Triglav na triglav.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica. Pravico imate vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če menite, da se vaši osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Pooblaščeno osebo za varstvo podatkov v Zavarovalnici Triglav lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglav.si. Več informacij o varstvu osebnih podatkov v Zavarovalnici Triglav si lahko preberete v Politiki zasebnosti, objavljeni na spletnih straneh Zavarovalnice Triglav na triglav.si.
 

 

Potek učenja:

a. Navajanje na transportni boks za psa

Boks vzamete iz avta, ga nesete v stanovanje in odprete vratca. Nekajkrat dnevno psu v boks položite hrano (brez zapiranja vratc), ki jo bo z veseljem poiskal. Kasneje lahko dodate povelje. Pes bo kmalu sprejel boks kot nekaj pozitivnega. Postopoma začnete za kratek čas zapirati vratca. Kdor transportni boks za psa uporablja kot pripomoček že v stanovanju, bo imel pri navajanju na boks v avtomobilu toliko lažje delo.

 

b. Boks prestavite v avto

Pes bo na tej stopnji boks že poznal in ga povezoval s hrano, zato bo šel v avto brez težav. Zopet ga nagradite s hrano in vajo dobro utrdite. Če je le mogoče, naj pes v avto skoči. Dvignite ga le v primeru, če tega fizično ni zmožen (torej je premajhen ali poškodovan). Na način, kot bo boks spoznal na začetku, si ga bo tudi zapomnil, zato ga po nepotrebnem ne dvigujte in mu ne popuščajte, če je lenoben.

 

c. Prižgite motor

Psa začnite hraniti v avtu in avto tudi prižgite. Tako se bo pes navadil na zvok in tresljaje. Postopoma začnite vključevati premikanje – najprej naj bo prevoz kratek (do prvega travnika), nato vedno daljši. Poskrbite, da bo cilj vožnje psu zabaven in se odpravite na izlet s psom. Če bo vožnjam sledila prijetna dogodivščina, kot sta igra ali sprehod, se jih bo pes veselil.

 

Kako veste, da ste bili pri navajanju na avto uspešni? Pes bo po nekaj minutah vožnje udobno nameščen in bo zaspal. Na okolico in ovinke se ne bo se oziral.

 

Opisani način učenja običajno traja nekaj tednov. Zasnovan je tako, da bo pes v njem videl nek smisel in se med učenjem dobro počutil. Ne bo mogel razviti strahov in posledično bo zanj prevoz ne le varen, ampak tudi prijeten. Zato se opogumite in navadite psa na vožnjo, saj ga ni prijetno ves čas puščati doma. S tem ga prikrajšate za marsikatero skupno dogodivščino.

 

Še več nasvetov o vzgoji, negi pa tudi prevozu psa, najdete v priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!.

 

 

avto, varna vožnja, zavarovanje psov, psi
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.