Poletna potovanja – kaj narediti preden se stvari zalomijo?

Strokovnjaki svetujejo, kako se izogniti težavam na potovanjih.

Če ste med tistimi, ki veliko potujejo, je med vašimi dopustniškimi dogodivščinami zagotovo tudi spomin na kakšno neprijetnost. Matej, Tina in Anja so izkusili eno izmed najpogostejših popotniških nevšečnosti. Rop, zastrupitev in izgubo prtljage. Preverite, kaj za preprečitev podobnih situacij svetujejo strokovnjaki s spletne strani izletinadlani.com, in kako se lahko za takšne primere zavarujete.

Matej in rop v Madridu

Mateju se je obetal čudovit vikend v Madridu. Takoj po prihodu na letališče se je usedel na metro, da bi se popeljal do hotela v središču mesta. Glede na zgodnjo uro prihoda na podzemni proti središču je na postaji seveda mrgolelo ljudi vseh starosti. Ob izstopu iz podzemne si je na bližnji stojnici želel kupiti pijačo. Ko ni našel denarnice, se je zavedel, da je bil tarča madridskih žeparjev, saj je njegova denarnica očitno izginila v času vožnje z metrojem. K sreči je vsaj potni list imel spravljen drugje v nahrbtniku.

 

Brez denarnice, denarja in kreditne kartice bi seveda težko preživel vikend v tujini, zato se je podal na bližnjo policijsko postajo in prijavil krajo. Policija si je zapisala osebne podatke, da bi  ga v primeru najdbe denarnice nemudoma obvestila. Matej je hkrati po telefonu preklical tudi svojo kreditno in bančno kartico na matični banki. V vmesnem času se je s starši dogovoril, da sta mu preko mednarodne mreže za hitra nakazila denarja po vsem svetu nakazala določeno vsoto denarja za vse pričakovane stroške bivanja v Madridu. Žal njegove denarnice nikoli niso našli. Kljub nevšečnosti je preživel prijeten vikend, zagotovo pa bo v prihodnje bolj pozoren in denarnice ne bo več hranil v žepu.

 

Italijanski Neapelj slovi kot raj žeparjev. V zanimivi raziskavi sta dva strokovnjaka za žeparje zgolj v dveh urah opazila več kot 60 različnih žeparjev samo na mestnih tramvajih.

 

Nasvet strokovnjakov: Pred odhodom je smiselno razmisliti o čim bolj varnih načinih hrambe osebnih dokumentov, denarja, kartic in (ne)nujnosti uporabe dragocenosti na potovanjih. V nobenem primeru denarja ali denarnice ne shranjujte v žepih. Predlagamo, da denar in dokumente skrijete pod oblačila (npr. torbica okrog pasu ali okrog vratu pod oblačili). Ne pozabite tudi na kopije osebnih dokumentov.

 

Nasvet zavarovalnice: V sklopu turističnega zavarovanja imate v pakete vključeno tudi zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic.

 

Tina in izguba prtljage v Bangkoku

Tina je polna navdušenja pristala v Bangkoku, kamor je končno prispela po 17 urah potovanja in dveh postankih. Pred njo je bil dober mesec dni, namenjen raziskovanju skritih kotičkov Jugovzhodne Azije, ko je ugotovila, da se njen rdeč nahrbtnik ne nahaja na tekočem traku skupaj z ostalo prtljago sopotnikov iz Evrope. Kaj pa zdaj? Tina se je najprej podala proti okencu za izgubljeno prtljago (Lost and Found) in podala vse opise o pogrešani prtljagi ter njene kontaktne podatke. To sicer mora narediti v roku sedmih dni od trenutka izgube.

 

Po 21 dneh neuspešnega preverjanja o morebitni najdbi Tininega rdečega nahrbtnika, se je ta opredelil kot izgubljen. Tina je  škodo izgube nahrbtnika vključno z vsebino sicer dobila povrnjeno s strani letalske družbe (povrne se vrednost do 1.200 evrov)

 

V Evropi je med letalskimi družbami glede na izgubo prtljage vodilna španska družba Iberia (izgubi 19,2 kovčka na 1000 ljudi), sledi ji francoska družba Air France (izgubi 18,9 kovčka na 1000 ljudi) in na tretjem mestu je portugalska družba TAP (izgubi 17,3 kovčka na 1000 ljudi). Zanimiv je podatek o letališču na Japonskem v mestu Osaka, kjer od leta 1994 ni bila izgubljena nobena prtljaga več.

Vir: http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/5561128/Britiish-airlines-still-amongst-Europes-worst-for-losing-luggage.html

 

Nasvet strokovnjakov:  Pred odhodom na potovanje vašo prtljago primerno označite, saj jo bo tako lažje iskati. Odveč ne bo tudi kakšna fotografija vaše prtljage (vključno z vsebino). Če imate prtljago primerno označeno, bo verjetno ta prej ali slej tudi prišla do vas (če je sreča na destinacijo potovanja, sicer pa domov v Slovenijo).Vešči popotniki vam bodo svetovali, da si ravno za primere izgubljene prtljage v manjši osebni prtljagi, ki jo imate ob sebi, shranite nekaj nujnih potrebščin in oblačil za prve dni.

 

Nasvet zavarovalnice: Paketa B in C turističnega zavarovanja krijeta tudi zavarovanje prtljage in osebnih stvari.

 

Anja in zastrupitev s hrano v Mumbaju

Anja je vse življenje sanjarila o eksotični Indiji, nato pa je po dobrem tednu bivanja tam doživela grenko izkušnjo. Očitno je omamno dišeč curry na stranski ulici Mumbaja vseboval še kakšno sestavino več, saj se je zelo resno zastrupila. Lokalni zdravnik jo je napotil v bolnišnico. Po nekajdnevni bolnišnični negi si je Anja opomogla, vendar jo je bolezen pošteno pretresla in je bila preslabotna za nadaljevanje poti. Potovanje jo je tako utrudilo, da se je predčasno vrnila domov.

 

V Indiji je odsvetovano jesti meso. Indija namreč slovi kot vegetarijanska dežela, tako da je najbolje, da se tovrstne zelenjavne hrane poslužujete tudi sami in se tako izognete morebitnim zastrupitvam z mesom ali ribami.

 

Nasvet strokovnjakov: Nekaj splošnih nasvetov, katerih se jih je smiselno držati: ne pijte sokov na ulici, pijte le ustekleničeno vodo, pijače brez ledu, izogibajte se sladoledu, morskim sadežem in ribam, svežim sirom, mleku in jajcem. Hrana mora biti sveže kuhana, prekuhana in vroča ter najbolje da pripravljena pred vašimi očmi. Če jeste ulično hrano, ocenite ugled in obiskanost stojnice (izberite tiste v turističnih predelih). Pogosto si umivajte roke, uživajte sadje in zelenjavo, ki jo pred uživanjem olupite sami.

 

Nasvet zavarovalnice: Turistično zavarovanje krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodijo  v tujini. Priporočamo, da v primeru nezgode ali bolezni v tujini pokličete Triglav zdravstveno asistenco, ki nudi 24-urno pomoč oziroma asistenco, in sicer na tel. št. +386 59 09 18 81. S paketom C pa si zagotovite tudi  kritje škode, ki jo lahko utrpite zaradi predčasnega povratka s potovanja, ker vam turistična ali hotelska organizacija ne bi povrnila stroškov za neizkoriščen del letovanja.

 

Zavarovalno kritje velja tudi, če v tujini zbolite zaradi okužbe s koronavirusom Dodatna pojasnila, vezana na koronavirus, si lahko preberete v članku Ostajamo vam na voljo.

 

Razširitev kritja

Pri vseh zavarovanjih, sklenjenih za namen turističnih potovanj (obstoječa in nova zavarovanja, ki bodo sklenjena v času akcije), do preklica veljajo naslednje razširitve kritja zavarovanja prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega

  • kriti so stroški prekinitve potovanja ali podaljšanega bivanja, ki zavarovancu nastanejo zaradi odrejene karantene v tujini, ker je bil v tujini v stiku z nekom, ki je zbolel za koronavirusom, sam pa je zdrav;
  • v primeru sklenjenega družinskega zavarovanja so kriti stroški prekinitve potovanja ali podaljšanega bivanja tudi družinskim članom;
  • kriti so stroški podaljšanega bivanja do največ 14 dni;
  • višina kritja ostaja enaka za paket C (v višini do 3.010 EUR), kritje pa je brezplačno vključeno tudi v paket A (v višini do 500 EUR) in paket B (v višini do 1.000 EUR). Pogoj za zavarovalno kritje je veljavno zavarovanje v času nastanka škodnega dogodka.

 

Več informacij o akciji najdete na spletni strani.

 

potovanja, zdravje, dopust, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.