Po nesreči pride prav pravna pomoč

Veste, kaj storiti, če se po prometni nesreči pojavijo pravni zapleti?

Ste kdaj pomislili, da se lahko po prometni nesreči znajdete tudi v vlogi tožene stranke ali tožnika? Premislite, kaj se utegne zgoditi in kako se lahko zavarujete za primer, če bi potrebovali pravno pomoč oziroma pravno zaščito.
Če se vam na cesti zgodi nesreča, običajno pomislite na škodo, ki nastane na avtomobilu, in na zavarovanje, ki vam bo krilo stroške popravila, če ste ob sklenitvi upoštevali vse scenarije. A posledice so lahko tudi drugačne. Ste že pomislili, da boste mogoče potrebovati tudi pravno pomoč?


Zastopanje povzročitelja nesreče v uradnem postopku

Poglejmo primer. Z avtomobilom se odpeljete na izlet v Avstrijo. Brezskrbna vožnja se konča, ko med iskanjem prave poti za trenutek izgubite pregled nad cesto. Pri zavijanju zaprete pot kolesarju in ga poškodujete. Na kraj dogodka pridejo reševalci in policisti. Prvi oskrbijo poškodovanca, drugi napišejo zapisnik. Hkrati vas obvestijo, da bodo morali vložiti tudi prijavo in bo proti vam uveden postopek, ker ste povzročili prometno nesrečo s poškodbo. 


Krivdo za povzročitev nesreče priznate in se znajdete v položaju, v katerem nujno potrebujete pravno pomoč. Kaj zdaj?


Vprašanj in neznank je veliko. Kako se zastopati v postopku v drugi državi? Koliko stanejo takse, koliko bo treba plačati morebitnemu zastopniku? Kje poiskati tolmača, ki bo dokumentacijo prevedel v nemški jezik? Boste morali na sodišče ali bo dovolj le podpisana izjava? Boste odgovor posredovali sami ali bo bolje, če vam pomaga odvetnik? Vam bo za storjeni prekršek izrečena samo denarna kazen ali lahko utrpite tudi druge posledice? 


V takšnih primerih pride prav zavarovanje, ki vam omogoča pravno pomoč. Z zavarovanjem pravne zaščite zaradi uporabe vozila bi le telefonirali v zavarovalnico in primer, ki se sprva zdi zapleten, bi se začel hitro razpletati.


Pri Zavarovalnici Triglav se lahko zavarujete tudi za primere, ko boste zaradi prometne nesreče potrebovali mnenje in zastopanje pravnih strokovnjakov.


Zavarovalnica vam z zavarovanjem zagotovi pravno pomoč. Pravnik, ki ima izkušnje s tovrstnimi primeri, vam pojasni, da boste ob priznanju krivde in opisu primera, iz katerega je razvidno, da je šlo za nesrečo, ne pa za objestno ali namerno dejanje, najverjetneje plačali le denarno kazen. Podpisali boste izjavo, ki jo bodo na stroške zavarovalnice ustrezno prevedli, s potrdilom sodnega tolmača pa jo bodo posredovali avstrijskemu sodišču. To bo izreklo globo, ki jo boste poravnali, ne bo pa vam treba plačati za pravno pomoč in druge stroške. 


Pravni zahtevek proti povzročitelju nesreče

Zavarovanje pravne zaščite zaradi uporabe vozila pa ni uporabno le v primerih, ko ste v vlogi povzročitelja. Prav lahko pride, tudi če ste oškodovanec.


Oglejmo si še en primer. Kot voznik ste skupaj s sopotnico udeleženi v prometni nesreči. V vas trči voznik drugega avtomobila, ki ne upošteva znaka za odvzem prednosti. Skupaj si ogledata posledice. Drugi voznik ustno prizna krivdo in vas potolaži, češ da je primer jasen in bo njegova zavarovalnica že pokrila škodo. Zato ne vidite smisla v tem, da bi poklicali policiste. 


S povzročiteljem izpolnita poročilo o nezgodi in se nato razideta. Potem pa se pokažejo pravni zapleti. 


Šele doma opazite, da ste pod vtisom trka spregledali, da je povzročitelj nesreče v poročilu pripisal, da ste vi izsilili prednost, izkaže pa se tudi, da njegova zavarovalna polica sploh ni več veljavna. 


V stik s povzročiteljem ne morete več stopiti, postopka pa sami tudi ne takoj zaključiti, ne da bi stroške popravila krili sami. 


Ker ste v vozilu imeli pričo in so bile prometne oznake na kraju nesreče jasne, hkrati pa je povzročitelj kršil zakonodajo, ker ni imel veljavnega zavarovanja, se lahko odločite za pravno reševanje situacije. 


Če bi se na pravdno pot podali sami, bi postopek lahko trajal dolgo. S pravno pomočjo pa gre hitreje. Zavarovalnica vam v okviru zavarovanja pravne zaščite zaradi uporabe vozila, ki ga lahko sklenete tudi po spletu v sklopu avtomobilskega zavarovanja, zagotovi takojšno pravno pomoč. Pravna pisarna v vašem imenu vloži odškodninski zahtevek, če povzročitelj ob zaključku postopka še vedno ne poravna škode, pa z vložitvijo izvršilnega zahtevka poskrbi, da pridete do plačila za stroške popravila svojega vozila. 


Pravna pomoč ni vsemogočna

Pravna pomoč, ki jo zagotavlja zavarovanje pravne zaščite zaradi uporabe vozila, je, kot kažeta zgornja primera, zelo koristna. Vseeno pa je treba pojasniti, da ni vsemogočna. Zavarovalnica vam denimo ne more zagotoviti pomoči, če: 


  • ne obstaja možnost, da boste v pravdnem postopku uspešni; 
  • ste nesrečo povzročili namenoma;
  • ste nesrečo povzročili pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih substanc.

 

Prav tako pa je treba ločiti med stroški, ki jih imate s pravno zaščito, in tistimi, ki jih morate poravnati za denarno kazen. Pred globo za prehitro vožnjo vas denimo pravna zaščita nikakor ne zavaruje in jo boste seveda morali plačati sami. 


avto, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.