Potovanja z avtomobilom: Brez česa ne gre

Poiskali smo predloge za nepozabno izkušnjo: potovanje z avtomobilom.

Ne potrebujete novega avta, niti veliko prtljage. Gre tudi brez določenega končnega cilja, saj je bolj pomembna pot, dobra družba, odlična glasba in nekaj prostih, brezskrbnih trenutkov. Ne glede na kilometre, ki jih boste prevozili, je potovanje z avtom, legendarni ameriško poimenovani »road trip« nekaj, kar morate preizkusiti vsaj enkrat. Če vas navduši, k čemur bomo s predlogi in nekaj nasveti skušali prispevati tudi mi, potem ga boste zagotovo želeli ponoviti večkrat. 

1 potovanje z avtomobilom –  Zelo preprosto, le odločite se za popotovanje. Idejo, kam se boste podali in koliko časa si boste vzeli, prepuščamo vam.

 

2 najboljši zavarovanji – Previdnosti ni nikoli dovolj, brezskrbnost pa je vedno dobrodošla, zato poskrbite, da bo tudi upravičena. Za izlet z avtomobilom imamo dva odlična predloga, ker vemo, da je pred vami še dolga pot: avtomobilsko zavarovanje in zavarovanje potovanj v tujino za vso družino.

 

3 odlične »road trip« aplikacije – Kljub temu, da potujete z avtomobilom in imate dovolj prostora, ne pretiravajte s prtljago. Našli smo tri aplikacije, ki vam bodo omogočile, da po načelu »manj je več« še vedno pridete do cilja in uživate na poti.

 

  • TripAdvisor (iOS, Android) – Ko na poti ne veste, kje bi jedli, kaj bi si v bližini lahko pogledali ali kakšne so možnosti za prenočitev, ste s to aplikacijo lahko popolnoma brez skrbi. Ponudi vam tudi neodvisne ocene vseh predlogov, ki so jih prispevali drugi popotniki.
  • Wi-Fi Finder (iOS, Android) -  Pokaže vam najbližje lokacije, kjer boste lahko našli brezplačni ali plačljiv Wi-Fi. V bazi je več kot 650.000 lokacij v 144 državah.
  • DRAJV (iOs, Android) Prva brezplačna aplikacija v Sloveniji in regiji, ki ob pomoči signala GPS in senzorjev v pametnem telefonu spremlja način vožnje. Voznike za varno vožnjo nagradi s popustom pri zavarovalni premiji.

 

5 »road trip« filmov: Če nam še vedno ne verjamete, da je vredno poskusiti in si za naslednje potovanje izbrati vožnjo z avtomobilom, vas morda prepriča kateri izmed filmov, ki govorijo o spoznavanju sveta skozi vetrobransko steklo. Babica gre na jug, Thelma in Luise, Motoristov dnevnik, Mi smo Millerjevi, Naša mala mis. In še bi jih lahko naštevali.

 

10 najboljših »road trip« cest: V reviji National Geographic so zapisali: «Včasih je pot, včasih je cilj – in včasih je oboje«. Z vami delimo njihove predloge najlepših, najbolj zanimivih in drugačnih cest, primernih za popolno potovanje: avtocesta Seward (Aljaska, ZDA), Amalfi obala (Italija), avtentični stari zahod (Severovzhod Nove Mehike, ZDA), stranske poti Provanse (Francija), Banff in Jasper Park (Kanada), Cvetlična pot (zahodna Nizozemska), avtocesta bluesa (Tennessee in Mississippi, ZDA),  srednja Grčija, Piratska pot (Jamajka) in Severni otok Nove Zelandije.

 

15 stvari, ki ne smejo manjkati

Tehnično ustrezen avtomobil – Ni potrebno, da je osebni avto, s katerim se pripravljate na pot, najnovejši ali najboljši model, mora pa biti tehnično brezhiben. Preden se odpravite na daljše potovanje, ga odpeljite na pregled k mehaniku, saj boste od njega skoraj v celoti odvisni.

 

Sopotniki – Izbira sopotnikov je zelo pomembna, saj boste precej časa preživeli v njihovi družbi, v zelo omejenem prostoru. Prepričajte se, da imate enake oziroma podobne interese in da so vas po možnosti pripravljeni tudi zamenjati pri vožnji. Kdo bo po vašem mnenju ustrezal tem merilom, pa boste morali oceniti sami.

 

Zemljevidi (GPS) – Ceste, odcepi in križišča so še vedno zapleteni, kot so bili včasih, a k sreči imamo danes številne različne aplikacije in GPS sisteme, ki nam olajšajo navigacijo. Če pa vam je papir še vedno ljubši, so na voljo tudi številni tiskani zemljevidi. Če je pri izletu z avtom najbolj pomembna pot, potem moramo poskrbeti, da jo dobro poznamo. 

 

Potovalne aplikacije – Aplikacije nam olajšujejo potovanja in nam omogočajo, da se dobesedno usedemo v avto in po poti ugotavljamo, kje bomo jedli, spali in kaj si bomo ogledali. Včasih pa pozabimo, da smo znali potovati tudi brez njih.

 

Avtomobilska asistenca– Ker smo na tovrstni poti odvisni od našega avtomobila, je dobro, da lahko v primeru okvare koga pokličemo, ki nam lahko na poti pomaga. Zavarovalnica je za take primere vedno pripravljena. Sicer pa poznate tisto: »Če gre karkoli lahko narobe,…«. Pogosto je to ravno takrat, ko ustreznega zavarovanja nimamo. Zato obrnimo stavek na glavo in se ustrezno zavarujmo.

 

Kako avtomobilska asistenca deluje v praksi?

 

Zvočna podlaga – Ne mislimo na zvok motorja ali na dolgo klepetanje vaših sopotnikov. Da bo vožnja prijetna, jo mora spremljati tudi prava glasba. Vnaprej si pripravite nabor glasbe, ki bo ustrezala vam in vaši družbi. Na radijske postaje se ne morete zanesti, saj so lahko na poti območja s slabo pokritostjo radijskega signala. Zanimive pa so tudi različne avdio knjige, ki lahko popestrijo izlet. Kakorkoli se boste že predajali glasbi, pa naj ta ne odvrača vaše pozornosti od vožnje, zato naj ne bo preglasna, ukvarjanje z avtoradiem pa raje prepustite sopotnikom.

 

Hrana in pijača –Nikoli ne veste, kaj se na cesti lahko zgodi, zato si izberite nekaj prigrizkov, ki jih lahko uživate v avtomobilu, brez da bi vas motili pri vožnji, ter brezalkoholnih napitkov za gašenje žeje. Za kaj več pa bo bolj primeren postanek, kjer si lahko sami kaj pripravite ali pa preizkusite lokalne dobrote.  

 

Robčki – Za brisanje, čiščenje, kot podstavek, za osvežitev, mokri ali suhi, najbolje tako eni kot drugi, saj vam vedno pridejo prav.

 

Udobna oblačila – Morda so za vas to kavbojke ali trenirka, kratke hlače ali poletno krilo, izberite si tisto, v čemer se počutite najbolj udobno, kar vas ne utesnjuje in je iz naravnih materialov.

 

Fotoaparat – Danes je to lahko tudi del pametnega telefona. Ta je – pameten ali ne – prav tako del nujne opreme, a ga skoraj ni potrebno posebej predstaviti, ker se brez njega ne odpravimo nikamor. Prepričani pa smo, da tudi o fotoaparatu ni potrebno izgubljati preveč besed, le ne smemo ga pozabiti.

 

Polnilec – Za vse naše mobitele, GPS sisteme, elektronske knjige in ostalo tehniko brez polnilca ne bo šlo. Ker boste precej časa porabili v avtu, je seveda priporočljivo imeti polnilec primeren za avto.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

avto, potovanja, varna vožnja, avtomobilska asistenca