Potovanja z motorjem: Spomladi na Sicilijo

Kaj motoristom ponuja južna lepotica Sicilija?

Razprite pred seboj zemljevid in s prstom odpotujte od Trsta čisto dol na jug, do konca italijanskega škornja. Do Sicilije!

Na jug po zahodni ali po vzhodni strani

In že vidimo problem! Dve prometni žili peljeta tja dol. Katera je najbolj prava, se vprašate? Obe, ni dvoma. Računajte, da se po vzhodni ali po zahodni strani škornja od slovenske meje do Sicilije nabere 1.500 kilometrov. To sploh ni tako grozno daleč. Tudi drago ni. Zna pa biti utrujajoče. Zato je prav, da med prečenjem Italije načrtujete postanke in si ogledate kakšen kraj ob poti. Potovanje bo zato še bolj nepozabno.

 

Če izberete zahodno stran, je treba nujno videti Firence, doživeti je treba Rim z Vatikanom, vsaj poduhati je treba še vedno kaotičen Neapelj. Za spanje z razgledi priporočam strmo in gorato amalfijsko obalo in kakšen na hrib privezan motelček ali B&B. In že smo čisto blizu ožine Messina, od koder vozi trajekt na Sicilijo. Tu je še nedavno vozila modro-bela potniška motorna ladja Edra, ki je v jugoslovanskih časih dnevno plula med Trstom, Koprom, Izolo, pa vse dol do Pule in nazaj.

 

Če pa začnete pot najprej na vzhodni obali škornja, potem obiščite Rimini, Riccione in Pesaro, po uličnih motodirkah in motoindustriji zgodovinsko znane obalne kraje. Od tu naprej je morda najbolj smiselno držati odprt plin in štepati kilometre do Barija. Vstopili smo v pokrajino Apulia, ki je slikovita in znana po kamnitih na suho zidanih valjastih hiškah »trulli«. Najlepše in zaščitene so okoli kraja Alberobello. V njih lahko prenočite, bližina bazena pod oljkami ne kazi podobe. Ja, res je, spominjajo na istrske pastirske hiške.

 

Vreme: toplo bo

Ker se potuje na jug, praviloma lahko pričakujemo prijetno vreme. Spomladi in jeseni bo malo bolj sveže, poletje pa zna biti precej toplo in za sprehode kar naporno. Na Siciliji bo stalno pihalo. Z malo sreče boste doživeli, kako veter nosi čez sredozemsko morje afriški pesek in zato se nebo obarva strašljivo oranžno.

 

Ko pa boste v notranjosti, tam okoli Etne, se lahko zaradi višine vreme hitro skvari in z ogledom vulkana ne bo nič. Dežni kombinezon naj bo zmeraj pri roki.

 

Sicilija lahko navduši, lahko pa …

Opozoriti želim, da ima Sicilija vseeno dva turistična obraza. Lahko vas izjemno navduši. Lahko vas globoko razočara. Zakaj? Z odvozom smeti imajo težave. Notranjost je gosto poraščena, gričevnata, na trenutke zelo dolgočasna, kot so to lahko zakotja slovenske Istre. Se pa je zanimivo ustaviti v zaselkih na gričih, ker so to pristni kraji, kjer ure bolj počasi tečejo.

 

Pri izbiri gostišča, kjer boste jedli, zaupajte nasvetu domačinov. Z nekaj sreče boste jedli odlično sicilijansko hrano. Če pa boste izbirali na slepo, se vam v turističnih krajih zlahka zgodi, da vam bodo za krmo drago zaračunali. Tudi spanje v elegantnem hotelu, recimo v Taormini, je lahko nerazumno drago. V kakšnem neopaznem zasebnem hotelčku imajo rjuhe lahko velike zakrpe, čeprav cena tega ne bo nakazala. Spet drugje lahko za skromen denar spite v čudoviti vili z bazenom in parkom. Na Siciliji težko razvozlate vzorec. Iskati prenočišče tako, da slepo slediš nosu, ni garancija za dober rezultat. Bolj varno je, da že doma raziščete, kaj se ponuja, preberete ocene gostov in si zabeležite kontakte. Ko pa ste enkrat na vratih, je izredno učinkovita odprtost pospremljena z nasmehom. Zgovornost, čeprav z rokami in pantomimo, odpira vrata. Sicilijanci so prijazni.

 

Itinerar: kaj je treba videti na Siciliji?

Ker je Sicilija že v 19. stoletju predstavljala svetovljansko počitniško idilo in so tja radi hodili umetniki, pisatelji, igralci, bankirji, plemstvo in priskledniki, se nekaterih mest še danes drži sloves.

 

Filmske mafijske zgodbe so v javnosti seveda pustile sled. Vendar film ni Sicilija in zato nima smisla obiskovati vasic, katerih imena poznamo iz romanov. Več zadovoljstva boste užili s posedanjem in opazovanjem življenja po manj turističnih vogalih. Zagotovo boste opazili kakšnega starejšega modela pokončne hoje, s temnimi očali in pomembnih gibov.

 

Taormina

Taormino, mestece pod Messino, so umetniki in imenitneži zaznamovali tudi z nebrzdanimi zabavami. Sezidana je na dvesto metrov visokem hribu, tik nad morjem. Tudi danes je slikovita, je zelo turistična, skoraj šarmantna in minuli slavi ustrezno predraga. Kaj več od sprehoda s postankom za kavo in sladoled si pravzaprav ne zasluži. Pripravite se na sitnost s parkiranjem, ker vožnja skozi mestece ni dovoljena.

 

Taormina

 

Etna

Iz Taormine do parka Etna je kratka vožnja. Si prestavljate, da se s ceste, ki teče ob morju, začnete dvigati na dva tisoč metrov višine? Cesta je odlična, motoristična. Presunljivo je videti reke ohlajene lave, ki so se ustavile pod oknom hiše ali tik nad cesto. Če vam bo vreme naklonjeno, si plačajte dokaj drag izlet do vrha Etne. Če pa le obsedite na parkirišču pred planinsko postojanko in od tam s kavo v roki gledate navzgor, bo tudi lepo.

 

Siracusa

Južneje ob obali je Siracusa,  mesto čarobnega imena in bogate antične zgodovine. Sicilijo so si prilastili Grki, za njimi Rimljani, po njih Arabci, potem Normani … Vsakdo je tam nekaj podrl in nekaj dodal. Če pa vas arheološke najdbe ne ganejo, si privoščite vsaj obalo in tržnico. Uživali boste v zvokih, vonjih, barvah.

 

Piazza Armerina

Če pa imate radi zgodovinske ostanke, potem se morate iz Siracuse zapeljati  v notranjost do kraja Piazza Armerina. Tam so pod blatnimi naplavinami odkrili čudovito ohranjeno starorimsko vilo političnega veljaka iz Dioklecijanovega časa. Barviti talni mozaiki jemljejo dih. Videli boste mladenke v bikini kopalkah pri igri z žogo, lovce in živali. Kot bi gledali film, star tisoč sedemsto let.

 

Agrigento

Na polovici razdalje med Siracuso na vzhodu in Marsalo na zahodu je mesto Agrigento, ki slovi po čudoviti dolini templjev. Iz helenistične dobe je ostalo vsaj pet, šest odlično ohranjenih templjev, kakršnih tudi na matičnih grških tleh ne boste videli. Jasno, da se bo tu treba sprehajati, zato so potrebna lahka oblačila. Nekje na polovici te doline je manjši lokalček, primeren za počitek in osvežitev.

 

Erice

Izjemno lep razgled pa se odpre, ko se iz slikovitega mesta Trápani vzpnete v bližnje hribovje, na Erice. Ta zaselek pripisujejo Trojancem, ki so po padcu Troje iskali novo priložnost za življenje. Danes si je vredno vzeti čas in malce posedati na razglednih točkah, od koder se vidi na okoliške griče in doline, na bližnje egadske otoke in na čudovito morje. Tu je pravi trenutek za odlično kavo in slaščico »cannoli siciliani«, rolico iz krhkega testa napolnjeno s skuto in kandiranimi pomarančnimi lupinicami. Pravi cannolo naredijo z ovčjo skuto.

 

Pripravljeni na pot

V primerjavi z vzdržljivostnim romanjem na Nordkapp je skok na Sicilijo čisto kratek izlet. Vseeno pa računajte na vsaj tri tisoč kilometrov za transfer in vsaj še tisočaka po Siciliji.

 

Kakšne prav posebne tehnične priprave niso potrebne. Če je motocikel na dovolj svežih gumah, je dovolj preventiven servisni pregled motocikla, da na poti ne bi omagal akumulator ali ne bi zmanjkalo zavornih ploščic. Sicer pa je Italija največje evropsko tržišče za motocikle in je gosto prepredena z delavnicami.

 

Vaše motoristične izkušnje vam prav gotovo narekujejo, kaj je dobro imeti s sabo na vsakem motorističnem podvigu. Da česa ne pozabite, preverite s seznamom.

 

Ker pa v Italiji vsako leto ukradejo desetkrat več motorjev, kot se jih proda v Sloveniji, delujte samozaščitno. Dodatna ključavnica za priklepanje naj bo obvezna oprema na poti skozi Italijo. Na Siciliji naj bi bilo bolj varno, ker naj bi v okolju veljala moralna zapoved, da se turistom ne krade. No ja.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite naslednjo takšno zgodbo prejeti v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za motoriste:

 

motorno kolo, potovanja, prosti čas, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.