Na potovanje v ZDA

Poskrbite za ustrezno turistično zavarovanje.

Če se odpravljate na potovanje v ZDA, Avstralijo, Kanado ali druge oddaljene kraje, poleg načrtovanja poti in urejanja potrebnih viz, posebno pozornost namenite tudi turističnemu zavarovanju, predvsem  kritjem zdravstvenih storitev. Predstavljamo, kako izbrati pravo zavarovanje, da boste lahko brez skrbi. 

Kaj mora vključevati turistično zavarovanje za potovanje v ZDA?


Pri izbiri zavarovanja za potovanja v ZDA in druge oddaljene kraje bodite pozorni na naslednje: 

Zavarovanje zdravljenja


Potovanja v tujino so doživetja, ki se jih veselite, ampak tudi takrat vas lahko marsikaj preseneti, na primer bolezen ali poškodba. Stroški zdravljenja pa so lahko izjemno visoki. Če ste blizu doma, se morda lahko hitro vrnete nazaj. V Evropi vam na pomoč lahko priskoči tudi Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. 

Ko pa ste v Združenih državah Amerike, Kanadi ali drugih oddaljenih krajih nič od naštetega ne pride v poštev. Zato je še toliko bolj pomembno, da imate sklenjeno zavarovanje z dovolj visokimi kritji oziroma zavarovalnimi vsotami. Zavarovalna vsota pove, kolikšen je maksimalen znesek, ki vam ga lahko zavarovalnica povrne.   

Predvsem bodite pozorni na zavarovalno vsoto zdravstvenega zavarovanja na potovanjih v tujini z asistenco.

 

Ob sklepanju zavarovanja se lahko odločate med 3 različnimi paketi. Vsi vključujejo zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco, razlikujejo pa se po naboru ostalih nevarnosti in višini zavarovalnih kritij za posamezne nevarnosti.
 
Paket A je najbolj osnoven, paket B ima že nekoliko višja kritja, največ pa krije paket C, ki je hkrati edini paket, ki ga lahko tudi prilagajate. To pomeni, da lahko višino zavarovalnih vsot pri posameznih nevarnostih še povišate. 

Zavarovalno vsoto za zdravljenja v tujini lahko povišate do zneska 550.000 ali celo 1.100.000 evrov.


Če se boste odločili za višjo zavarovalno vsoto, kar je za oddaljene destinacije vsekakor priporočljivo, potem bo višja tudi premija zavarovanja, saj bo potrebno doplačilo.  

Doplačila na premijo so potrebna tudi: 

  • če se boste na potovanju ukvarjali s kakšnim adrenalinskim športom, 
  • če ste oseba starejša od 75 let. 

Turistično zavarovanje lahko enostavno sklenete preko spleta. Če pa boste paket prilagajali, se obrnite na naše zastopnike.

 

usemap GFG1 GFG2

Prevoz v domovino


Ob sklepanju preverite tudi zavarovalno vsoto za prevoz v domovino. V paketu C je najvišja.  

Zavarovanje odgovornosti


Ni pa nujno, da se v tujini poškodujete vi. Hitro se lahko zgodi, da vi nekomu nenamerno povzročite škodo in če se odgovornost dokaže, jo boste morali tudi poplačati. Razen če imate sklenjeno zavarovanje za to nevarnost. 

V takih primerih svetujemo, da takoj zavarujete dokaze: fotografirajte, pridobite dokumentacijo … vse to je težje pridobiti, ko poteče nekaj časa in se vrnete v domovino.


Vsi trije paketi vključujejo to nevarnost vendar z različnimi zavarovalnimi vsotami. Tudi tukaj priporočamo paket C, saj so tovrstni stroški, sploh če komu povzročite telesne poškodbe hitro lahko zelo visoki. 

Pomembna so tudi ostala kritja


Preverite tudi katere ostale nevarnosti vključujejo paketi in kakšne so zavarovalne vsote. Tako daleč od doma vam pride prav tudi zavarovanje prtljage in osebnih stvari, zavarovanje zlorabe plačilnih kartic, stroškov zaradi odpovedi leta …

Kaj če že imate sklenjeno letno turistično zavarovanje?


Če imate že sklenjeno letno turistično zavarovanje, za katerega menite, da ne bo zadoščalo za kritje morebitnih stroškov potovanja v ZDA, brez skrbi. Za čas potovanja lahko namreč sklenete novo zavarovanje z višjimi kritji. Priporočamo vam paket C. 

Ne veste, kakšno turistično zavarovanje imate sklenjeno in kaj vse vključuje? To lahko hitro in enostavno preverite v digitalni poslovalnici i.triglav.


Ob morebitni škodi v tujini in strošku zdravljenja, ki bi presegel zavarovalno vsoto na eni polici, bo upoštevana tudi zavarovalna vsota na drugi polica, vendar največ do višine škode.

Kaj če v tujini potrebujemo v pomoč?


Svetujemo vam, da najprej pokličete Triglav asistenco na tel. št. +386 2222 2864, kjer so vam na voljo 24 ur na dan. Sodelavci v klicnem centru vam bodo znali pomagati, po potrebi organizirati zdravljenje, zavarovanje pa bo v okviru zavarovalne vsote pokrilo stroške zdravljena v bolnišnici ter stroške prevoza do bolnišnice ali v domovino. 

Seveda, se lahko odločite tudi, da stroške zdravljenja in drugih storitev poravnate sami, če zaradi okoliščin asistenčne pomoči ne morete uporabiti. Potem lahko povračilo stroškov uveljavljate po povratku v domovino na naši najbližji enoti.

Če izberete drugo možnost, je postopek uveljavljanja povračila naslednji: zavarovalnici predložite celotno zdravstveno dokumentacijo in originalne račune, ki jih zahtevajte ob plačilu storitev.

Da ob načrtovanju potovanja, česa ne pozabite, si prenesite naš brezplačni seznam opravil.


prosti čas, potovanja, dopust
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.