Prezimovanje motorja

Preverite pnevmatike, poskrbite za akumulator in ne pozabite na podrobnosti.

Prihaja čas, ko bo treba motorju nameniti zimski počitek. Da bo vaš motocikel ob začetku nove sezone pripravljen na nove podvige, mu pred prezimovanjem namenite nekaj več pozornosti.

Poskrbite za akumulator

Ker so današnji motocikli silno odvisni od elektronske pameti, je treba resno pozornost posvetiti negi akumulatorja. Sodobni akumulatorji hitreje izdihnejo kot tisti izpred desetih let! Računalnik v motociklu zahteva 11,6 V, sicer se ne zbudi, ne da goriva, ne da iskre. Motor ne bo več vžgal. Najraje na prvem izletu po zimskem mirovanju. Baterijo je »kap«, rečejo avtoelektrikarji. Za to bo za čas zimskega mirovanja treba kupiti pametni polnilec in takrat, ko motocikel stoji, baterijo priklopiti na program vzdrževanja. A previdno, kupite zanesljiv polnilec preverjene kakovosti, ki bo lahko deloval več tednov. Nezanesljiv polnilec, ki se pregreje ali pride v kratek stik, v kombinaciji s polnim rezervoarjem goriva hitro lahko privede do požara!

 

Kako kažejo pnevmatike?

Močni motorji opazno krajšajo življenjsko dobo pnevmatike katere globina dezena hitro pride na minimum. Priporočamo, da pnevmatike zamenjate s svežimi še pred zimo. Tako boste lepo pripravljeni za prvi izlet v novi sezoni – ko bo asfalt še hladen in s slabšim oprijemom.

 

Konec sezone je primeren čas, da motocikel zapeljete na redni servis in morda po nove pnevmatike. Tako boste pripravljeni za prvi izlet v novi sezoni.

 

Vrag je v podrobnostih

O prezimovanju motorja si nasvete preberite v knjižici o uporabi vozila. Proizvajalci vedno opozorijo na kakšne detajle, ki jih je modro upoštevati. Sicer se nam dogajajo traparije, ki enkrat kasneje cefrajo živce. Poznamo primer. Možak je zaradi mlade družine in veliko dela svoj motocikel malo vozil. Imel ga je v garaži, polnega tanka bencina pa ni nikoli nalil. Notranja stran posode za bencin je začela lepo rjaveti, drobci rje so prišli do uplinjačev, zato je nekajkrat ostal na cesti. Zato je priporočljivo, da motor prezimi s polnim rezervoarjem. 

 

Bojte se plesni

Pozornost namenite tudi opremi. Vsa motoristična oblačila pred prezimovanjem posušite na zraku. Čez zimo redno prezračujte prostor, v katerem hranite oblačila, ker vlaga v zraku predstavlja vir za razvoj plesni. Če na oblačilu opazite plesen, jo lahko dokaj dobro odstranite in zatrete s krpo namočeno v najčistejši, 96-odstotni alkohol, ki ga lahko dobite v lekarni.

 

Znameniti italijanski proizvajalec motoristične opreme hrani svoja arhivska dirkaška oblačila v kontrolirani atmosferi v posebnem trezorju. Tudi vi poskrbite za to, da vaših oblačil ne napade plesen.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

motorno kolo, aktivno življenje, varna vožnja, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.