Skrbna priprava na dopust

Da vas na dopustu nič ne bi presenetilo, upoštevajte nekaj osnovnih priporočil.

Načrtovanje izletov, počitnic in potovanj je prijetno doživetje: izbira cilja, zbiranje potrebnih dokumentov, rezervacije prenočišč itd. Skrbna priprava na dopust prepreči marsikatero težavo in vam omogoča zares sproščen dopust. Da vas nič ne bi presenetilo, vam bodo v pomoč naslednje ključne točke.

Dokumenti

  • Veljavnost potnega lista in drugih dokumentov. Praviloma mora biti potni list veljaven še vsaj 6 mesecev po zaključku vašega dopusta. Znotraj držav članic EU lahko potujete le z osebno izkaznico. Priporočljivo je, da imate pri sebi na ločenem mestu shranjeno tudi kopijo potnega lista ali osebne izkaznice in kakšno fotografijo za osebni dokument. Ne pozabite na živali – tudi one potrebujejo svoj dokument, če jih boste vzeli s seboj.
  • Ali potrebujete vizo. Podatke o tem, katere države zahtevajo vizo za vstop, ter kontakte tujih veleposlaništev najdete na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

 

Varnost

  • Kakšne so razmere v državi, kamor se odpravljate? Pri tem uporabite vse možne vire: internet, turistične vodiče, revije... Koristne informacije in morebitna opozorila lahko najdete na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.
  • Ali je v državi, kamor potujete, veleposlaništvo RS? Ne pozabite si izpisati telefonskih številk. Če veleposlaništva RS ni, se lahko obrnete na katerokoli veleposlaništvo držav članic EU, zato si izpišite tudi njihove kontaktne informacije.

 

Zdravje

 

Avto

Za potovanje z avtomobilom prav pride naslednje:

  • načrt poti,
  • izračun stroškov cestnin,
  • izračun stroškov goriva,
  • posebnosti cestnoprometnih predpisov.

 

Vse te informacije boste našli na spletni strani AMZS.

 

Ali na avtomobilu vse deluje kot je treba: luči, zavore, nivo tekočin (olje, zavorna tekočina, hladilna tekočina), delovanje klimatske naprave, tlak v pnevmatikah in stanje akumulatorja. Imate tudi komplet prve pomoči, odsevni jopič, popoln komplet žarnic in na varnostni trikotnik?

 

Če se odpravljate na dopust po Evropi, vam bo v pomoč tudi številka avtomobilske asistence, ki zagotavlja 24-urno pomoč v večini evropskih držav.  Asistenčni center Zavarovalnice Triglav lahko iz tujine pokličete na +386 2222 2864.

 

Letalo

Ko rezervirate letalske vozovnice boste imeli na voljo tudi možnost sklenitve zavarovanja za primer odpovedi potovanja. To je koristno saj krije stroške odpovedi letalske karte zaradi nezgode, nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ali smrti zavarovanca ali njegovih ožjih svojcev.

 

Pred odhodom na letališče imejte blizu tudi številko leta, točen čas odhoda, ime letalske družbe in morebitne podatke o povezavah poletov. Najbolj priročno je, če imate v ročni prtljagi pospravljeno letalska karta, potni list, osebne dokumente in ključe prtljage.

 

Denar

V tujino vzemite le toliko denarja, kot ga boste potrebovali za začetek, sicer uporabljajte plačilne kartice, potovalne čeke, bankomate, ipd.. Če imate možnost, shranite denar in dokumente v hotelskem sefu.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

prosti čas, dopust, potovanja, preventiva