Vam je med vožnjo slabo?

Preverili smo, kaj pomaga proti slabosti med vožnjo – ingver, tablete ali čaj?

»Najpogosteje prizadene otroke, a slabost med vožnjo je pogosta težava in praktično vsak se je že kdaj srečal z njo. Nekateri imajo težave že med normalno vožnjo v avtomobilu, spet drugim postane slabo le v ekstremnih razmerah,« pojasnjuje Lara Lenart, dr. med. Če vam to zveni znano, preberite, ali lahko kinetozo oziroma potovalno bolezen premagate, jo otroci prerastejo in ali ingver res pomaga.

Zakaj pride do slabosti med vožnjo?

Lara Lenart, dr. med. pojasnjuje takole: »Naši možgani neprestano nadzirajo položaj, držo in premikanje našega telesa. To počnejo s pomočjo podatkov, ki jih posredujejo naše oči preko vidnega živca, in podatkov, ki jih posreduje naš ravnotežni organ v notranjem ušesu.

 

Gre torej za ravnovesje med sliko, ki jo vidimo, in premiki glave, ki jih zaznavamo.

 

Če se pojavi kakršnokoli neravnovesje med tema dvema viroma, če čutimo premike, ampak jih ne vidimo, si možgani teh podatkov ne morejo pravilno razlagati in posledično pride do znakov, ki si jih razlagamo kot potovalno bolezen. 

 

Primer: predstavljajte si, da sedite v letalu in nimate možnosti gledati skozi okno, zato gledate v sedež pred vami. Oči možganom sporočajo, da je vaše telo pri miru. V resnici pa letalo spreminja smer vožnje. Tekočina v vaših polkrožnih kanalčkih se pretaka in vam pravilno sporoča, da se gibljete. Toda možgani ne vedo, kateremu čutilu verjeti in čez nekaj trenutkov že segate po papirnati vrečki.

 

Poleg samega gibanja, ki povzroča slabost, so pogosto težave tudi psihološkega izvora. Ker vas je strah, da vam bo med vožnjo slabo in neprestano razmišljate o tem ter pri sebi iščete znake, lahko sami sebe prepričate, da vam je res slabo. Pri nekaterih posameznikih je strah tako močan, da se slabost lahko pojavi že pred samo vožnjo.

 

Tipični znaki potovalne slabosti

  • Ponavadi se najprej pojavi občutek nemira.
  • Postanete bledi, potni, pojavi se vrtoglavica ali omotica.
  • Občasno vas lahko začne boleti glava.
  • Postane vam slabo.
  • Če vožnje ne prekinete, bruhate.

 

Toda bruhanje ne reši težav s slabostjo, te po navadi izginejo šele takrat, ko prenehate z vožnjo.

 

Slabost med vožnjo pri otrocih

Potovalna bolezen, ki v resnici ni bolezen, se lahko pojavi pri vsakem posamezniku s pravilno delujočim ravnotežnim organom in ni razlog za preplah. Res pa je, da je slabost med vožnjo najpogostejša pri otrocih od 2. leta dalje. A z leti, tekom pubertete težave ponavadi izzvenijo. Možgani se "navadijo" na takšen način sprejemanja podatkov.

 

Če ima vaš otrok tovrstne težave, Lara Lenart, dr. med. svetuje, da mu med vožnjo ne dovolite uporabljati telefona ali brati.  Poskrbite, da gleda naprej. Lahko si pomagate z blazino, ki oprime otrokov vrat in preprečuje nepotrebno nihanje glave. »Ne delajte panike, če otroku postane slabo, saj s tem lahko situacijo le poslabšate.«

 

Kaj pomaga proti slabosti med vožnjo?

Nasveti, ki veljajo za otroke, veljajo tudi za odrasle, ki jih pesti isti problem. Pomaga:

  • Da se na pot podate spočiti.
  • Dan prej se izogibajte uživanju alkohola.
  • Pred potovanjem lahko zaužijete lahek obrok, vendar se držite suhe hrane, da preprečite ''pretakanje'' tekočine po želodcu.
  • Namestite se čimbolj v ospredje vozila, obvezno morate biti obrnjeni v smer vožnje.
  • Opazujte cesto pred sabo ali nepremično točko na obzorju.

 

Če se vozite v avtomobilu, poskrbite, da je ta dobro prezračen in da v njem ni prevroče.

 

Če se slabost pojavi, se ustavite in počakajte, da mine.

 

Če boste bruhali, poskrbite, da izgubljeno tekočino nadomestite.

 

Obstajajo tudi zdravila proti potovalni slabosti, ki so vam na voljo v lekarni brez recepta. Vsako ima svoja navodila za uporabo, vzeti pa jih morate približno 30 minut pred vožnjo in ne tik pred samo vožnjo. Tako omogočite najboljše delovanje.

 

Pri nekaterih zdravilih proti slabosti morate biti posebej previdni, saj povzročajo zaspanost in po njihovem zaužitju ne smete sesti za volan.

 

Kot rešitev nekateri navajajo tudi čaje, akupunkturo, zapestnice in prelepljenje popka. Lara Lenart, dr. med. na to odgovarja, da različne stvari pomagajo različnim ljudem, pa tudi, da lahko imajo samo psihološki učinek.

 

»Ingver dokazano pomaga, v lekarni je celo mogoče kupiti zdravila z ingverjevim izvlečkom, ki pomagajo pri potovalni slabosti.«

 

K zdravniku vam načeloma ni potrebno iti, razen če menite, da imate hude težave, ki vas ovirajo v vsakdanjem življenju. Na izbranega zdravnika pa se morate obrniti, če se tovrstne težave pojavljajo v mirovanju, kajti takrat lahko gre za okvaro vestibularnega organa (predel notranjega ušesa, ki nadzoruje naše premikanje, ravnotežje oziroma položaj telesa v prostoru) ali za kakšno nevrološko obolenje.

 

In za konec, je slabost med vožnjo možno premagati? »Pri veliki večini se možgani ''navadijo'' na takšno neravnovesje in sčasoma težave popolnoma izzvenijo,« zaključuje zdravnica Lara Lenartova.

 

 

avto, potovanje, varna vožnja, družina, otroci, dopust, avtomobilsko zavarovanje, avtomobilska asistenca, turistično zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.