Star avto proti novemu: Kako izbrati?

Stroški vzdrževanja proti izgubi vrednosti.

O tem, kakšno je dejansko razmerje med številom prodanih novih in rabljenih avtomobilov, je javno dostopnih zelo malo podatkov. A nekaj drži kot pribito. Le tretjina kupcev se pri nakupu svojega avtomobila sreča z dilemo, ali izbrati rabljen ali pa povsem nov avtomobil. Če ste med njimi, pomagamo z dejstvi o prednostih in slabostih enega in drugega.

Drži, da pri menjavi avtomobila ne gre za edinstven življenjski dogodek. Pričakujemo lahko, da si bo povprečen voznik v svoji vozniški karieri lastil vsaj 10 različnih avtomobilov. Seveda obstajajo tudi izjeme. A časi, ko avtomobil lastnika ne bo zamenjal več kot desetletje, so najverjetneje dokončno minili.

 

Kdor kupuje novo, menjava manj, kdor kupuje rabljeno, menjava več

O argumentih ZA in PROTI v korist rabljenega oziroma novega avtomobila več v nadaljevanju tega prispevka, za predigro pa nekaj matematike. Tokrat ne pretirano natančno v številkah, pač pa predvsem kot povzetek vedenja lastnikov novih in rabljenih avtomobilov.

 

Če izvzamemo trgovce z rabljenimi in novimi avtomobili, bo hiter prelet ponudbe vozil, ki jih prodajajo fizične osebe, dovolj jasno pokazal, da večina popolnoma novih avtomobilov pri hiši ostane v povprečju več kot 5 let. Razlogi za to so povsem preprosti.

 

Avtomobil v prvih dveh letih izgubi približno tretjino vrednosti, po štirih letih pa je vrednost v primerjavi z novim skoraj prepolovljena.

 

Zagotovo se tako kaže interes lastnikov, da nov avtomobil pri hiši ostane dlje časa. Problemov z njim načeloma ni, pričakovano padanje vrednosti pa se ustali v mejah sprejemljivega.

 

Kasneje, ko je kredit ali lizing poplačan, želja po novem avtomobilu spet postane dominantnejša od spominov na mesečni obrok oziroma od zavedanja o izgubi vrednosti. Vonj po novem, garancijske ugodnosti in druge prednosti, ki jih v garažo pripeljete z novim avtomobilom, pa imajo seveda tudi svoj poseben čar.

 

Veliko lažje, predvsem pa veliko prej, se od svojega avtomobila poslovijo tisti, ki so ga kupili kot rabljenega. Po zdravi logiki je tudi ta pojav mogoče povsem preprosto razumeti.

 

Izguba vrednosti po letu ali dveh sicer ni zanemarljiva, je pa nekajkrat manjša (tudi v odstotkih glede na odšteti denar) kot pri povsem novem avtomobilu.

 

Če govorimo o avtomobilu iz razreda popularnega Golfa, starega od 6 do 10 let, lahko računate na to, da vas bo izguba vrednosti stala približno stotaka na mesec. Ob dejstvu, da gre vseeno za dovolj sodoben, varen in zanesljiv avtomobil, je to križ, ki ga ni tako težko sprejeti. Z nekaj spretnosti in sreče se lahko s tovrstnim kolobarjenjem z relativno majhnim vložkom vse življenje vozite v solidnih in ne preveč zastarelih avtomobilih.

 

O prednostih in slabostih

Ne glede na vašo izbiro pa ima odločitev tako določene prednosti kot tudi nekatere pomanjkljivosti.

 

Po matematiki se kot finančno ugodnejša rešitev zdi nakup rabljenega avtomobila. Če res ne sodite med tiste, ki bi iz vreče, polne sladkih prigrizkov, potegnili edino kislo kumaro, boste v vaš rabljen avto gotovo vložili manj denarja, kot bi izgubili na vrednosti, če bi kupili nov avtomobil.

 

Predpostavimo, da kupujete 5 let star avtomobil, za katerega je prvi lastnik odštel 20 tisočakov. Zanj boste sami odšteli polovico tega zneska, v naslednjih petih letih pa bo ta avto izgubil še približno polovico svoje vrednosti, torej polovico manj, kot če bi kupili novega.

 

Že v osnovi ste torej za avtomobil odšteli 10 tisočakov manj, resnično pa dvomimo, da boste v tem času toliko denarja porabili za popravila, na katera je pri rabljenem avtomobilu pač treba računati. Odštejte še stroške kasko zavarovanja, prištejte nekaj tveganja, spreglejte opazke sosedov ter se sprijaznite s tem, da sodelavec ali sodelavka vozi novejši model.

 

Ker pa se vse vendarle ne vrti okrog denarja, dovolite, da vam na tehtnico položimo še nekaj dejstev, ki bi morda lahko prevesile vašo odločitev v prid novega oziroma rabljenega avtomobila.

 

Prednosti novega avtomobila

 • Upravičeno je pričakovati, da bodo moderni varnostni sistemi v kritičnem trenutku bolje poskrbeli za vašo varnost in varnost vaših potnikov.
 • Nov avto je okolju prijaznejši, ne zaradi same učinkovitosti motorja, pač pa zaradi pričakovane manjše porabe goriva. Ekološki zanesenjaki se bodo veselili tudi dejstva, da posledično v ozračje spuščajo manj škodljivih izpustov.
 • Vozne lastnosti, počutje in zmogljivosti z vsako novo generacijo določenega modela predstavljajo korak naprej na poti k popolni dovršenosti. Najnovejši model je torej bolj v trendu in bolj kompatibilen s sodobnim načinom življenja, ki si ga težko predstavljamo brez pametnih telefonov in vseh drugih brezžičnih povezljivosti.
 • Izdatke, ki jih bo zahteval vaš avtomobil za vzdrževanje, je mogoče precej natančno načrtovati vnaprej. Garancija sama po sebi sicer ne zagotavlja, da z vašim avtomobilom ne bo težav, bodo pa te odpravljene brezplačno.
 • Marsikatera znamka omogoča, da si kupec praktično sam kreira svoj avtomobil. Izbira barve karoserije, barve notranjosti, dodatne opreme, oblazinjenja in vsega drugega je tako le še stvar vaših želja in finančnih zmogljivosti.
 • Občutek, da se vozite v avtomobilu, ki so ga v tovarni sestavili po vaših željah in prvenstveno za vas, marsikomu odtehta izgubo vrednosti. Nobenih skritih napak, nobenih prikritih poškodb, nobenih dvomov o točnosti podatkov na števcu kilometrov ter občutek, da ne sedite na telesnih izločkih prejšnjih lastnikov, gotovo vpliva na prijetno počutje v kabini avtomobila.
 • Uvozniki pogosto poskrbijo za zanesljivo in hitro možnost financiranja nakupa novega vozila.

 

Slabosti novega avtomobila

 • Finančni vložek ob nakupu.
 • Pričakovana velika izguba vrednosti (cca 50 %) v prvih petih letih.
 • Glede na vrednost vozila skorajda nujna sklenitev polnega kaska (oziroma nujna, če sklenete lizing pogodbo).
 • V primeru financiranja preplačilo vrednosti avtomobila. Ob tem velja omeniti tudi to, da je avtomobil takoj po tem, ko ga odpeljete iz salona, vreden do 15 % manj, kot ste zanj plačali. Če k temu prištejete še obresti in stroške financiranja, ste praktično ves čas do poplačila zadnjega obroka dolžni bistveno več, kot je vaš novi avto dejansko vreden.
 • Za uveljavljanje garancije je nujno servisiranje na praviloma dražjih pooblaščenih servisih.

 

Prednosti rabljenega avtomobila

 • Možnost cenejšega osnovnega servisiranja.
 • Cenejše zavarovanje, kombinacije delnega kaska.
 • Nižja nakupna vrednost.
 • Manjša izguba vrednosti.
 • Zaradi nižje cene tudi lažja prodaja oziroma menjava.
 • Ni nujno, da je tako, vendar je obremenjenost lastnikov z brezhibnim zunanjim stanjem (praske, udrtine ...) praviloma manjša.
 • Starejša, preverjena in preizkušena tehnika ima z vidika predvidevanja okvar in popravil tudi določene prednosti.

 

Slabosti rabljenega avtomobila

 • Tehnična zastarelost, manjša učinkovitost motorja, večja poraba, večji izpusti škodljivih plinov.
 • Zaradi najnovejših varnostnih sistemov in dognanj v avtomobilski industriji bi novejši avtomobil ob nesreči za vas poskrbel bolje.
 • Možnost skritih okvar, možnost prikritih in nestrokovno popravljenih poškodb.
 • Pričakovane okvare številnih sklopov, ki se z leti in uporabo obrabijo in pokvarijo (podvozje, alternator, zaganjač, volanski mehanizem, zavorni sistem, elektronika, sistem polnjenja z gorivom in zrakom, vse bolj zapleteni in tehnično zahtevni izpušni sistemi, sklopke, vztrajniki …)
 • Pričakovane karoserijske pomanjkljivosti (rjavenje, bledenje barve, tesnenje …)
 • Nevarnost prirejenih podatkov o prevoženih kilometrih in vzdrževanju vozila.
 • Problemi z dobavo rezervnih delov. Še zlasti to velja za dražje rezervne dele in popravila karoserije, ki lahko hitro presežejo vrednost vozila.
 • Vsaj za Slovenijo velja, da je ponudba nekaterih znamk in modelov, opreme in motorjev relativno skromna. Da naletite na avtomobil prave znamke, letnika in tipa, s panoramsko streho, z izbranimi platišči, s športnim podvozjem in koncertnim ozvočenjem je pri nas čudež. V tujini je izbira večja, a kar je dobro, je tam drago.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

avto, potovanja, varna vožnja, rabljen avto
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.