Težave za volanom

Če se med vožnjo znajdete v zdravstveni stiski, poskušajte vozilo čim prej varno ustaviti in poklicati pomoč.

Bolezen ne izbira časa in okoliščin, tudi za volanom ne. Brez opozorilnih znakov vas lahko obide slabost, omedlevica ali celo doživite srčni infarkt. Akutna zdravstvena stanja so že sama po sebi neprijetna in nevarna. Če presenetijo med vožnjo, pa so lahko tudi vzrok za prometne nesreče. Kako ukrepati, ko se začnejo težave za volanom, ter kako nesreče s takšnim vzrokom in njihove posledice obravnava zavarovalnica?

Pri iskanju odgovora na vprašanje, katera zdravstvena stanja močno vplivajo na naše vozniške sposobnosti, je prst nemogoče usmeriti v enega krivca.

 

Že drobne težave za volanom lahko okrnijo sposobnosti

»Če se vam pretirano rosijo oči ali imate očala z neustrezno dioptrijo, boste slabo zaznali dogajanje na cesti. Če ste pod vplivom psihoaktivnih substanc ali zdravil, ki učinkujejo na vašo zavest, ste zaspani. Če imate nizko raven krvnega sladkorja, možgani ne delujejo, kot je treba, in se informacija, čeprav ustrezna, ne prevede pravilno ali pravočasno. In ne nazadnje vam bo denimo bolečina zaradi poškodovanega gležnja preprečila, da bi z vso silo pritisnili na pedal za zavoro. Posledice si lahko predstavljate sami,« možne zaplete za volanom oriše specialist medicine dela, prometa in športa Grega Avgust Sušnik, dr. med.

 

»Nevarni zase in za druge v prometu ste, če je okvarjena katera koli vaša sposobnost: čutenje, mišljenje, gibanje ali zaznavanje.« Grega Avgust Sušnik, dr. med., specialist medicine dela, prometa in športa.

 

Vožnja je namreč z medicinskega stališča preplet zaznavnih funkcij (čutila), sposobnosti pretvorbe prejetih informacij (možgani) in ustreznega reagiranja na zaznane dražljaje (živčevje z mišičjem). Pozabiti pa ne smete niti na vse podporne stebre, ki omogočajo ustrezno delovanje vseh sistemov (srce z ožiljem, endokrini sistem, prebavila … ).

 

»Če je okvarjen kateri koli člen v omenjeni verigi, ste nevarni zase in za druge udeležence v prometu,« še doda Grega Avgust Sušnik.

 

Stisk za volanom je veliko

Po podatkih policije je bilo v letu 2018 v 14 primerih ugotovljeno, da so udeleženci v prometni nesreči umrli zaradi zdravstvenih težav in ne zaradi posledic poškodb. V letošnjem letu so to ugotovili pri štirih umrlih udeležencih.

 

Ključ za varno udeležbo v prometu je realna ocena lastnega počutja in sposobnosti. Ne zanemarite svojih občutkov in upoštevajte morebitna mnenja okolice.

 

Grega Avgust Sušnik poudarja, da je ključ za ustrezno preventivo v tem, da ste samokritični, se zavedate lastnih sposobnosti ter znate oceniti vrednost življenja sebe in drugih udeležencev v prometu.

 

Če se vaše počutje med vožnjo nenadno poslabša, čim prej ustavite vozilo in pokličite pomoč, še posebej, če v vozilu ni odraslega sopotnika.

 

Če ste glede vožnje negotovi, upoštevajte osebe, ki so v tistem trenutku v vaši bližini.

 

»Njihovega mnenja ali pomoči ne gre zanemariti, posebej če veste, da vam želijo dobro. Poleg tega pa sta danes javni promet ali taksislužba široko dostopna, zato ne vidim razloga, da bi se izpostavljali neželenim posledicam, če se ne počutite sposobne sesti za volan,« še doda Sušnik. Tudi Agencija za varnost prometa odsvetuje vožnjo ob slabem zdravstvenem počutju.

 

Ne zanemarite znakov težav

»Med najočitnejšimi znaki, ki nakazujejo, da je nekaj narobe, je na prvem mestu bolečina,« pove specialistka urgentne medicine Emina Hajdinjak, dr. med. Takoj ko se vam počutje poslabša, poskušajte čim prej varno ustaviti vozilo in poklicati pomoč.

 

Najpogostejši simptomi in znaki pri akutnih nujnih zdravstvenih stanjih:

  • AKUTNI SRČNI INFARKT: topa ali pekoča bolečina v prsih, ki je lahko tudi atipično ostra in zbadajoča, prisotno potenje, bledica in huda prizadetost;
  • ZNOTRAJLOBANSKA KRVAVITEV: nenaden glavobol, ki ga bolniki opišejo kot najhujšega v življenju in so mu lahko pridružene motnje zavesti;
  • AKUTNA MOŽGANSKA KAP: okvare gibalnih funkcij in/ali govora;
  • SIMPTOM OGROŽAJOČEGA ZDRAVSTVENEGA STANJA: hude akutne bolečine v trebuhu, težko dihanje, omotica in omedlevica oz. nezavest;
  • RAZLIČNA STANJA (npr. epileptični napad): nenadni znaki, pojavijo se lahko brez opozorili, bolnik pa nanje nima vpliva.

 

Kako lahko pomaga sovoznik?

»Če je poleg voznika, ki doživlja stisko, prisoten sovoznik, naj ta poskusi zagotoviti varnost sebe in obolelega voznika. Pokliče naj nujno medicinsko pomoč, kadar je to potrebno, in poskrbi, da se oboleli ne napreza,« svetuje Hajdinjakova.

 

Pri nekaterih nujnih stanjih pa lahko sovoznik izdatno pomaga. »Sladkornemu bolniku s prenizko ravnjo sladkorja v krvi pomaga, da zaužije nekaj sladkega. Nezavestnega voznika položi v stabilen bočni položaj. V najhujšem primeru, ko je priča nenadnemu srčnemu zastoju, pa obolelega do prihoda reševalcev oživlja s stiski prsnega koša,« povzame Emina Hajdinjak, dr. med.

 

Ne za volan, če je na škatlici od zdravil trikotnik!

Na (ne)varnost vožnje pomembno vplivajo tudi psihoaktivna zdravila. Zaradi njih so sposobnosti upravljanja vozil lahko močno zmanjšane ter predstavljajo tveganje za voznika in druge udeležence v prometu. Gre za zdravila, trigonike, ki so označena z opozorilnim rdečim ali belim trikotnikom. Če jih jemljete, ne smete voziti!

 

Če je na zdravilih, ki jih uživate, rdeč ali bel trikotnik, je upravljanje vozil prepovedano.

 

A tudi če jemljete zdravila, ki te oznake nimajo, se glede vožnje vedno posvetujte z zdravnikom oziroma farmacevtom. Okrnjene zmožnosti za vožnjo so mogoče predvsem ob uporabi več zdravil in njihovem součinkovanju, ob sočasnem pitju alkohola ali ob neupoštevanju navodil za jemanje zdravil. Zdravila na vsakega posameznika vplivajo drugače, zato je posvet smiseln v vseh primerih.

 

Vsak drugi prebivalec Slovenije, star 65 let ali več, je v letu 2017 prejel vsaj dve zdravili na recept, ki lahko vplivata na psihofizične sposobnosti.

 

Poleg zdravil, označenih s trikotnikom, lahko na sposobnost vožnje vplivajo še nekatera druga zdravila:

  • proti potovalni bolezni, zdravila za seneni nahod in alergije, nekatera zdravila rastlinskega izvora, na primer pomirjevalo z baldrijanom, ter inzulin in zdravila za diabetes (posredno lahko vplivajo na sposobnost odzivanja),
  • za visok krvni tlak (povzročajo lahko omotico in neugodje),
  • za suhi kašelj (vplivajo lahko na centralni živčni sistem in povzročijo dremavost).

 

Kaj pa zavarovanje v primeru nesreče zaradi bolezni?

Bolezen oziroma nenadno akutno zdravstveno stanje je nepredvidljiva okoliščina. Če nesrečo povzročite zaradi takšnega vzroka, imate pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti v vsakem primeru zagotovljeno kritje. Povzročitelj nesreče v takšnem primeru ne izgubi zavarovalnih pravic iz obveznega avtomobilskega in kasko zavarovanja vozila.

 

Seveda pa je treba dokazati, da se je prometna nesreča zgodila zaradi nenadne bolezni. Za dokazovanje vzroka nesreče zadostuje zdravniška dokumentacija ali – v primeru smrti – obdukcijsko poročilo o vzroku smrti.

 

Povzročitelj nesreče, katere vzrok je nenadno poslabšano zdravstveno stanje voznika, ne izgubi pravic iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti ali avtomobilskega kaska.

 

Nekoliko drugače je pri zavarovanju voznika za poškodbe, torej AO+. Pri tem kritje za poškodbe ali smrt povzročitelja ne velja, če se je nesreča zgodila zaradi zdravstvenega stanja voznika. Velja le, če je do nesreče prišlo zaradi neprevidnosti, razmer na cesti itd.

 

Zavarovanje AO+ ne bo krilo poškodb ali smrti povzročitelja, če je vzrok za nesrečo njegovo zdravstveno stanje.

 

Pravila uveljavljanja zavarovanja avtomobila pa so drugačna, če nesrečo povzročite pod vplivom zdravil, ob jemanju katerih je vožnja prepovedana. V tem primeru izgubite zavarovalne pravice, podobno kot če vozite pod vplivom alkohola, saj s tem zavestno kršite predpise. Hkrati morate zavarovalnici povrniti škodo, izplačano drugemu udeležencu v nesreči, ki ste jo povzročili.

 

Tudi na nevednost se pri hkratnem uživanju zdravil in vožnji ne gre zanašati. »Če povzročite nesrečo pod vplivom zdravil, ob jemanju katerih je vožnja prepovedana, bo krivda vaša, kar je podobno kot pri dopingu, pri katerem nevednost ne odtehta krivde v primeru incidenta,« opozarja zdravnik Grega Avgust Sušnik.

 

Nikoli ne morete do potankosti vedeti, kaj vse vas bo doletelo v naslednjem hipu, pa najsi bo to nekaj dobrega ali slabega. Zato realno presodite svoje sposobnosti, če vas bolezen ujame za volanom, pa ukrepajte tako, da ne ogrozite drugih in kar se da hitro pomagate tudi sebi.

 

avto, potovanja, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje, škodni primer
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.