Ko dopust ne gre po načrtu

Kaj morate vedeti, če želite uveljaviti škodo iz zavarovanja potovanj v tujino.

Zakaj je tako pomembno, katero turistično zavarovanje za potovanje boste izbrali? Zato, da se boste hitro in enostavno rešili iz zagate, če zbolite, izgubite prtljago, ali pa vam ukradejo osebne dokumente in plačilne kartice. Pojasnjujemo ključne postopke in korake, kje in kako se lotiti uveljavljanja zavarovanja potovanj v tujino.

Ne cena, temveč kritja

Ko se odločate o primernem zavarovanju potovanj v tujino, ne razmišljajte le o cenovno najbolj ugodni možnosti. Raje se vprašajte, zakaj sklepate to zavarovanje in kakšnim nevarnostim boste na potovanju izpostavljeni.

 

Izbirate lahko namreč med tremi paketi zavarovanj, ki omogočajo kritja po vaši meri in so časovno prilagojeni času trajanja potovanja oz. potovanj.

 

Zavarovane nevarnosti Višina zavarovalnega kritja v EUR
  PAKET A PAKET B PAKET C
Zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco:      
 • stroški potrebne zdravniške oskrbe:
do 28.000 do 55.000 do 110.000
  • od tega za stroške prevoza
do 5.000 do 17.000 do 22.000
  • nujni zobozdravstveni posegi
do 170 do 220 do 330
Zavarovanje stroškov bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini do 60 EUR/dan,
skupaj največ do 1.000
do 90 EUR/dan,
skupaj največ do 1.500
do 110 EUR/dan,
skupaj največ do 2.000
Zavarovanje odgovornosti do 28.000 do 55.000 do 110.000
Zavarovanje prtljage in osebnih stvari, razen za: / do 830 do 1.700
 • denar, vrednostne papirje, dragocenosti ipd.
/ do 280 do 280
  • če pa so v zaklenjenem hranišču
/ do 550 do 550
 • prtljago in osebne stvari proti nevarnosti tatvine
/ do 280 do 550
Zavarovanje prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega do 500 do 1.000 do 2.800
Zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic do 170 do 170 do 170
Zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov do 60 do 60 do 110
Zavarovanje stroškov zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega leta / / 220

 

Zavarovanje lahko z doplačilom zavarovalne premije razširite z naslednjimi zavarovalnimi kritji:

 

 • paket C z višjim kritjem za zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco;
 • paket C z dodatnim zavarovanjem odpovedi večkratnih potovanj v tujino.

 

Kritja zavarovanja potovanj v tujino smo predstavili zato, da veste, v katerih primerih vam je na voljo pomoč zavarovalnice. Zdaj pa poglejmo črne scenarije, predvidimo nesreče, kraje, zamude in druge nevšečnosti, da boste vedeli, kako uveljaviti zavarovanje, če se vam zgodijo.

 

Zavarovalno kritje velja tudi, če v tujini zbolite zaradi okužbe s koronavirusom Dodatna pojasnila, vezana na koronavirus, si lahko preberete v članku Ostajamo vam na voljo.

 

Razširitev kritja

Pri vseh zavarovanjih, sklenjenih za namen turističnih potovanj (obstoječa in nova zavarovanja, ki bodo sklenjena v času akcije), veljajo za čas akcije naslednje razširitve kritja zavarovanja prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega: 

 

 • kriti so stroški prekinitve potovanja ali podaljšanega bivanja, ki zavarovancu nastanejo zaradi odrejene karantene v tujini, ker je bil v tujini v stiku z nekom, ki je zbolel za koronavirusom, sam pa je zdrav;
 • v primeru sklenjenega družinskega zavarovanja so kriti stroški prekinitve potovanja ali podaljšanega bivanja tudi družinskim članom;
 • kriti so stroški podaljšanega bivanja do največ 14 dni;
 • kritje je že vključeno v paketu A (v višini do 500 EUR), v paketu B v višini do 1.000 EUR in v paketu C pa velja obstoječe kritje v višini do 2.800 EUR

 

Več informacij o akciji najdete na spletni strani.

 

Na potovanju zbolite

Na voljo sta dve možnosti:

 

 • Pokličete Triglav asistenco na tel. št. +386 2222 2864, kjer so vam na voljo 24 ur na dan. Sodelavci v klicnem centru bodo organizirali zdravljenje, zavarovanje pa bo v okviru zavarovalne vsote pokrilo stroške zdravljena v bolnišnici ter stroške prevoza do bolnišnice ali v domovino. Vam v tem primeru ni potrebno storiti ničesar več. Razen obiskati zdravnika, ki vam ga priporočijo.

 

Zdravstveno asistenco lahko pokličete tudi neposredno iz mobilne aplikacije i.triglav. Če se slučajno zgodi, da morate ob klicu čakati na prostega operaterja, lahko klic mirno prekinete, da vam ne bi nastali previsoki stroški zaradi klica iz tujine. Sodelavci vas bodo v najkrajšem času poklicali nazaj

 

 • Stroške zdravljenja in drugih storitev poravnate sami, če zaradi okoliščin asistenčne pomoči ne morete uporabiti. Potem lahko povračilo stroškov uveljavljate po povratku v domovino na naši najbližji enoti.

 

Če izberete drugo možnost, je postopek uveljavljanja povračila naslednji: zavarovalnici predložite celotno zdravstveno dokumentacijo in originalne račune, ki jih zahtevajte ob plačilu storitev.

 

Izpolniti morate naslednji obrazec in ga priložiti ob prijavi škode v poslovalnici ali pa prek spleta. Enak obrazec izpolnjujete tudi za uveljavljanje bolnišničnega dne v tujini.

 

Ključno je, da izpolnite vse rubrike. Če tega ne naredite, lahko reševanje škode traja dalj časa, saj se mora zavarovalnica ponovno obrniti na vas, da bi pridobila manjkajoče podatke.

 

Ključne informacije v obrazcu so čas trajanja potovanja (od - do), skupni znesek stroškov zdravniške oskrbe ter podatek o tem, ali so bili računi že plačani ali ne.

 

Podatek ali so bili računi plačani ali ne, je pomemben zato, da zavarovalnica ve, kam oziroma komu naj izplača zavarovalnino.

 

Zakaj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni dovolj?

 

Na Hrvaškem običajno med 15. junijem in 15. septembrom odprejo dodatne turistične ambulante, ki so namenjene nujnim zdravstvenim storitvam za turiste. Te ne sodijo v javno zdravstveno mrežo, zato vam evropska zdravstvena kartica ne bo veljala, zdravljenje pa boste morali plačati. ZZZS pacientu doma namreč povrne le stroške v višini pogodbene cene, ki jo hrvaški zavod prizna svojim pogodbenim izvajalcem zdravstvenih storitev. (Vir: https://www.avtokampi.si/novice/turisticne-ambulante-hrvaska).

 

Če imate sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino, lahko stroške zdravljenja uveljavljate, ko se vrnete domov.

 

potovanja, dopust, prosti čas, aktivno življenje, poletje, prijava škode, škodni primer, sklepanje zavarovanj, zavarovanje odgovornosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.