Varen prevoz smuči in opreme

Preverite, kako poskrbeti za varen prevoz smuči in smučarske opreme v avtomobilu.

Pravilen prevoz smučarske opreme zagotavlja večjo varnost potnikom in drugim udeležencem v prometu, pa tudi sama je tako zaščitena. In še lažje jo je zložiti. 
Zima nam je naklonila nekaj snega, vi pa že raziskujete najzanimivejša smučišča in proge, po katerih boste vijugali. Morda v mislih sestavljate tudi seznam stvari, ki jih boste vzeli s seboj. Pa bo zanje dovolj prostora v vozilu? Pomagamo vam s predlogi, kako varno voziti smuči in smučarsko opremo v avtomobilu.

Vsa smučarska oprema v vozilu naj bo pritrjena, saj se tako, če se zgodi nesreča, zmanjša njena naletna sila, ki lahko resno poškoduje potnike.


Smuči, palice, snežne deske, čelade in topla smučarska oblačila pomnožite s številom družinskih članov, pa se vam pred očmi prikaže cela gora opreme, ki jo bo nekako treba zložiti v avtomobil. Tega se boste lažje lotili, če priprave začnete že vsaj nekaj dni pred odhodom. 

Ne gre le za to, kako boste izkoristili prostor, da se bo še vedno udobno peljati, ampak tudi za varnost, ki je še bolj pomembna. Smučarska oprema je namreč lahko zelo nevarna, če ni pravilno pritrjena in zavarovana, še posebej, če jo prevažate v notranjosti avtomobila in ne v posebnem strešnem kovčku ali na nosilcih. 

Strešni kovček za varen prevoz smuči

Najvarnejši in najenostavnejši način prevoza smuči in snežnih desk so gotovo strešni kovčki. Tako vam oprema ne bo zavzela prostora v prtljažniku in potniški kabini, pa še pogled voznika (tudi v vzvratnem ogledalu) bo ostal neoviran. Smuči bodo na varnem, saj imajo strešni kovčki ključavnice. Če boste po smučanju opremo pospravljali vanje, pa ostanki snega ali ledu ne bodo zmočili in umazali notranjosti avtomobila.

Za vse, ki imate pomisleke: drži, da bo več zračnega upora, da boste posledično porabili več goriva in bo tudi vožnja nekoliko hrupnejša. A to naj ne bo argument proti varnemu prevozu opreme. Raje poskrbite, da boste izbrali strešni kovček, ki bo primeren za prevoz smuči in snežnih desk. Ne gre le za dimenzije, ampak tudi za dovoljeno nosilnost in sistem pritrditve na nosilce. 
 

Če si boste strešni kovček izposodili, si vzemite dovolj časa, da ga boste namestili natančno in varno.


Pritrdite opremo v avtomobilu

Če boste opremo zlagali v prtljažnik, pazite na pravilno razporeditev teže. Težji kosi, kot so deske, smuči in smučarski čevlji, sodijo na dno prtljažnika. Če se le da, jih ne postavljajte ali polagajte neposredno za potnike v drugi sedežni vrsti. Izognite se zlaganju v kabino, še posebej, če opreme ne morete primerno pritrditi, saj bi ta ob trku lahko poletela.

Če je prtljažnik poln, lahko za dodatno varnost v kabini poskrbite tako, da varnostne pasove v drugi vrsti sedežev pripnete, čeprav tam nihče ne sedi. S tem zmanjšate možnost, da bi ob morebitnem trku kateri od predmetov iz prtljažnika poletel v kabino. 

Zadnja klop ali druga vrsta sedežev je pregrada med potniki in opremo v prtljažniku. Ne podirajte je, če ni nujno potrebno.


Praktično in varno

Ob prometni nesreči tudi najlažji kosi opreme postanejo zelo nevarni. Dvokilogramski predmet se ob trčenju pri hitrosti 50 km/h spremeni v 80-kilogramsko utež, ki lahko močno poškoduje potnike in vozilo. Zato za varen prevoz smuči pritrdite vso opremo, ki jo prevažate v avtomobilu, tudi tisto v prtljažniku. Čeznjo po diagonali napnite pritrdilne jermene ali elastike in jo tako povežite. Zelo dobra in enostavna rešitev je tudi elastična mreža, s katero prekrijete predmete v prtljažniku, da ostanejo na mestu. 

Zakaj morata biti prtljaga in oprema v vozilu dodatno zavarovani, preberite v članku 5 dejstev o zavarovanju prtljage in opreme v vozilu.


Razmislite tudi o prtljažnih koritih, ki notranjost prtljažnika zaščitijo pred vlago, za zlaganje manjših kosov (ter lažje prenašanje v avto in iz njega) pa so primerne tudi večje plastične škatle. Z njimi ne boste le dobro organizirani, ampak boste poskrbeli tudi za varnost. Previdnost ni nikoli odveč. 

Kaj pa, če se zgodi nesreča?

Včasih nesreče kljub skrbnosti in dobri pripravljenosti ne morete preprečiti. Lahko pa si zagotovite, da se morebitna škoda na smučeh in opremi ne bo poznala v vaši denarnici. AvtoMobilno zavarovanje namreč krije tudi zavarovanje prtljage v vozilu ali na njem, vključno s strešnimi kovčki in njihovo vsebino. Z njim boste lahko pokrili škodo do zavarovalne vsote 5.000 evrov. 

AvtoMobilno zavarovanje lahko hitro in enostavno sklenete kar na naši spletni strani. V akcijski ponudbi svojemu avtomobilskemu zavarovanju lahko dodate še zavarovanje prtljage, zavarovanje rehabilitacije po nesreči v prometu, zavarovanje malih živali med prevozom ter zavarovanje odgovornosti, asistence, nezgodno zavarovanje in zavarovanje prtljage uporabnikov mikro prevoznih sredstev. Ob sklenitvi vsaj dveh zavarovanj pa ste upravičeni še do različnih ugodnosti.
Zima, prosti čas, aktivno življenje, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.