Varnost otrok v avtu se prične z izbiro avtosedeža

Znate pravilno namestiti otroški sedež in varno pripeti otroka?

Varnost otrok v avtu se začne z avtosedežem. Otrok se mora v avtomobilu voziti v dovolj kakovostnem, pravilno izbranem in ustrezno nameščenem otroškem sedežu, saj bo le tako dovolj varen. Strokovnjak Bojan Oblak v videu poudarja, da prostora za improvizacijo ni. Celo novorojenček se že v prvih dneh svojega življenja sreča s prometom in že prva pot od porodnišnice do doma mora biti kar se da varna.

Za varnost otrok v avtu izberite pravilen sedež za otroka?

V zgornjem triminutnem videu prikazujemo, kako pravilno namestiti otroški sedež in varno pripeti otroka.

 

Bojan Oblak poudarja, da bo otrok od rojstva pa do starosti desetih let oziroma do teže 36 kilogramov potreboval tri različne sedeže. Pri tem morate vedeti, da razvrščanje zgolj po starostnih skupinah ni vedno najbolj natančen in zagotovo ne edini kriterij ob izbiri ustreznega sedeža.

 

»Ko boste otroka posedli v sedež, naj bodo glavno merilo zgornje luknje, kjer potekajo pasovi, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, je velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice,« test ustrezne velikosti opisuje Oblak.

 

Pomembno je tudi, da opazite, kdaj je otrok sedež prerasel. "Zamenjajte ga, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramnih pasov," pravi Bojan Oblak.

 

Večji otroci naj ob ustreznem sedežu uporabljajo avtomobilski varnostni pas

Večje otroke (nad 18 kilogramov) pripenjajte z avtomobilskim varnostnim pasom, ki je pritrjen na karoserijo avtomobila in je namenjen pripenjanju odraslih potnikov. Pomembno pa je, da to naredite s pomočjo otroškega sedeža, ki dvigne otrokovo telo tako, da gre varnostni pas čez otrokovo ramo in čez boke, nikakor ne čez vrat in trebuh.

 

Če otrok uporablja tako imenovani jahač, mora ta imeti ob strani vodili (naslona za roke), pod kateri speljete spodnji del varnostnega pasu, da ob morebitnem trku jahač ostane pod otrokovim telesom. Iz vidika večje varnosti pa je bolj priporočljivo uporabljati otroški sedež skupaj z naslonom in nastavljivim naslonjalom za glavo.

 

Otroški varnostni avtosedeži so razdeljeni v skupine glede na otrokovo težo in starost

Skupina 0+: avtosedeži, namenjeni otrokom, starim do enega leta in pol, oziroma do 13 kilogramov telesne teže.

Skupina I: avtosedeži, namenjeni otrokom, starim od osem mesecev do štirih let, oziroma od 9 do 18 kilogramov telesne teže.

Skupina II: avtosedeži, namenjeni otrokom, starim od tri do 12 let, oziroma od 15 do 36 kilogramov telesne teže.

 

Pri izboru sedeža je ključno, da izberete predvsem dovolj varen in na testih preizkušen otroški avtosedež, zato naj vas ne zavedejo njegova poslikava, barvni vzorec in druge oblikovne posebnosti. Najprej se prepričajte, ali ima izdelek ustrezno oznako ECE in opravljeno homologacijo. Trenutno veljavna oznaka homologacije je ECE R 44/04.

 

Ne uporabljajte rabljenih otroških avtosedežev

Bojan Oblak odsvetuje nakup rabljenih in starih otroških avtosedežev, saj se pri sedežih, starejših od sedmih let, plastika in drugi deli sedeža obrabijo in izgubijo svoje prvenstvene lastnosti, pri čemer obstaja velika verjetnost, da ob prometni nesreči ne upravičijo svojega namena. Nikakor pa ne uporabljajte sedeža, ki je bil že udeležen v prometni nesreči, ob trku pa je nastala deformacija njegovih delov. Tak sedež ni več uporaben.

družina, otroci, avto, video, avto, potovanja, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje