Vzdrževanje rabljenih vozil: Kako prihraniti?

Preverili smo različne možnosti ugodnejšega vzdrževanja vozil.

Pri rabljenih starejših avtomobilih so lastniki dostikrat v precepu: koliko denarja je treba v resnici nameniti vzdrževanju avtomobila, da ta ostaja v odličnem (ali vsaj zelo dobrem) stanju?

V seriji člankov bomo preverili možnosti ugodnejšega vzdrževanja vozil. Po preteku garancijskega obdobja ali obdobja financiranja avtomobila (npr. lizing pogodbe) veliko lastnikov razmišlja, kako bi znižali stroške vzdrževanja avtomobila. Avtomobil v štirih letih izgubi približno polovico vrednosti, zato postanejo stroški servisiranja na pooblaščenem servisu relativno dražji.

 

Na kaj paziti?

Ob preverjanju možnosti za prihranek pri vzdrževanju je potrebno biti pozoren na dejstvo, da bo le kvalitetno vzdrževan avtomobil še dolgo opravljal svojo nalogo v zadovoljstvo lastnika, poleg tega bo verjetnost dragih okvar bistveno nižja. V primeru vzdrževanja na nepooblaščenih servisih je potrebno biti zelo pazljiv glede kvalitete vgrajenih delov, saj so razlike v kakovosti rezervnih delov zelo velike. Nekaterih se sploh ne bi smelo prodajati, saj so nevarni. Tako se velikokrat zgodi, da je na prvi pogled najcenejši rezervni del na koncu najdražji.

 

Poleg tega rabljeni avtomobili z dokazljivo kvalitetnim servisiranjem ob prodaji dosegajo višjo ceno in se hitreje prodajo. S tem se lahko del potencialnega prihranka pri cenejšem servisiranju izgubi.

 

Le kvalitetno vzdrževan avtomobil bo še dolgo opravljal svojo nalogo in tudi verjetnost dragih okvar bo bistveno nižja.

 

Možnosti servisiranja so…

Trg servisnih storitev se v Sloveniji razvija in v zadnjem času z vstopom tujih oz. z ustanovitvijo domačih servisnih verig postaja vedno bolj konkurenčen in prijazen denarnicam. Osnovne možnosti servisiranja so:

 

  • pooblaščeni servisi, ki so običajno specializirani za eno znamko vozil,
  • neodvisne servisne delavnice, ki izvajajo storitve neodvisno od znamke vozil. Lahko so specializirane po  posameznih področjih (npr. avtoelektrika, ličarstvo, servis klimatskih naprav, itd.)
  • servisne verige, ki običajno ponujajo cenovno zelo konkurenčno osnovno vzdrževanje,
  • servisiranje doma/pod kozolcem.

 

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

Veliko lastnikov avtomobilov si želi izvesti osnovni servis v lastni režiji, vendar nimajo ustreznega prostora in opreme (dvigala, orodja, itd.). Zaradi tega se je v tujini že oblikovala ponudba popolnoma opremljenih delavnic, ki jih lastnik lahko najame na uro. Tako lastnik varno in s kvalitetno opremo brez težav izvede servisni poseg sam, na njem je zgolj to, da pred tem kupi ustrezne kvalitetne rezervne dele. Ni razloga, da se tudi v Sloveniji ne bi pojavili ponudniki takšnih storitev.

 

V prihodnjih prispevkih bomo podrobneje opisali vse štiri možnosti vzdrževanja, vključno s praktičnimi nasveti, na kaj je potrebno biti pozoren pri posamezni možnosti in kako si lahko to še dodatno pocenimo, brez da bi trpela kakovost storitve. Tudi pri servisnih storitvah se namreč velikokrat izkaže, da je smiselno temeljito preveriti posamezne ponudbe. Morda na prvi pogled najcenejša možnost le ni tako ugodna. Posebno pozornost bomo posvetili tudi kakovosti rezervnih delov.

avto, rabljen avto