Z motorjem po Sloveniji: Prelaz Črnivec

Ni treba daleč za en dober motorističen izlet.

Ko začneš razmišljati, kam bi se odpeljal, ugotoviš, da Slovenije pravzaprav sploh ne poznaš. Vsi poznamo glavne arterije do Pirana in Bleda. Potem pa pred oči priplava spominska sivina. Zato vam danes predlagam slikovit izlet, ki navduši celo domačine: prelaz Črnivec. Črnivec je sicer motoristična klasika, a tokrat ga bom predstavil z dveh vidikov: kje prežijo motociklistične nevarnosti in kje se prepustiti užitkom, ki jih nudi ta izlet.

Z motorjem po Sloveniji - dobimo se v Kamniku

Kot izhodišče naj bo srednjeveški Kamnik, center mesta, kavarnica Cafe Racer na Glavnem trgu. Glavni trg nosi podpis arhitekta Plečnika in je postal bazni tabor, kjer se radi ustavljajo motoristi in pa tudi rekreativni kolesarji. Njihove specialke so vredne vsaj dveh pogledov. Ker med somišljeniki beseda hitro da besedo, se da izvedeti še kaj zanimivega, kar popestri izlet. Deseta ura zjutraj je ravno prava za poživljajočo kavo, ki jo skuha lastnik, tudi motorist.

 

Stari center Kamnika je sam po sebi vreden tudi ogleda peš. Škoda, da so okna številnih drobnih trgovinic zaprašena, kar kaže, da nekaj ne funkcionira.

 

Pred prelazom Črnivec zavijemo do Kamniške Bistrice

Iz Kamnika predlagam smer Gornji Grad–prelaz Črnivec. Ni daleč, le 25 kilometrov. Vendar bomo najprej kratko zavili s poti k izviru Kamniške Bistrice. Recimo, da je do tja osem kilometrov, to je petnajst minut vožnje. Navigacija ni potrebna, ker so smerne table dobro postavljene.

 

Razgibana cesta teče v slepi dolini med Krvavcem in Veliko Planino in ima zato precej senčnih delov. Po eni strani je to prijetno, ker je zrak svež.

 

Po drugi strani zna biti kakšen ovinek vlažen. Peljati je treba z vso pozornostjo. Pozoren je treba biti predvsem na številne kolesarje.

 

Slovenski vozniki vse preveč radi tesno prehitevajo in pozabljajo, da tudi kolesar potrebuje svoj življenjski prostor. Po urejenem svetu velja pravilo, da je treba med prehitevanjem kolesarja zagotoviti vsaj 1,5 metra varnostne razdalje. To naj upošteva tudi motorist.

 

Na koncu doline, pri izviru Kamniške Bistrice, je običajno kar gneča, vendar se da motor parkirati kje ob strani. Pogled na dom, ki je restavracija, je zanimiv. Osupne pa smaragdno zelena voda, ki se nabira v jezercu. Alpska voda je čista, pitna. Kraj je prijeten za posedanje in zato naj se vam ne mudi.

 

Zdaj pa 500 višinskih metrov in smo na prelazu

Vrnemo se po isti poti in se v kraju Stahovica usmerimo levo na glavno prometno žilo za Gornji Grad, ki je oddaljen samo 22 kilometrov. A pozor. Cesta se bo vzpela za lepih 500 višinskih metrov. Prelaz Črnivec je na 902 metrih nad morjem.

 

Da je večji del ceste, ki pelje proti Črnivcu, slabo vzdrževan, naj vas ne preseneti. Naj bo to motoristični izziv, pa je življenje takoj prijetnejše in tudi bolj varno. Cesta je res ena sama vegasta in posedena krpanka, da se človek čudi, kako je to sploh mogoče.

 

Ker pot sprva pelje skozi ozko sotesko ob potoku Črna (kraj Črna pri Kamniku), promet teče dobesedno po predpražnikih ob cesto naslonjenih hiš.

 

 

Hitrost in predvsem dinamiko vožnje je treba prilagoditi, pa naj se to sliši še tako izrabljeno. Otroci so ob cesti. Ljudje živijo na cesti. Precej je kolesarjev. Precej je izletniškega prometa. Motorist naj opazuje cesto in okolico, gledati je treba udobno daleč naprej. Nujno je predvidevanje! Na enem od zelo ostrih desnih ovinkov je za grmovjem skrita hiša. V grmovju, tik ob cesti pa se sprehajajo prometa vajene kokoši.

 

Vožnja zahteva zbranega in ne preveč adrenalinskega človeka. Zakrpe v asfaltu in posedeni robovi ceste so velika motnja, ki zlahka spravi v težave vzmetenje in stabilnost motocikla. To je zlahka past, kjer motocikel tudi lahko uide iz rok in zavije v jarek. Ne spreglejte, da se letos motoristi praviloma razbijajo sami od sebe, ker jim motor na nek način pobegne iz rok.

 

Od kraja Zavrh proti prelazu Črnivec se cesta plete v zankah, počasnih serpentinah. Tu in tam se prav boleče tudi zoži. Vozniško to ni nič strašnega in celo asfalt je na tem delu dovolj dober.

 

Pozor! Betonski kanal

Opozarjam pa na najbolj strm odsek serpentin, kjer so projektanti in cestarji zagrešili nerazumljivo napako, saj so med voziščem in opornim betonskim zidom pustili vsaj pol metra širok in do kolen globok odprt betonski kanal, ki naj bi lovil vodo. Te pasti me je vedno groza. Ne predstavljam si, da bi tu bolj po sredini navzgor pripeljal tovornjak ali avtobus in da se nasproti prihajajoči motorist ali kolesar v strahu ali iz potrebe umakne preveč v stran.

 

Pozor! Betonski kanal

 

Na prelazu Črnivec je priljubljena motoristična postaja in pred gostiščem je obilo parkirnega prostora. Kuhinja, postrežba in cene so spodobni in ni napaka pomisliti na zgodnje kosilo. Ker je zaradi omejitev gibanja in poslovanja minulo obdobje poslovno marsikoga trdo udarilo po prstih, je to pravi način, da jim pomagamo.

 

 

S Črnivca v Zadrečko dolino

S Črnivca se spušča opazno boljša cesta. Sprva gre navzdol povsem ravno, kot planiška skakalnica, potem ostro zavije in teče lepo ovinkasto, nato pa lagodno vijuga proti Gornjemu Gradu. Tu je motorist zlahka prehiter.

 

V Gornjem Gradu preseneti kraju neproporcionalno velika cerkev, ki je stara vsega dvesto let. Je zelo razkošna in je vsaj zato vredna postanka.

 

Izlet nadaljujemo skozi mesto in še slab kilometer naprej. Pozor! Tik pred dobro opazno bencinsko črpalko zavijemo v desno. Cesta pelje v in skozi Zadrečko dolino ob reki Dreti, ki se pol ure vožnje kasneje v kraju Nazarje izlije v reko Savinjo.

 

Dolina je slikovita. Zelo prijetni in urejeni zaselki so kot biseri na ogrlici nanizani ob asfalt. To seveda pomeni, da je treba peljati dovolj obzirno, da ne vznemirjamo ljudi in da ne silimo v nesrečo.

 

Na podeželju pač velja podeželski red življenja, kar pomeni, da se kje pojavi kakšen traktor ali avtomobil s prikolico, da je odcepov kolikor je hiš in njiv. Ja, paziti je treba.

 

Nazarje je spet kraj za dober postanek. Sotočje Savinje in Drete ustvarja vozel, ki kar kliče, da vanj namočiš noge. Tek vode pomirja. Če koga užeja, si lahko da postreči prav na sotočju, naravnost iz gradu Vrbovec. Tu so se dobro imele stare plemiške družine, grad so imeli v lasti visoki cerkveni predstavniki. Ne eni ne drugi se tu niso šli pokore. Pa recite, da življenje motorista ni podobno vsaj življenju klativiteza iz zgodnjega srednjega veka!?

 

Kako naprej? Komur se mudi domov, se lahko vrne po isti poti. Kdor bi raziskoval naprej, se mu ponuja Velenje. Odpeljati bo treba zanko, ki povezuje Mozirje, Letuš, Šmartno ob Paki. Cesta se v Velenje spusti med Šoštanjem in mestom Velenje, tik ob rudniku in jezerih, ki so primerna za zastonjsko kopanje. Zato še en nasvet. S seboj vzemite kopalke, brisačo in kremo za zaščito pred soncem.

 

Ni treba daleč za en soliden motorističen izlet. Černivec je sijajen. Zdaj veste!

 

Bi radi še več idej za izlete z motorjem? Vabijo Brda in Kočevska Reka. Kaj pa Štajerska cesta 69?

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Fotografije: Katarina Turnšek

 

motorno kolo, varna vožnja, aktivno življenje, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.