ZA ali PROTI turističnemu zavarovanju?

Morda menite, da turističnega zavarovanja ne rabite, a naše izkušnje govorijo drugače.

Ni potrebno, se odpravljate na Kitajsko ali na tritedenski treking v Južno Ameriko, da se znajdete v situaciji, ko vam lahko pomaga turistično zavarovanje. Včasih je dovolj že, da za nekaj ur prestopite meje Slovenije. V zavarovalnici rešujemo številne tovrstne primere. Pa vendar še vedno velikokrat slišimo različne dvome glede sklenitve turističnega zavarovanja. Odločili smo se, da ovržemo najpogostejših pet.

1. »Kaj pa zavarovalnica ve o počitnicah?«

Res nismo strokovnjaki za oddaljene kraje, smo pa vam na voljo kjerkoli po svetu, 24 ur na dan. Turistično zavarovanje namreč vsebuje tudi asistenčno storitev v tujini, in sicer v primeru bolezni ali nezgode zavarovanca. Triglav zdravstvena asistenca zagotavlja pomoč v slovenskem jeziku na telefonski številki: + 386 59 09 18 81. In verjemite, klicali so nas tudi že iz Namibije. V primeru zdravstvenih težav v tujini pokličete telefonsko številko, poveste številko police, svoje ime in priimek, trenutno lokacijo, kjer se nahajate, in opišete težave. Triglav zdravstvena asistenca se takoj vključi v postopek zdravljenja, tako da prevzame komunikacijo z zdravstvenimi ustanovami, z zavarovancem, sorodniki ter prevzame tudi stroške, ki nastanejo v povezavi z zdravljenjem zavarovanca v tujini.

 

Če kartice s številko police nimate pri sebi, jo lahko pogledate tudi v spletni poslovalnici i.Triglav, do katere lahko dostopate preko mobilne aplikacije za pametni telefon.

 

2. »Če misliš samo negativno, še bolj privlačiš nesrečo.«

Vemo, da popotnike odlikujejo odprtost, dobra volja in želja po odkrivanju novega. Vsak bi si počitnice želel opisati kot: nepozabne, prehitro so minile, čudovite, brezskrbne … Zavarovalnice pa  iz izkušenj vemo, da  gre na dopustu lahko marsikaj narobe. In kadar se to zgodi, je že iskanje ustreznega zdravljenja lahko veliko breme, še večje pa plačilo računa, ki sledi. Je res vredno tvegati, glede na to, da imate že z osnovnim zavarovanjem zagotovljeno kritje stroškov nujnega zdravljenja in stroškov prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodijo v tujini?

 

Včasih velja razmisliti celo o zavarovanju, ki poleg tega krije še stroške pravne pomoči, stroške, ki izhajajo iz odgovornosti, stroške poškodbe ali uničenja prtljage in osebnih stvari, prekinitev potovanja zaradi nepredvidenih dogodkov, zlorabo plačilnih kartic in stroške izdelave novih dokumentov. Vse to je namreč tudi del turističnega zavarovanja.

 

3. »Preveč je komplicirano.«

Tudi nam se je tako zdelo. Zato smo vse skupaj poenostavili in pripravili tri različne pakete, ki vključujejo zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco in nekatera dodatna zavarovanja najpogostejših rizikov, katerim ste lahko izpostavljeni na potovanjih v tujini. Med seboj se razlikujejo po naboru nevarnosti in višini zavarovalnih kritij posameznih nevarnosti. Z izbiro paketa si na jasen in pregleden način zagotovite ustrezno zaščito.

 

Če pa zaradi okoliščin asistenčne pomoči ne morete uporabiti in boste stroške zdravljenja in drugih storitev poravnali sami, lahko povračilo stroškov uveljavljate po povratku v domovino na naši najbližji enoti. Predložiti morate zavarovalno polico, celotno zdravstveno dokumentacijo in originalne račune, ki jih zahtevajte ob plačilu storitev.

 

4. »Me ne prepriča.«

Zavarovanci, ki smo jim pomagali menijo drugače. V letu 2013 smo imeli okrog 600 primerov pomoči v tujini, v letu 2014 pa skoraj dvakrat toliko.

 

5. »Tega ne potrebujem, saj sem zdrav in previden in ta denar raje porabim kje drugje.«

Za ceno 8-dnevnega paketa B za družino, ki stane 36,33 evrov, si sicer res lahko privoščite tri pice v Italiji, eno noč v šotoru na Hrvaškem ali vstopnino v živalski vrt na Dunaju za vas in dva otroka. Ampak, če vam bo po pici postalo slabo, če si boste zvili nogo, ko boste v temi iskali šotor ali če vam bo nekdo ukradel denarnico v živalskem vrtu, morda ne boste več navdušeni nad svojo odločitvijo.

potovanja, dopust, zdravstvena asistenca
Preberite tudi