Zakaj je pomemben tlak v pnevmatikah?

Od pravilnega tlaka v pnevmatikah sta odvisni tudi varnost in varčnost vašega vozila.

Tlak v pnevmatikah in njegovo redno preverjanje je bolj pomembno, kot si lahko mislite. Vpliva namreč na marsikaj, kar je povezano z delovanjem in varnostjo vašega avtomobila, pa tudi z varovanjem okolja. Preberite, zakaj so gume tako pomembne in kako zračni tlak v njih vpliva na vašo vožnjo.

Zakaj je tlak v gumah tako pomemben?

Zračni tlak v pnevmatikah vpliva na obrabo pnevmatik in varnost, pa tudi na porabo goriva in na okolje.

 

Če v pnevmatikah ni pravilnega tlaka, se neenakomerno obrabljajo.

 

Če so pnevmatike premalo napolnjene, se predvsem zunanji robovi močneje obrabljajo. Tekalna površina lahko tudi odstopi od podlage in se sčasoma predre.

 

Tudi previsok tlak ni v redu, saj se močneje obrablja predvsem srednji del tekalne površine. Pnevmatika je zaradi previsokega tlaka bolj občutljiva na ovire na cesti ter se hitreje predre ali prereže.

 

Obraba gum je v vsakem primeru povečana, kar vodi tudi k prezgodnjemu nakupu novih in dodatnim stroškom, ob previsokem tlaku pa so bolj kot je treba obremenjeni tudi deli podvozja.

 

Vse, kar morate vedeti o pnevmatikah – kako jih pravilno vzdrževati in kdaj je čas za nove?

 

Pozor pri večjih hitrostih

Še boj drastične so posledice nepravilnega tlaka v pnevmatikah pri večjih hitrostih. Pri hitrosti 120 km/h se namreč gume obrabljajo dvakrat hitreje kot pri hitrostih med 70 in 80 km/h.

 

Če je pritisk v gumah pri večjih hitrostih za 20 % prenizek, se obraba gum lahko poveča celo za 30 %.

 

Prenizek zračni tlak v gumah vpliva na trdnost bočnih površin, ki se v skrajnem primeru lahko celo pretrgajo, bolj pa so tudi izpostavljene poškodbam pri vožnji po makadamu ali plezanju na robnike. Večja je tudi možnost za poškodbo platišča.

 

Premalo napolnjene gume imajo tudi večji kotalni upor, kar pomeni, da se za njihovo vrtenje porablja več energije. Poraba goriva je posledično večja, večji pa so tudi izpusti škodljivih plinov v okolje.

 

Kolikokrat preverjati tlak v pnevmatikah?

EU je že novembra 2012 zapovedala, da bodo morali biti vsi novi avtomobili opremljeni s sistemom za nadzor nad zračnim tlakom v gumah, označenim s kratico TPMS. Ta je leta 2014 tudi zares postal obvezen.

 

Če imate vgrajen omenjeni sistem, vas avtomobil sam opozori na nepravilen tlak v pnevmatikah. Vendar večina starejših avtomobilov tega sistema nima. V tem primeru morate sami preverjati, če je tlak v gumah vašega avtomobila pravilen.

 

To naredite vsaj enkrat na mesec, nič pa ne bo narobe, če boste to storili pogosteje – predvsem, če se veliko vozite in v poletnih mesecih, ko iz gum zaradi vročine zrak uhaja hitreje kot v zimskih mesecih.

 

Tlak preverite tudi, ko se odpravljate na počitnice in na daljše poti ter vsakokrat, ko se v avtomobilu pelje več ljudi z veliko prtljage, saj sta predvsem zadnji gumi tedaj veliko bolj obremenjeni.

 

Znate pravilno napolniti prtljažnik, da je vožnja še vedno varna? Preverite.

 

In kakšen bi moral biti zračni tlak v gumah avtomobilov?

Takšen, kot ga določi proizvajalec. Tlak namreč ni odvisen od tipa ali velikosti pnevmatik, ampak od posameznega avta.

 

Podatke o pravilnem tlaku običajno najdete na dnu sredinskega strešnega stebrička (ko odprete vrata) ali pa v navodilih za uporabo. Včasih najdete nalepko tudi v predalu pred sovoznikom, pri odprtini za polnjenje goriva, pod pokrovom motorja in še kje.

 

Navodila pozorno preberite, saj se tlak v sprednjih in zadnjih gumah lahko razlikuje. Odvisen je tudi od obremenjenosti avtomobila.

 

Pri preverjanju tlaka upoštevajte naslednja pravila:

  • Tlak v gumah vedno preverjajte, ko so hladne. Tlak narašča hkrati s temperaturo zraka v gumah. Platišča in gume se med vožnjo precej segrejejo, hkrati z njimi pa tudi zrak v njih. Če polnite segrete pnevmatike, predpisanemu tlaku dodajte 0,2 do 0,3 bara.

 

  • Tlak preverite na vseh gumah, tudi nadomestni, če jo imate, saj je danes vse več avtomobilov opremljenih le z zasilnim priborom za popravilo.

 

  • Ko preverjate tlak v gumah, si obenem natančno oglejte, koliko so gume obrabljene in če morda nimajo razpok, ureznin in drugih opozorilnih znakov, ki kažejo na morebitne težave. Te je dobro čim prej odpraviti.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

avto, varna vožnja, potovanja
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.