Ko ključavnice ni pri roki

KD Rajd svetuje, kako z različnimi ukrepi preprečiti krajo kolesa.

Vsi ste se že znašli v tej situaciji. Samo nekaj bi skočili v trgovino, pa nimate ključavnice. Ali pa bi šli po prigrizek v pekarno, pa nimajo okna na ulico, da bi lahko spremljali, kaj se dogaja s kolesom. Predstavljamo načine za zaklepanje koles brez ključavnice.

Zaklepanje koles brez ključavnice

Začnimo z jasnim in glasnim opozorilom – kolesa nikoli in nikjer ne puščajte nezaklenjenega, saj je možnost, da vam ga ukradejo prevelika.

 

Ker pa včasih preprosto ne gre drugače, bomo predstavili nekaj načinov, kako se obvarovati pred tatvino, če s seboj nimate ključavnice in res ne gre drugače, kot da kolo pustite na ulici.

 

Ob prebiranju pa imejte pred očmi napise »Ne počnite tega doma«, »Na vašo lastno odgovornost« in vsaj še »Odsvetujemo«.

 

Vsekakor vam svetujemo nakup čim bolj kvalitetne ključavnice.

 

Kolo na glavo

Kolo preprosto obrnite, da stoji na krmilu in sedežu. Priložnostne tatove bo to tako zmedlo, da bodo kolo verjetno pustili pri miru, izkušene pač ne.

 

Če kolesarite v skupini, med vožnjo pa se odločite ustaviti na kavici, lahko vsa kolesa naslonite na steno, čisto zunanjega pa obrnete na glavo. Ko bo to kolo naslonjeno na ostale, bo kar učinkovito preprečilo krajo, vsaj tistih koles, ki so bližje steni.

 

V najnižjo prestavo

Pri kolesih z velikim prestavnim razponom (cestna ali gorska kolesa) je lahko učinkovita obramba, če pustite kolo v najnižji možni prestavi. Če bo tat ukradel kolo, se bo skoraj zagotovo takoj usedel nanj in skušal odpeljati na vso moč.

 

Ker bo zavrtel skoraj v prazno, obstaja velika možnost presenečenja, šoka, kar ga bo ustavilo.

 

Sneta veriga

Nadgradnja zgornje rešitve je, da verigo na kolesu snamete z verižnika, učinek vrtenja v prazno bo še toliko večji, za tatom  pa vam zato morda sploh ne bo treba teči.

 

Imate »muslauf« kolo?

Če vam kdo ukrade lepega »fixija« (kolo brez prostega teka in prestav), po možnosti še celo brez zavor, seveda ni vešč vožnje s takšnim kolesom, bo to zelo hitro obžaloval. Tovrstna kolesa so namreč neodpustljiva do neizkušenih uporabnikov.

 

Kolo samo pripnite

Uporabite trak z nahrbtnika, sam nahrbtnik, trak čelade ... Ključno je, da kolo zapnete s kakšnim trakom, ki ga tat ne bo pričakoval.

 

To ne bo preprečilo kraje, boste pa mogoče pridobili toliko časa, da tat med samo krajo pritegne pozornost vas ali kakšnega mimoidočega.

 

Odprite hitre zapenjalce

Odprite hitre zapenjalce obročnikov (tj. mehanizem za  hitro pritrditev ali odstranitev kolesa na kolo oz. z njega) in pobeg z ukradenim kolesom ne bo uspešen. Lahko pa uporabite hitri zapenjalec sedeža ter sedež obrnite za 180 stopinj. Nepozoren tat bo tako zelo presenečen.

 

 

Obrnite krmilo

Za tole »potegavščino« sicer potrebujete imbus ključ, je pa zato varovalni učinek večji. S ključem odvijete vijak krmilne opore in krmilo zasukate za 90 stopinj. Če se bo kdo želel na hitro odpeljati z vašim kolesom, bo presenečen.

 

Seveda pa nič od tega ne odtehta dobre kolesarske ključavnice.

 

Tudi vi kolo radi naložite v ali na avtomobil in se odpravite raziskovat bolj oddaljene konce in kraje? Potem preverite nasvete za ustrezen in varen prevoz koles z avtomobilom.

 

kolesarjenje, prosti čas, zavarovanje koles in kolesarjev, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.