Z dobrim zavarovanjem imate vedno varen pristan

9 ključnih stvari, ki jih morate vedeti, da vaš čoln ustrezno zavarujete.

Skriti kotički obale, lesketanje morja, čudoviti sončni zahodi in varni pristani. Ste tudi vi eden tistih, ki prisega na dopust, preživet na krovu vodnega plovila? Res ima poseben čar. A ne pozabite upoštevati tudi drugo plat. Kaj, če obstanete sredi morja, ali pa se plovilo poškoduje na poti do marine, kaj, če se zgodi nesreča … Rešitev bo zavarovanje čolna.

1. Ali je tudi za čolne potrebno skleniti obvezno zavarovanje odgovornosti?

Da, po določilih Zakona o obveznih zavarovanjih v prometu morate lastniki ali upravljavci plovil, ki imajo moč motorja nad 3,7 kW in so registrirana v Republiki Sloveniji, imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti. To namreč krije škodo, ki jo z uporabo plovila lahko povzročite tretjim osebam (smrt, telesne poškodbe, prizadeto zdravje).

 

2. Katerim zakonskim predpisom ustrezajo naši pogoji o obveznem zavarovanju odgovornosti?

Naši zavarovalni pogoji ustrezajo zakonskim predpisom o obveznem zavarovanju odgovornosti, ki velja za plovna območja:


  • Jadransko morje
  • Sredozemsko morje


Celinske vode držav na geografskem področju Evrope po dogovoru.
Ob sklenitvi obveznega zavarovanja odgovornosti uredite primerno kritje, glede na območje, kjer boste pluli. 

3. Ali je krita škoda, ki jo povzročim na tujem čolnu, če trčim vanj?

Takšna škoda bo krita, če boste imeli urejeno primerno kritje glede na območje plovbe, in sicer z zavarovalno vsoto 1.500.00 evrov (Jadransko morje) in zavarovalno vsoto 7.500.00 evrov (Sredozemsko morje).  

 

Zavarovalno kritje za omenjeni zavarovalni vsoti je podano tudi za kritje odgovornosti za škodo, povzročeno potnikom na vašem zavarovanem plovilu.

 

4. Kako pa je krita škoda, ki nastane na mojem čolnu?

Priporočamo vam, da za kritje škode, ki nastane na vašem plovilu, sklenete kasko zavarovanje.

 

Kasko zavarovanje lahko sklenete za naslednja plovila: motorni čoln, vodni skuter, jadrnico, jahto ali plavajočo hišo (trimaran). Plovila morajo biti vpisana v ustrezen register in imeti veljavno dovoljenje za plovbo.

 

Kasko zavarovanja pa ne morete skleniti za gumenjake z mehkim dnom.

 

Glede na svoje potrebe in želje lahko izbirate med tremi obsegi zavarovalnega kritja in kritja razširite, da vključujejo še druge nevarnosti.  Pri kasko zavarovanju imate poleg »klasičnega« kaska, ki ima tri širine kritja, možnost zavarovanja tudi »Kasko PLUS«, ki pa je namenjen plovilom starosti do 12 let in tržne vrednosti nad 150.000 evrov.

 

5. Na kaj moram biti pozoren pri sklepanju kasko zavarovanja?

Namen tega zavarovanja je, da krije škodo, ki nastane na vašem plovilu. Pod plovilo se šteje trup plovila z obvezno opremo in standardno vgrajeno opremo, pogonskim motorjem in/ali jadri ter dodatno opremo.

 

Pozorni morate biti na to, da je vsa oprema navedena na zavarovalni polici. Posamezni deli plovila morajo biti na polici posebej navedeni in za vsakega mora biti posebej določena zavarovalna vsota – do katerega zneska je stvar zavarovana.

 

6. Ali je moje plovilo zavarovano, ko ni v vodi?

Da, če imate sklenjeno kasko zavarovanje, potem je vaše plovilo zavarovano tudi, kadar je na suhem. Pri kasku zavarovanju je za plovila vrednosti 41.700 evrov in več kritje podano tudi v času prevoza plovila po kopnem. Za plovila, ki so manjša od navedene vrednosti, pa je kritje za prevoz plovila po kopnem ponujeno za doplačilo.

 

7. Kaj, če obstanem sredi morja?

Če se vam plovilo pokvari, vam lahko pomaga asistenca na morju, ki krije asistenčne primere na področju Jadranskega morja na Hrvaškem, v Sloveniji in severni Italiji.

 

Na voljo sta dve možnosti:

  • STANDARD asistenca, ki vključuje vleko plovila, dostavo rezervnih delov, dostavo goriva, pomoč pri zagonu motorja, pomoč pri reševanju lažje nasedlega plovila, pomoč v primeru zapletene vrvi v propeler, prevoz zavarovancev po morju in informacije o meteoroloških razmerah na območju plovbe.
  • COMFORT asistenca: poleg standardne asistence zagotavlja tudi dodatne storitve, kot so vleka plovila do namembnega kraja, prevoz zavarovancev do namembnega kraja in nastanitev v hotelu. 

 

8. Kako lahko zavarujem vodni skuter?

Vodni skuter zavarujete z zavarovanjem odgovornosti. Lahko sklenete tudi kasko zavarovanje. Pri tem pa velja omeniti, da to zavarovanje ne krije tatvine, temveč le škodo zaradi udarca v plavajoči ali fiksni predmet, požara, eksplozije in prometne nesreče v času prevoza po kopnem.

 

9. Ali lahko zavarujem plovilo, ki je registrirano v Republiki Hrvaški? 

Za vodna plovila, vpisana v Hrvaški register, lahko pri nas sklenete kasko zavarovanje in zavarovanje prostovoljne odgovornosti, to je odgovornost do potnikov na svojem plovilu in odgovornost do stvari tretjih. Zavarovanje prostovoljnega dela odgovornosti torej  ne zajema zakonske obvezne odgovornosti, kot to predpisuje zakonodaja Republike Hrvaške.  Obvezno zavarovanje odgovornosti mora biti sklenjeno na eni od zavarovalnic, ki ima na Hrvaškem dovoljenje tamkajšnjega nadzornega organa za izvajanje zavarovalnih poslov.

potovanja, dopust, prosti čas, aktivno življenje, poletje, prijava škode, škodni primer, sklepanje zavarovanj, zavarovanje odgovornosti, morje, zavarovanje čolna
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.