Vse, kar morate vedeti o zavarovanju električnega skiroja

Da boste imeli kritje za morebitno škodo tretjim osebam in pomoč na cesti.

Uporaba električnega skiroja ima svoje prednosti. Z njim ste v mestu bolj hitri, omogoča vam fleksibilnost in ne zavzame veliko prostora. A če niste dovolj previdni, lahko prednost postane tudi slabost, večja hitrost pomeni tudi večjo možnost za nastanek poškodb in škode. Za katere se lahko zavarujete, kaj krije zavarovanje električnega skiroja, koliko stane in kje velja?

Prednosti in slabosti uporabe električnega skiroja

Popularnost električnih skirojev ne upada. Razloge lahko pripišemo  njegovim številnim prednostim, ki jih našteva Marjan Kodelja v članku Lažja pot na električni pogon: so majhni in zložljivi ter jih lahko odnesete s sabo, ko se pripeljete na cilj. Baterije so dovolj zmogljive, tako da večina z enim polnjenjem prevozi dobrih 25 kilometrov, nekateri pa tudi več. Z električnim skirojem ste hitrejši od večine kolesarjev in da ga vozite, ne potrebujete veliko motoričnih sposobnosti.

 

A ne pozabi omeniti niti njegovih slabosti. Tako kot lahko padete s kolesa, lahko padete tudi s skiroja. Morda še prej, kajti zaradi manjših koles so skiroji občutljivejši za luknje na cestišču.

 

Kot uporabnik električnega skiroja pa se morate zavedati tudi tega, da so ti zaradi baterij, pa tudi, ker so bolj robustno izdelani, težji. Ker dosegajo dokaj visoke hitrosti, lahko pri trku močno poškodujejo ne le voznika, temveč tudi druge udeležence v prometu.

 

Zato ne čudi, da se je tudi država odločila uporabo električnih skirojev bolj zakonsko regulirati.

 

Zavarovanje električnega skiroja

A ne čakajte le na zakone, čelado uporabljajte že zaradi sebe in lastne varnosti. Vozite previdno in opazujte dogajanje okoli sebe.

 

Zavarujte se. Kljub temu, da zavarovanje električnih skirojev trenutno še ni obvezno, to ne pomeni, da za škodo, ki bi jo z vožnjo s skirojem povzročili drugim, niste odgovorni. Ste in škode so lahko visoke, sploh, če nekoga poškodujete.

 

Povprečna škoda iz zavarovanj splošne odgovornosti za poškodbe oseb se giblje med 3.000 in 4.000 evrov.

 

Zakaj bi tvegali in bili odgovorni za tovrstne zneske, ko pa se lahko zavarujete z Zavarovanjem odgovornosti in asistence kolesarjev ter uporabnikov posebnih prevoznih sredstev. Namreč druga zavarovanja take odgovornosti ne krijejo.

 

Med posebna prevozna sredstva sodijo skiroji, rolke, invalidski vozički ipd. Skupno jim je, da jih poganja uporabnik z lastno močjo oziroma imajo električen ali drug pogon, s katerim lahko dosežejo najvišjo hitrost 25 km/h in niso vozila po zakonu, ki ureja motorna vozila, in zato zanje zavarovanje odgovornosti ni obvezno.

 

Kaj vključuje to zavarovanje?

 • Odgovornost zavarovanca: to pomeni kritje morebitnih odškodninskih zahtevkov tretjih oseb za škodo (telesno ali na stvareh), ki ste jim jo povzročili z uporabo prevoznega sredstva – električnega skiroja.
 • Asistenca: asistenčne storitve, kot so vaš prevoz, informacije in pomoč za prevozno sredstvo doma/na cesti,  prevoz prevoznega sredstva, namestitev v hotelu) in kritje stroškov izvedbe.

 

Če zaradi okvare vozila ne morete nadaljevati poti, potem asistenca za vas organizira prevoz. Poglejmo, kako to deluje v praksi.

 

PRIMER 1:

V službo in domov se vozite z e-skirojem. Na poti domov se vam izprazni baterija in z vožnjo ne morete nadaljevati. Pokličete asistenčni center, kjer uredijo prevoz za vas in e-skiro od mesta, kjer se nahajate, do doma.

 

PRIMER 2:

S svojim novim e-kolesom se odločite povzpeti na primorski vrh Nanos. Za izhodišče izberete naselje Podnanos, od koder se proti vrhu vije asfaltirana razgledna pot. Med vzponom opazite, da se vam je guma izpraznila. Ker nimate izkušenj z zamenjavo zračnice, se odločite poklicati asistenčni center. Ta pošlje serviserja, ki pride do vas in vam zamenja zračnico na kolesu.     

 

Česa to zavarovanje ne krije?

Iz zavarovalnega kritja so med drugim izključene naslednje škode oziroma nezgode:

 • Škode/nezgode, ki nastanejo, če ste električni skiro uporabljali pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi.
 • Škode/nezgode, ki nastanejo, če ste posegli v električni skiro na tak način, da se ne uvršča več med posebna prevozna sredstva po zakonu, ki ureja motorna vozila. To denimo pomeni, da lahko doseže višjo hitrost od 25 km/h.
 • Škoda, ki jo utrpite sami.
 • Škoda, ki nastane na vašem premoženju. 
 • Asistence, če asistenčni center niste obvestili v treh dneh od nastanka asistenčnega primera oziroma niste poklicali asistenčnega centra. 
 • Asistence, če potrebujete asistenco na območju, ki ni dostopno s cestnim vozilom izvajalca asistenčnih storitev.

 

Kako pa se lahko zavarujem za škodo, ki nastane meni?

Sklenete lahko zavarovanje rehabilitacije po nesreči v prometu, ki krije stroške:

 • postopkov diagnosticiranja,
 • zdravljenja in
 • rehabilitacije. 

 

Tu so vključene posledice nesreče, ki bi se vam zgodile z vozilom, kolesom ali drugim prevoznim sredstvom.

 

Kako lahko skiro zavarujem proti kraji?

Trenutno skiroja ni mogoče zavarovati proti kraji.

 

Kje velja zavarovanje?

Zavarovanje odgovornosti velja na območju Evrope, asistenca pa velja v Sloveniji, Avstriji, Italiji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

 

Ali je to zavarovanje samo zavarovanje za električni skiro?

Zavarovalno kritje ni vezano na konkretno prevozno sredstvo, torej velja za vsa posebna prevozna sredstva, ki jih imate doma – vaše kolo, skiro, rolko ... Poleg tega gre za družinsko zavarovanje, kar pomeni, da so poleg vas zavarovani tudi vaši družinski člani oziroma njihova posebna prevozna sredstva.

 

Ali to zavarovanje velja tudi, če električni skiro le najamem?

Da. Z zavarovanjem odgovornosti je krita tudi morebitna škoda, ki bi jo lahko tretjim osebam povzročili z najetim e-skirojem.

 

Prav tako lahko pri najetem e-skiroju uveljavljate asistenčne storitve, ki obsegajo skrb za prevozno sredstvo in zavarovanca.

 

Kaj še moram vedeti o tem zavarovanju?

Vedeti morate, da je zavarovalna vsota za odgovornost enotna za osebe in stvari ter po posameznem škodnem dogodku znaša 30.000 evrov. Obenem je ta znesek tudi skupno izplačilo vseh odškodnin za vse zavarovalne primere v enem letu. Če bi se denimo zgodilo, da povzročite več škod, je 30.000 evrov največ, kar bi vam zavarovalnica izplačala v enem letu za vse škode.

 

Pri tem zavarovanju je prisotna tudi odbitna franšiza. Franšiza je vaša lastna udeležba pri škodi, ki jo nosite sami. Odbitna franšiza znaša 10 % od škode.

 

Primer: škoda je ocenjena na 1.000 evrov, odbitna franšiza znaša 10 % od odškodnine, kar v tem primeru pomeni 100 evrov. Zavarovalnica plača 900 evrov, vi pa 100 evrov. 

 

Kako lahko sklenem to zavarovanje?

Gre za posebno akcijsko zavarovanje, ki ga lahko sklenete samo v okviru police avtomobilskega zavarovanja, premija znaša 8,44 evrov brez DPZP.

 

Ob obnovi obstoječega ali sklenitvi novega avtomobilskega zavarovanja, lahko sklenete naslednja akcijska zavarovanja:

 • zavarovanje odgovornosti in asistence kolesarjev ter uporabnikov posebnih prevoznih sredstev,
 • zavarovanje rehabilitacije po nesreči v prometu in
 • zavarovanje prtljage.

 

S sklenitvijo enega ali več od omenjenih zavarovanj dobite tudi dodatne ugodnosti.

 

Če gre vaša mobilnost v korak s časom, naj gre z njo tudi vaše zavarovanje. Avtomobilsko zavarovanje smo razširili v AvtoMobilno, ter vam omogočili, da z njim zavarujete različne oblike mobilnosti, ki jih uporabljate vi in vaši družinski člani.

 

družina, otroci, prosti čas, aktivno življenje, preventiva, zdravje, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.