Kaj je zelena karta in ali jo res potrebujem?

Za vstop v nekatere evropske države je obvezna, priporočljivo pa je, da jo imate tudi v drugih državah

Mednarodno karto za zavarovanje motornega vozila oziroma zeleno karto je še vedno potrebno predložiti ob vstopu v nekatere evropske države, priporočljivo pa je, da jo imate pri sebi tudi v drugih državah sistema zelene karte. Zaradi poenotene oblike boste z njo lažje izmenjali podatke o zavarovanju avtomobilske odgovornosti z morebitnimi soudeleženci v nesreči. Predstavljamo, kako pridobite zeleno karto in kakšen je postopek, če jo boste morali uporabiti.

Kaj je zelena karta?


Mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila oziroma zelena karta ni zavarovalna polica, temveč je zaradi poenotene oblike v vseh državah sistema zelene karte pomemben dokument, s katerim dokažete veljavnost zavarovanja avtomobilske odgovornosti. 

Z zeleno karto kot voznik v primeru policijske kontrole ali prometne nesreče dokažete, da imate sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti.


Če v tujini povzročite prometno nesrečo in zelene karte nimate, zavarovalnica sicer vseeno krije škodo. Možno je le, da se bo na kraju dogodka podaljšal postopek dokazovanja, da imate sklenjeno in veljavno zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Kje potrebujem zeleno karto?


Za vstop v naslednje države morate predložiti zeleno karto: Albanija, Azerbajdžan, Maroko, Moldavija, Tunizija, Turčija in Ukrajina. 


Slovensko zavarovalno združenje navaja, da je za vstop v drugo skupino držav predložitev zelene karte priporočljive in ne obvezna. To so države Evropske unije, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Velika Britanija, Islandija, Norveška, Švica, Andora. V Makedoniji in Srbiji pa že slovenska registrska tablica šteje za dokaz o veljavnem zavarovanju AO.

Pred potovanjem v Združeno kraljestvo vam svetujemo, da si priskrbite veljavno zeleno karto, s katero se boste v primeru preverjanja zavarovanja avtomobilske odgovornosti najlažje izognili morebitnim težavam.


Kako lahko pridobim zeleno karto? 


Mednarodno karto za zavarovanje motornega vozila oziroma zeleno karto lahko naročite v postopku sklepanja zavarovanja avtomobilske odgovornosti in jo prejmete po elektronski pošti skupaj z ostalo zavarovalno dokumentacijo. 

Avtomobilsko zavarovanje lahko enostavno in hitro sklenete preko spleta ali preko zastopnika.


Natisnite jo na kakovosten bel papir, tako da bo besedilo jasno in dobro berljivo. Zelena karta namreč od leta 2020 ni več zelena temveč bela. 

Kaj če potrebujem zeleno karto?


Zeleno karto največkrat potrebujete, če ste udeleženi v prometni nesreče v tujini ali s tujcem. Predložiti jo mora povzročitelj in to zaradi kasnejšega lažjega uveljavljenja odškodninskega zahtevka. 

Ob tovrstnih primerih je zelo pomembno, da od povzročitelja dobite kopijo mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila oziroma podatke o zavarovanju. 

Če mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila nima kopije, naredite fotokopijo ali jo fotografirajte.


V primeru prometne nesreče sledite naslednjim korakom:

  • Najprej zavarujte kraj nesreče, da se ne bi pripetilo še kaj.
  • Pokličite reševalce, označite kraj nesreče z varnostnim trikotnikom, oblecite odsevni brezrokavnik, v primeru prometne nesreče na avtocesti takoj zapustite vozni pas in stopite za varovalno ograjo.
  • S soudeleženci v prometni nesreči si izmenjajte osebne podatke, podatke o zavarovanju in vozilu ter natančno izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči, skupaj s skico in morebitno ugotovljeno odgovornostjo udeležencev.
  • Od povzročitelja prometne nesreče pridobite izvod njegove mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila oziroma zelene karte ali zavarovalne police oziroma karto ali polico fotografirate.
  • Če je mogoče, na kraju prometne nesreče naredite nekaj fotografij, ki naj čim natančneje prikazujejo kraj nesreče, poškodbe vozil in položaj udeleženih vozil.

Več o zeleni karti in ukrepanju ob različnih primerih prometnih nesreč in avtomobilskih škod si preberite v brezplačnem Voznikovem vodniku.

 

avto, potovanja, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.