Znaki policista

87 odstotkov vprašanih je pravilno razumelo, da policist na sliki sporoča, da morajo ustaviti.

Rdeča luč na semaforju je jasna vsem in pomeni, da morate vozilo ustaviti. Ko pa v križišče stopi policist, se lahko hitro pojavijo nejasnosti. Naj speljete ali ne, morate zaviti, zgolj upočasniti in kaj če ob vsem tem deluje tudi semafor? Preverite, kaj so pokazali rezultati testa, s katerim smo želeli preveriti, kako dobro vozniki razumejo znake policista v križišču.

Znaki policista nekatere voznike zmedejo

Julija 2017 smo voznike pozvali naj sodelujejo pri testu, ki preverja znanje znakov, ki jih udeležencem v prometu dajejo policisti. Test, v katerem je do sedaj sodelovalo več kot 10.000 bralcev, je pokazal, da vozniki policista v križišču načeloma razumejo. Obenem pa je test tudi opozoril, da obstajajo določene težave. To potrjuje tudi policija, ki opaža, da se vozniki pogosto zmedejo, ko promet ureja policist. In to kljub temu, da mora znake policista poznati vsak voznik, če želi opraviti izpit za avto. 

 

»Ob zadnjih usposabljanjih policistov za urejanje prometa v križišču je bilo veliko primerov, ko so vozniki zapeljali v križišče v času, ko jim je policist kazal hrbet in je bila s tem smer njihove vožnje zaprta,« pravijo na policiji.

 

Dodajajo, da imajo največ težav tisti vozniki, ki se s tem ne srečujejo vsakodnevno, zato to znanje lahko s časom zbledi.

 

Pa vi? Razumete, kaj vam sporoča policist?

Policisti dajejo znake s položajem telesa in z rokami, svetlobnimi in zvočnimi signali (z napravami, ki so vgrajene v oziroma na policijskih vozilih) in drugimi svetlobnimi in zvočnimi signali (ročna svetilka, loparček in piščal). V testu smo predstavili tri različne situacije znakov, ki jih voznikom daje policist z rokami in en primer znaka s piščalko. Poglejmo si, kakšni so bili rezultati.

 

Preden nadaljujete z branjem, vas vabimo, da preizkusite svoje znanje in ga po potrebi osvežite. Neupoštevanje pravil vas lahko stane 80 evrov.

 

Policist sporoča, da se morate ustaviti

Znaki policistaVeste, kaj vam v tem primeru sporoča policist? Morate ustaviti, zmanjšati ali pospešiti hitrost? Kar 87 odstotkov vprašanih je v testu pravilno odgovorilo, da morajo avtomobil ustaviti.

 

Če ta znak policist kaže v križišču, pomeni prepoved vožnje za vsa vozila. Izjema so tista vozila, ki so v trenutku, ko policist dvigne roko, tako blizu križišča, da ne morejo varno ustaviti.

 

Policist sporoča, da zmanjšajte hitrost

Znaki policistaKaj pomeni, če policist počasi maha z vodoravno odročeno roko gor in dol z navzdol obrnjeno odprto dlanjo?

 

Na testu je kar 86 odstotkov vprašanih vedelo, da jim sporoča, da morajo zmanjšati hitrost.

 

Skoraj polovica napačnih odgovorov

Znaki policistaSte na križišču in pred vami se nahaja policist. Vi želite pot nadaljevati naravnost. Smete naprej? Ali pa morate zaviti desno, morda levo? To je vprašanje, na katerega je napačno odgovorilo 47 odstotkov vprašanih. Menili so namreč, da jim policist v križišču sporoča, da morajo zaviti desno. Pravilno pa je, da morajo ustaviti, kar je vedelo 45 odstotkov sodelujočih.

 

Vodoravno predročena desna roka z odprto dlanjo pomeni, da se morajo udeleženci cestnega prometa, ki s svojim gibanjem sekajo smer, v katero je roka iztegnjena, ustaviti in počakati.

 

To morajo torej upoštevati vozniki, ki vozijo naravnost, vozniki, ki zavijajo desno, ter pešci in drugi udeleženci cestnega prometa, ki prečkajo vozišče.

 

Policist zažvižga s piščalko

Kako so se sodelujoči na testu odrezali pri vprašanju, kaj morajo storiti, ko policist večkrat zaporedno zažvižga s piščalko in kaže na vozilo? Skoraj 70 odstotkov je izbralo pravilni odgovor: da je nekdo od udeležencev cestnega prometa ravnal v nasprotju s prometnim pravilom, prometno signalizacijo ali pomenom policistovega znaka.

 

Policist, ki daje ta znak, mora pri tem pokazati, kateremu udeležencu cestnega prometa je ta znak namenjen in kaj mora storiti.

 

Nepravilen odgovor, ki ga je izbralo 30 odstotkov sodelujočih, pravi, da policist sporoča, da bodite pozorni nanj, ker bo z ustreznim znakom izrazil določeno zahtevo.

 

Policist v križišču ali semafor?

Policija pojasnjuje, da policisti urejajo promet v križiščih v času prometnih konic, ko prihaja do zgostitev prometa. V primerih, ko križišča ne zmorejo več "požirati" prometa v vse smeri, se bolj obremenjena smer prometa zaustavi, pri čemer vozila, ki sicer v križišče zapeljejo pri zeleni luči, nato ob zamenjavi luči na semaforju ne morejo pravočasno sprazniti križišča. Posledično ne morejo skozi križišča niti tisti vozniki, ki prihajajo iz drugih smeri in je pot za smer njihove vožnje prosta.

 

Policisti v takih primerih ne izklapljajo semaforjev, temveč v križišču zgolj nudijo asistenco semaforju, tako da ustavijo vozila, ki imajo sicer zeleno luč, vendar ob preklopu semaforja na bodo mogla pravočasno sprazniti križišča.

 

Sodelujoče smo zato vprašali, kaj morajo upoštevati, če je v križišču delujoč semafor in policist. Večina vprašanih, dobrih 95 odstotkov, je pravilno odgovorila, da morajo ravnati v skladu z znaki policista v križišču, tudi če s tem odstopajo od prometnih pravil in pomena prometne signalizacije.

 

Če pa se zatakne pri osnovnih pravilih vožnje skozi križišče, nadaljujte z branjem na portalu Vozim se. Razložili smo nekaj osnovnih situacij v križiščih.

 

Da boste na svojih poteh ob previdni vožnji in poznavanju pravil čim bolj brezskrbni, v križiščih, rondojih in na avtocestah, vam pomaga zavarovanje avtomobila.

 

Kljub pazljivosti in poznavanju ter upoštevanju pravil na cesti pa se vam lahko zgodi prometna nesreča, saj na cesti niste sami. Prenesite si svoj izvod priročnika Voznikov vodnik ob prometni nesreči, da boste znali pravilno ravnati.

 

Foto: Tamino Petelinšek, STA

potovanja, avto, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.