Znate poskrbeti za akumulator?

Z rednim in skrbnim vzdrževanjem lahko akumulatorju podaljšate življenjsko dobo.

Akumulatorju običajno ne posvečate posebne skrbi vse do trenutka, ko avtomobila ne morete več tekoče zagnati. Takrat pa je čas, ko morate poiskati pomoč. V zgornjem posnetku si oglejte, kako naj ga vzdržujete, da vas ne bi pustil na cedilu, kakšne so lahko težave z akumulatorjem in na koga se lahko takrat obrnete.

 

Težav z akumulatorji je največ ravno v zimskem času, saj elektrokemični procesi zaradi mraza in vlage potekajo počasneje. Drugi razlog za povečane težave pa je priklop več posrednih porabnikov, predvsem gretja.

 

Franci Florjančič, vodja našega asistenčno-storitvenega centra ugotavlja, da je od vseh klicev v center 30 do 35 odstotkov takšnih, ki se nanašajo na težave z akumulatorjem. Pozimi ta delež še naraste.

 

Menjava akumulatorja

Življenjska doba akumulatorja je odvisna od velikosti, kakovosti in nekoliko tudi starosti avtomobila.

 

V praksi se je pokazalo, da akumulatorji v novih avtomobilih ob normalni rabi v povprečju dočakajo šest do sedem let, v rabljenih pa od štiri do pet let, saj njihova življenjska doba upada s splošnim slabšanjem stanja avtomobila.

 

Če je potrebna menjava akumulatorja, morate poznati dimenzije akumulatorja, ki ustreza vašemu tipu vozila in zahtevane karakteristike, to sta kapaciteta akumulatorja in zagonski tok.

 

Če vam prostor v avtu dopušča, je bolje vzeti nekoliko močnejši akumulator. Velikost akumulatorja pa je odvisna tudi od tipa motorja: ali gre za dizelski ali bencinski. Akumulatorji se razlikujejo še po obliki in različnih pozicijah polov zagonske moči.

 

Da bo vaš akumulator čim dlje dobro deloval, pa je odvisno tudi od vašega skrbnega vzdrževanja, s katerim lahko poskrbite, da je akumulator v dobrem stanju.

 

Na kaj morate biti pozorni pri akumulatorju

Svetujemo vam, da vsake toliko časa preverite, ali se je na priključkih nabrala umazanija. To lahko sami očistite z žičnato krtačo.

 

V akumulator morate občasno doliti tekočino, vendar to delo zaradi jedkosti tekočine raje prepustite strokovnjakom.

 

Posebej v jesenskem času imajo servisi akcije, s katerimi pozivajo lastnike avtomobilov na pregled akumulatorja pred resnejšim mrazom. Ne bo odveč, če se prepričate, da akumulator deluje tako kot mora. 

 

Kaj, če avto ne vžge?

Ko vaš avtomobil nima dovolj moči, da bi ga zagnali, ali pa je povsem neodziven, je čas, da pokličete pomoč. Če sumijo težavo z akumulatorjem, lahko strokovnjaki takoj preverijo, koliko je v njem energije.

 

Če se vsaj malo odziva, je dovolj, da ga kar na terenu -  tako da nikogar ne ovirate ali ogrožate - napolnite. Ko pa je avtomobil povsem neodziven, ga vlečna služba odpelje k najbližjemu pooblaščenemu avtomobilskemu servisu.

 

Zavarovanci Zavarovalnice Triglav lahko v primeru težav na cesti vedno pokličete avtomobilsko asistenco na brezplačno telefonsko številko 080 2864 (v tujini, na +386 2222 2864).

 

Hitra navodila: Kako prižgati avtomobil s premostitvenim kablom

Dobro pa je vedeti, kako lahko tudi sami s previdnostjo in upoštevanjem navodil avtomobil, ki se mu je izpraznil akumulator, zaženete s pomočjo delujočega avtomobila.

 

Delujoči avtomobil parkirate nasproti tistega s praznim akumulatorjem in ga pustite prižganega. S premostitvenim kablom ju povežete tako, da preverite označbe na obeh koncih kabla – vsak konec ima svoj plus in svoj minus.

 

Akumulatorja povežete tako, da premostitveni kabel z znakom minus nastavite na del akumulatorja, ki je tudi označen z minusom, premostitveni kabel z oznako plus pa nastavite na del akumulatorja z označbo plus. Enako naredite tudi pri drugem avtomobilu. Nato prižgete nedelujoči avtomobil.

 

Kako vam pomaga polnilec za akumulator?

Če avtomobila ne uporabljate tako pogosto in pozimi prevozite le krajše razdalje, zaradi česar se akumulator med vožnjo ne napolni dovolj ali pa če nimate na voljo notranjega parkirišča in avtomobil parkirate zunaj, kjer temperature pozimi pogosto padejo pod ničlo, ni odveč razmislek o nakupu polnilca za akumulator.

 

Pri izbiri bodite pazljivi predvsem na to, da izberete takega, ki je združljiv z vašim akumulatorjem.

avto, varna vožnja, avtomobilska asistenca, video
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.