Izbor uredništva: Kaj razkrije vožnja na simulatorju?

O novih generacijah simulatorjev vožnje.

Pred nekaj leti smo tudi pri nas dobili prve simulatorje vožnje. Čeprav mnogi uporabniki vožnjo na simulatorju doživljajo zgolj kot izboljšano različico računalniške igrice, pa vožnja razkriva mnogo več. Najprej so to povratne informacije posameznemu vozniku, kako se odziva na vsakdanje prometne situacije, podatki s simulatorjev pa so neprecenljiv vir tudi za razvijalce tehnologij za avtonomno vožnjo. Simulatorji se bodo zato v prihodnje nadgrajevali in specializirali.

Z umetno inteligenco in razvijanjem tehnologij za avtonomno vožnjo se ne ukvarjajo samo v tujini, ampak tudi pri nas. Prebrali smo zanimiv intervju z dr. Jako Sodnikom, izrednim profesorjem na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki vodi projekt simulacije vožnje. V sodelovanju z Zavarovalnico Triglav, zagonskim podjetjem Nervteh, Filozofsko fakulteto v Ljubljani in avtomobilističnim novinarjem in poznavalcem prometne kulture Andrejem Brglezom pripravljajo nadgrajen simulator vožnje. Za ta namen so s testiranjem in anonimno anketo udeležencev zbrali veliko količino podatkov o psihologiji za volanom. Kako jih bodo uporabili?

 

Bi se tudi vi radi preizkusili na simulatorju vožnje?

To lahko naredite v Triglav Labu, na Dunajski cesti v Ljubljani.

 

Simulator vožnje je namenjen vsem, ki bi radi prepoznali in ozavestili, kako se odzivajo v prometu in kako lahko popravijo svoje vozniške navade.

 

Na simulatorju organiziramo tudi tečaje varne vožnje za mlade voznike. Z opravljenim tečajem lahko udeleženci prepolovijo doplačilo za zavarovanje mladega voznika.

 

Vožnja na simulatorju je brezplačna.

 

Tudi gasilci vadijo na simulatorjih

Testiranje svojih vozniških sposobnosti v varnem okolju simulatorja za intervencijska vozila pa so te dneve opravljali tudi gasilci in reševalci v AMZS-jevem Centru varne vožnje na Vranskem.

 

Vožnja 13 ton težkega intervencijskega vozila, ki je na nujni vožnji, je svojevrsten izziv in tega se ne da naučiti na cesti. Poglejte, kako je šlo štajerskim gasilcem.

avto, varna vožnja, preventiva, avtomobilsko zavarovanje, mladi voznik
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.