Izbor uredništva: Zlate ribice človek ne sreča pogosto

Kakšni so vaši finančni načrti za prihodnje leto?

Vsak bi si želel, ne le da uspešno zveže konec meseca z začetkom, pač pa tudi, da mu konec meseca ostane nekaj sredstev. Kako vam gre pri tem? Morda je mesec december dobra priložnost, da premislite o svojih preteklih odločitvah, preverite prihodke in izdatke na svojem osebnem računu in naredite finančni načrt za prihodnje leto, še bolje za prihodnjih nekaj let.

Seveda govorimo o varčevanju. Imate večje želje? Kakšne so vaše mesečne finančne potrebe? Koliko sredstev lahko mesečno namenite varčevanju? Če si boste za vaš novoletni izziv zadali varčevanje, morate vedeti tudi, kakšne oblike varčevanja imate na voljo. Poleg varčevanja v nogavici, bančnih depozitih, naložbenih varčevanj je ena od teh tudi varčevanje v skladih.

 

V nadaljevanju vam priporočamo tri uporabne povezave, ki vam lahko pomagajo ob prvih korakih pri varčevanju v skladih:

 

Kje najti prave in razumljive informacije?

O varčevanju v skladih še vedno kroži veliko dvomov in predsodkov: da je preveč zapleteno, da so donosi prenizki, da ne moreš takoj do vloženega denarja, da je preveč tvegano … In mnogo jih zato odneha razmišljati o varčevanju ali odlaša z njim.

Zdrava previdnost pri finančnih odločitvah nikakor ni odveč. A še bolje je imeti prave informacije. Razumljivo in jedrnato razlago o varčevanju v skladih, in to tudi za začetnike, najdete na svetovalnih straneh Triglav Skladov.

 

Prvi korak: finančni načrt

Dobrih vil in zlate ribice človek ne sreča pogosto. Zato bo želja ostala le želja, če ne naredite prvega koraka. Najprej je dobro narediti načrt. Da boste dobili hiter vpogled in občutek, kaj lahko pričakujete ob zmernem in kaj ob večjem tveganju, vam pri Triglav Skladih pripravijo informativen personaliziran finančni načrt. Ob vpisu nekaj osnovnih informacij:

  • za kaj bi želeli varčevati,
  • potreben znesek za uresničitev tega
  • in koliko lahko na mesec namenite temu

vam ga posredujejo na vaš e-naslov. Brez vašega poglabljanja v tečajnice in brez obiskov finančnih svetovalcev pri vas doma. Preverite na svetovalni strani Zaslužite si za svoje želje.

 

Tudi majhni zneski štejejo

Varčevanje v skladih je podobno varčevanju v bančnih depozitih. Mesečno na račun položite znesek, ki ga lahko pogrešate. Dovolj je že 30 evrov, seveda pa lahko tudi več.

Da tudi majhni zneski štejejo, pravijo tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije in če potrebujete odgovore na vprašanja kdaj, koliko, zakaj, kako, čemu in za koga, si preberite nasvete za varčevanje na njihovi spletni strani.

 

Čakati na zlato ribico je dolgočasno. Da o tveganju, da ne pride, sploh ne govorimo.

varčevanje, osebne finance
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.