Izbiramo naj planinsko pot 2022

V izboru za Naj planinsko pot 2022 je 7 planinskih poti. Glasujte za svojo najljubšo.

Glasovanje Naj planinska pot v okviru naše pobude Očistimo gore in v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije poteka že peto leto. Svoj glas lahko oddate za eno izmed sedmih planinskih poti, ki so potrebne obnove, mi pa bomo zmagovalki namenili sredstva za obnovo.

Oddajte svoj glas za naj planinsko pot 2022

Za letošnje že peto glasovanje za izbor Naj planinska pot je Planinska zveza Slovenije pripravila izbor 7 poti, ki so zaradi delovanja narave (podori, vremenske razmere) poškodovane in potrebne čiščenja ter imajo dotrajana varovala in oznake. Poti so zato nevarne, nekatere so že nekaj časa zaprte. V izboru so večinoma zelo zahtevne planinske poti, pri katerih bo ob obnovi potrebno sodelovanje tehnične skupine markacistov PZS.

 

Tukaj ste na vrsti vi in mi. S svojim glasom povejte, katera od sedmih planinskih poti v izboru vam je najbolj pri srcu, mi pa bomo tisti, ki bo prejela največ glasov, namenili sredstva za njeno obnovo.

 

Glasovanje za Naj planinsko pot 2022 je zaključeno. Naj planinska pot 2022 je postala Hanzova pot (Koča na Gozdu-Prisojnik), ki bo prejela sredstva za obnovo.

 

Za katere poti lahko glasujete?

Jubilejna planinska pot Vršič—Zadnje Plate—Zadnji Prisojnik skozi zadnje okno

Jubilejna planinska pot se začne pri poštarskem domu na Vršiču, od katerega se podamo po zložni poti, ki vodi mimo Sovne glave in ob zahodnem in Jugozahodnem pobočju Prisojnika. Šele pod Malim Razorjem nadaljujemo po zelo zahtevnem odseku planinske poti, ki nas vodi skozi atraktivno znamenitost zadnjega okna, preko Zadnjega Prisojnika in naprej na Prisojnik. Ves čas nas spremlja pogled na prelepe okoliške vršace.

 

Planinska pot, za katero skrbi PD Pošte in Telekoma Ljubljana, je trenutno ZAPRTA.
 

Ob pomoči tehnične skupine markacistov PZS bo treba zamenjati potrgane jeklenice in druga varovala, prav tako pa sta nujna čiščenje in označitev poti.

 

Foto: Matej Planko

 

Iška–Veliki Ločnik

Planinska pot se iz Iške vije po gozdu ob robu Ljubljanskega barja, kjer se vzpne do Škrilj in nato spusti skozi Želimlje in Podreber. Od tam se dvigne vse do Velikega Ločnika pod Svetim Ahacom. Pot je ena izmed možnosti, ki jo ubere Evropska pešpot E6.

 

Planinska zveza Slovenije, ki skrbi za pot, bi sredstva uporabila za čiščenje in nadelavo poti, dodatne označbe ter za postavitev usmerjevalnih tabel.

 

Foto: Bogdan Seliger

 

Kamniška Bistrica–Presedljaj–Korošica

Od mostu čez Kamniško Belo nas planinska pot popelje čez razgibano moreno in naprej ob potoku, ki ga kmalu zmanjka. Pot se v ključih vije skozi gozd pod mogočno steno Rzenika in naprej, ko bukve zamenja slikoviti macesen in se nam na Pragu odpre pogled na Ojstrico in kotlino Korošice.

 

Planinska pot, za katero skrbi PD Domžale, je ZAPRTA zaradi plazu z Rzenika.
 

Predvidena je nadelava spremenjene trase zaradi plazu, oprema poti z lesenimi in drugimi varovali, erozijskimi zaščitami ter označite poti. Za prenovo je potrebno sodelovanje tehnične ekipe markacistov PZS.

 

Foto: PD Kranj

 

Tamar—Visoka Ponca

Planinska pot nas popelje po divji dolini Tamarja skozi gozd in se vzpne v dokaj strmo ruševnato pobočje. Mimo manjše votline se vzpenjamo  po strminah skozi gozd, kjer nas pot pripelje do skalovja in prvih jeklenic, ki opominjajo, da se nahajamo na zelo zahtevni planinski poti. Pot se nato še večkrat položi in vzpne. Na grebenu Ponc je lep razgled na dolino Tamar. Po južni strani krušljivega pobočja, zavarovanega z jeklenicami in klini, osvojimo vrh Visoke Ponce.

 

Za planinsko pot Tamar—Visoka Ponca skrbi PD Rateče Planica. Potrebno bo odpraviti škodo, ki jo je povzročil podor, namestiti nova varovala in pot ponovno označiti. Obnova bo zahtevala pomoč tehnične ekipe PZS.
 

Foto: Zdenka Mihelič

 

Krvavec–Zvoh–Vrh Korena–Kalška gora

Pot, ki nas vodi preko grebena Ježa in Kalce je odprta in razgledna. Pod nami vidimo planini Koren in Dolga njiva, v ozadju pa se razprostirajo Kamniške Alpe. Planinska pot je zahtevna predvsem zaradi strme in krušljive grape, ki je zavarovana z jeklenicami. Prek Zvoha in Korena nadaljujemo do razpotja, kjer nas desno pot popelje čez kraško planoto Kalce, z značilnimi kraškimi pojavi in zanimivim jezerom Krvava lokev. Po strmejšem travnatem pobočju se vzpnemo na vrh Kalške gore.

 

Za pot skrbijo markacisti PD Onger Trzin. Ob pomoči tehnične ekipe PZS so nujna naslednja dela markacistov: obnova varoval, označitev in čiščenje poti.

 

Foto: PD Onger Trzin

 

Pot Silva Korena na Krn

Zelo zahtevna planinska pot na Krn pelje po izpostavljenih zahodnih pobočjih. Ko zapustimo gozd, prečimo položnejša pobočja, nato pa sledi zelo strm vzpon. Prečimo nezavarovano travnato pobočje, nato nadaljujemo ob varovalih, ki nas v ključih vodijo navkreber. Pot naprej poteka po razmeroma ozkem in prepadnem grebenu, kjer se dvakrat vzpnemo po navpični lestvi. Sledi še nekaj zelo strmih vzponov ob jeklenici, nato pa se pot položi in nas pripelje do Gomiščkovega zavetišča na Krnu in naprej na Krn.

 

Za pot skrbi PD Kobarid. Potrebna je obnova varoval ob pomoči tehnične ekipe PZS, ponovna označitev in čiščenje poti.

 

Foto: Manca Ogrin

 

Hanzova pot (Koča na Gozdu–Prisojnik)

Zelo zahtevna planinska pot nas od Koče na Gozdu vodi po melišču vse do vstopa v steno, ki se nahaja v bližini manjšega slapu. Pot običajno uporabljajo dobro izkušeni planinci, saj spada med najdaljše in najzahtevnejše zavarovane poti pri nas. Vzpon, ki je strm in težek, je zavarovan z jeklenicami in klini, preči pa tudi snežišče, ki se običajno obdrži prek celega leta. Na poti nas pozdravijo razgledi na slap, v steni pa najdemo tudi manjši Marijin kip.

 

Pot, za katero skrbi PD Kranjska Gora, je zaradi podora ZAPRTA. Ob obnovi, ki bo zahtevala sodelovanje tehnične ekipe markacistov PZS, bo potrebno odstraniti skalo, ki se je zataknila za jeklenico in popraviti varovala. Poskrbeti bo treba tudi za označitev.

 

Foto: PD Kranjska Gora

 

Izbor za Naj planinsko pot poteka od leta 2018. Od takrat so markacisti s sredstvi Zavarovalnice Triglav obnovili tri planinske poti, ki ste jih planinci in planinke izbrali med tistimi, ki so potrebne obnove.

 

Obnova lanske zmagovalke, zelo zahtevne planinske poti Kranjska koča na Ledinah–Koroška Rinka lansko sezono zaradi neprimernih vremenskih razmer ni bila izvedena. Upamo, da jo bodo markacisti PD Kranj ob pomoči tehnične ekipe Planinske zveze Slovenije obnovili do razglasitve letošnje zmagovalke.

 

Spremljajte naše družbene kanale Očistimo gore: FB Očistimo gore, IG Očistimo gore in TW Očistimo gore, kjer bomo posredovali vse novosti o obnovi in letošnji zmagovalki.

očistimo gore, pohodništvo, preventiva, družina, otroci, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.