Glasovanje za naj planinsko pot 2023

V izboru za Naj planinsko pot 2023 je 6 planinskih poti. Glasujte za svojo najljubšo.

Glasovanje Naj planinska pot v okviru naše pobude Očistimo gore v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije poteka že šesto leto. Svoj glas lahko oddate za eno izmed šestih planinskih poti, ki so potrebne obnove, mi pa bomo zmagovalki namenili sredstva za obnovo.

Glasujte za naj planinsko pot 2023

Že šesto leto zapored vas vabimo, da s svojim glasom poveste, katera od šestih planinskih poti v izboru vam je najbolj pri srcu, Zavarovalnica Triglav pa bo tisti, ki bo prejela največ glasov, namenila sredstva za njeno obnovo.

 

 

Za letošnje glasovanje za izbor Naj planinska pot je Planinska zveza Slovenije pripravila izbor poti, ki so zaradi delovanja narave (podori, vremenske razmere) poškodovane in potrebne čiščenja ter imajo dotrajana varovala in oznake.

 

Vse poti, ki so zaradi omenjenih razlogov prenevarne za hojo, bodo do nadaljnjega ostale zaprte. V izboru so večinoma zelo zahtevne planinske poti, pri katerih bo ob obnovi potrebno sodelovanje tehnične skupine markacistov PZS.

 

Glasovanje za naj planinsko pot 2023 poteka od 17. 4. 2023 do 14. 6. 2023.

 

Lani ste planinke in planinci za naj pot izglasovali zelo zahtevno Hanzovo pot na Prisojnik. Del tehnično izjemno zahtevne obnove je bil že izveden, celotna obnova pa bo zaključena v letošnji sezoni. Z našo finančno podporo pa sta že popolnoma obnovljeni in odprti – vendar le za najbolj izkušene planince – naj poti 2020 in 2021: zelo zahtevna planinska pot Bambergova pot iz Luknje na Triglav čez Plemenice in zelo zahtevna planinska pot na Koroško Rinko.

 

Tudi nagrade za bolj varno pot

Prav za vsako planinsko pot se je treba dobro pripraviti in k temu lahko prispeva tudi ustrezna oprema. Letos lahko ob glasovanju sodelujete tudi v nagradni igri, kjer bomo izmed sodelujočih izžrebali:

 

  • 5 nagrajencev naglavnih svetilk,
  • 5 nagrajencev termovk in
  • 5 nagrajencev gamaš.

 

Za katere poti lahko glasujete?

Od Mrzlega dola na Križ

Z Okrešlja prek Mrzlega dola po zelo zahtevni planinski poti pridemo na Križ. Na poti nam pomagajo lesena in jeklena varovanja, ki v kombinaciji predstavljajo posebno zanimivost.

 

Za planinsko pot, ki je zaradi uničenih varoval ZAPRTA in čaka na sanacijo, skrbijo markacisti PD Celje Matica. Pri obnovi bo potrebna pomoč tehnične skupine markacistov PZS.

 

 

Foto: Franc Šinko

 

Iz doline Tamar na Visoko Ponco

Planinska pot nas popelje po divji dolini Tamarja skozi gozd in se vzpne v dokaj strmo ruševnato pobočje. Mimo manjše votline se zopet vzpnemo po strminah skozi gozd, kjer nas pot pripelje do skalovja in prvih jeklenic, ki opominjajo, da se nahajamo na zelo zahtevni planinski poti. Pot se nato še večkrat položi in vzpne. Na grebenu Ponc je lep razgled na dolino Tamar. Po južni strani krušljivega pobočja, zavarovanega z jeklenicami in klini, se povzpnemo vse do vrha Visoke Ponce.

 

Za planinsko pot, ki je označena kot zelo zahtevna planinska pot, skrbijo markacisti PD Rateče Planica. Pot je zaradi podora ZAPRTA! Potrebna je sanacija podora, namestitev novih varoval in označitev, zaradi zahtevnosti posega pa bo potrebna tudi pomoč tehnične skupine markacistov PZS.

 

 

Foto: Zdenka Mihelič

 

Skozi Kot do Doma Valentina Staniča in naprej čez RŽ na Kredarico

Zahtevna planinska pot nas vodi po dolini Kot do postojanke Valentina Staniča in naprej v strmi kamniti svet Julijskih Alp vse do Kredarice.

 

Na planinski poti, za katero skrbijo markacisti PD Javornika Koroške Bele, bo ob pomoči tehnične ekipe markacistov PZS potrebna obnova jeklenih varoval.

 

 

Foto: Alojz Pirnat

 

S Kamniškega sedla do Brane in Planjave

Planjava in Brana sta dva razgledna skalnata vrhova Kamniško-Savinjskih Alp, ki ju povezuje planinska pot prek Kamniškega sedla. V zgornjem delu obeh vrhov zahtevna planinska pot zaradi popularnosti privablja vse vrste planincev, ki za svojo postojanko izberejo Kamniško sedlo in tu uživajo v oddihu.

 

Za pot skrbijo markacisti PD Kamnik. Ob obnovi bo treba obnoviti označitev in varovala.

 

 

Foto: arhiv PD Kamnik

 

Iz vasi Rut na Rodico in naprej na planino Razor

Pot poteka po grebenu. Planinci lahko uživajo v razgledih na Bohinjsko jezero in Triglavsko pogorje ter na drugi strani razgledi na Primorsko tja do Jadranskega morja ter Snežnika. V poletnih mesecih ponuja razkošen travnik alpskega cvetja.

 

Planinska pot, za katero skrbi PD Podbrdo, je v dokaj slabem stanju in nujno potrebna obnove. Tudi tukaj bo potrebna pomoč tehnične skupine PZS.

 

 

Foto: Hribi.net

S Trente na Bavški Grintavec

Pot od Koče pri izviru Soče poteka po dolini Zadnje Trente, nato pa se preko planine Zapotok vzpne do sela Kanja. Od tu naprej se po strmem severnem pobočju vzpnemo s pomočjo varoval po zelo zahtevni poti na vrh Bavškega Grintavca.

 

Zelo zahtevna planinska pot je do nadaljnjega ZAPRTA. Potrebno je obnoviti in sanirati podor in zamenjati varovala. Za pot skrbijo markacisti PD Jesenice, ob obnovi pa bo potrebna pomoč tehnične skupine PZS.

 

 

Foto: Hasan Felič

 

Naslovna fotografija: Angie Logar

očistimo gore, pohodništvo, preventiva, družina, otroci, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.