Izbor uredništva: Z gasilci skozi reševalni pas

Ob zastoju na avtocesti in hitro cesti se hitro in pravilno razvrstite v reševalni pas.

Kaj vidijo in kaj doživljajo gasilci, ko se morajo na avtocestah in hitrih cestah prebijati skozi gnečo vozil, ki niso pravilno formirala reševalnega pasu? Preberite zgodbo gasilca in si oglejte posnetke iz kabine gasilskega vozila na intervenciji. V branje pa priporočamo še članek o dnevnih in zasenčenih lučeh, za osvežitev znanja pa še test otalnih označbah.

Reševalni pas: vsak je lahko junak

»To so trenutki, ko se sekunde spreminjajo v minute. Ko čakaš, da te vozniki opazijo in se odmaknejo. Vozniki tovornih vozil pa potrebujejo še veliko več časa zaradi dolžine in širine svojih vozil,« razlaga Simon Šter, vodja oddelka gasilcev v Gasilsko-reševalni službi Kranj. Preberite, kako se gasilci spopadajo s frustracijo, stresom in tudi jezo, ko vozniki ne naredijo pravilno in hitro reševalnega pasu.

 

Mnogi vozniki namreč še vedno ne vedo, da se v primeru zastoja lahko oziroma morajo razvrstiti tudi na odstavni pas. Poglejte si, kaj pomeni, če vozniki pravilno formirajo reševalni pas in kaj če ne. Video posnetek iz kabine gasilskega vozila nazorno pokaže, kako takrat  tečejo dragocene sekunde in minute.  

 

 

Razloga, da se vozniki v zastoju ne odzovejo dovolj hitro in ne ustvarijo reševalnega pasu, pa sta poleg nepoznavanja CPP tudi brezbrižnost in neodločnost.

 

Vsak voznik je lahko junak. Tudi s takim dejanjem, kot je ta, da se na avtocesti ali hitri cesti prvi in pravilno razvrsti #levodesno.

 

Talne označbe: poznate vse novosti?

Ali veste, kaj pomeni črtkana talna označba na spodnji ilustraciji in kako morata voziti osebna avtomobila? Označba pomeni, da lahko avtomobili vozijo tudi po kolesarski stezi, pri tem pa morajo paziti na varnost kolesarjev in jih varno prehiteti.

 

 

Talne označbe so enako pomembne kot prometni znaki. Tudi te se z leti spreminjajo. Ali ste seznanjeni z novostmi?

 

Preverite v testu. A opozorilo: test je kar težek. Čestitamo vsem, ki zberete več kot 50 % pravilnih odgovorov, da utrdite znanje, pa vabljeni k ponovnemu reševanju.

 

Dnevne ali zasenčene luči?

Uporaba dnevnih ali zasenčenih luči je v Sloveniji obvezna. Kakšna pa je razlika med njimi? In zakaj je v nekaterih primerih bolje uporabljati zasenčene luči? Med različnimi modeli avtomobilov lahko obstajajo razlike glede žarometov, vendar v glavnem velja, da zasenčene luči svetijo tudi zadaj, imajo širši snop, njihov snop pa je tudi asimetričen.

 

Zato je vaša vidnost in vidljivost v predoru ali ob zmanjšani vidljivosti podnevi z zasenčenimi lučmi večja. Več pa preberite v članku.

 

 

varna vožnja, preventiva, avto, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.