Prek digitalnih delavnic izboljšajte tehniko teka

Z različnimi strokovnjaki do zdravega, aktivnega načina življenja.

Že vrsto let vas vabimo k udeležbi na Triglav teku. Letos smo ga žal morali odpovedati, zato se ne bomo mogli skupaj za dober namen podati na eno najlepših tekaških tras v Sloveniji. Kljub temu pa vas še vedno spodbujamo, da ohranjate kondicijo, izboljšate tehniko teka in skrbite za zdrav življenjski slog. Na tej poti ne boste sami, saj smo za vas pripravili različne digitalne delavnice v sklopu tehnološkega centra Triglav Lab.

Izboljšajte tehniko teka

Tek v zdravih mejah velja za zelo koristno obliko rekreacije. Po zagotovilih psihologa prof. dr. Tušaka namreč spodbuja zdravo delovanje krvožilnega sistema. Z njim nižamo telesno težo, služi pa tudi kot oblika preventive pred padci v starosti in podobnimi nevšečnostmi. Tek in redna vadba pa pozitivno vplivata tudi na miselne procese.

 

Pozitivnih lastnosti rekreativnega teka je torej veliko, a fizioterapevt Tomaž Fuchs pri svojem delu opaža večje število napak pri teku in zato tudi poškodb.

 

Tek morate jemati resno in se nanj ustrezno pripraviti, poiskati trenerja, ki bo aktiviral celoten gibalni sistem. Najslabše je verjeti, da vse zmorete sami.

 

Tudi v zavarovalnici se zavedamo, da je pri teku veliko napak, zato vsako leto poleg teka organiziramo tudi priprave. Čeprav teka letos ne bo, pa to še ne pomeni, da ne bi mogli delati na tem, da izboljšate tehniko. Pri tem so vam lahko v pomoč naše štiri brezplačne digitalne delavnice.

 

Izboljšajte kondicijo s pomočjo tehnike vizualizacije

Z uporabo tehnike vizualizacije imenovane Mentalni video lahko povečate učinkovitost postavljanja ciljev, izboljšate kakovost vašega življenja in povečate psihofizično kondicijo.

 

Tehniko Mentalni video, avtorja Jose Silva, uporabljajo številni športniki za izpopolnitev svojih spretnosti.

 

Za pripravo na športna tekmovanja s pomočjo te tehnike vizualizacije, ki vam jo bo predstavila Brigita Langerholc Žager, uspešna slovenska atletinja, olimpijka in Bloudkova nagrajenka, športniki ustvarjajo mentalne podobe gibov, ki jih želijo oponašati v resnici.

 

Prijavite se na dogodek, ki bo potekal 28.7.2020 od 17. do 18. ure.

 

Tehnika teka s priznanima tekaškima trenerjema

Tek, ki sicer velja za naravno gibanje človeka, je precej kompleksen, zato ne čudi, da se številni poškodujejo, ker to ne počnejo pravilno.

 

Mnogi tekaški trenerji namreč opažajo, da je pogosta napaka tekačev že nepravilni položaj bokov oziroma medenice, kar pa lahko vodi do poškodb.

 

Poškodbe lahko odpravimo z nekaj vaje pravilne tehnike teka. O slednji bosta na digitalnem klepetu spregovorila tekaška trenerja Blaž Kavčič in Klemen Dolenc.

 

Delavnica je primerna za vse ljubitelje teka in za vse, ki se s tekom šele spoznavate.

 

Prijavite se na dogodek, ki bo potekal 13.8. od 17. do 18. ure.

 

Prehrana za rekreativne športnike

Prehrana je pomemben dejavnik življenjskega sloga vsakega posameznika in lahko pripomore k uspešni tekaški formi  ter vzdrževanju dobre telesne pripravljenosti pri vseh športnih aktivnostih.

 

Vsak izmed nas ima svoj življenjski slog in z njim prehranjevalne navade ter razvade.

 

S študentko medicine, 2-kratno Ironman triatlonko in rekreativno tekačico Ano Karin Kozjek ter njeno mamo zdravnico in več 10-kratno Ironman triatlonko dr. Nado Rotovnik Kozjek, ki pravita, da se sami največ naučita iz lastnih napak in izkušenj, se bomo na digitalnem klepetu pogovarjali o prehrani rekreativnih športnikov.

 

Prijavite se na dogodek, ki bo potekal 25. 8. od 17. do 18. ure.

 

Poškodbe rekreativnih športnikov 

Tekaške poškodbe so pogoste tako pri rekreativnih kot tudi profesionalnih športnikih. V sodelovanju s Triglav, Zdravstveno zavarovalnico, bomo organizirali posvet s priznanim ortopedom Bogdanom Ambrožičem.

 

Z dr. med., spec. ortopedom se bomo pogovarjali o najpogostejših poškodbah, ki so posledica rekreativnih športov.

 

V sklopu digitalnega dogodka bomo spregovorili o poškodbah pri različnih rekreativnih športih, o tem, kaj lahko naredimo, da jih preprečimo ter kako ob nastanku poškodb ukrepamo. Predstavili bomo tudi načine zdravljenja različnih poškodb.

 

Drugi del bo namenjen odgovorom na vprašanja udeležencev.

 

Prijavite se na dogodek, ki bo potekal 3. 9. od 17. do 18. ure.

 

Prijava na dogodek

Na vsak dogodek, ki bo potekal preko aplikacije Microsfot Teams, se morate prijaviti posebej, pridružili pa se jim boste lahko na daljavo preko posebne povezave.

 

Za udeležbo boste potrebovali:

  • elektronsko napravo (npr. računalnik, tablico ali pametni telefon) z mikrofonom in zvočnikom,
  • elektronski naslov, na katerega boste prejeli obvestilo, ali ste se uspešno prijavili. Število mest je namreč omejeno.

 

Navodila za sodelovanje na digitalnih dogodkih

Če se boste na pogovor uspešno prijavili, boste v povratnem sporočilu prejeli povezavo na dogodek kot tudi elektronski naslov, na katerega se lahko obrnete, če boste imeli tehnične težave.

 

Nekaj minut pred začetkom termina kliknite na povezavo, preverite, če vam delujeta mikrofon in slušalke, in poslušajte nadaljnja navodila o poteku dogodka.

 

zdravje, preventiva, prosti čas, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.