Izbor uredništva: Izognite se zadregi na cesti

Raje osvežite znanje CPP.

Skoraj vsi vozniki, ki so se preizkusili v naši akciji Ponovno na izpitno vožnjo, so mnenja, da je vozniško znanje treba osveževati. Kako lahko to naredite? Prvi korak je, da preverite, ali cestnoprometne predpise še obvladate. Tukaj so trije testi CPP.

Trije testi CPP

Ali se vam je že zgodilo:

  • Da ste zapeljali v rondo in ste ugotovili, da take oblike rondoja še ne poznate? Po katerem pasu morate peljati, po katerem pasu morate rondo zapustiti? In kaj, če zamudite izvoz?
  • Da ste sedli za volan osebnega avtomobila z več sedeži, pa niste vedeli, koliko potnikov smete voziti z vozniškim izpitom kategorije B?
  • Kateri znak napoveduje območje umirjenega prometa? Smete tja zapeljati z avtom? In kolikšna je dovoljena hitrost?

 

Izognite se zadregi na cesti in svoje znanje preverite s testi na spletni strani Vozim se. Odgovore na zgornja vprašanja najdete v naslednjih testih:

 

Štiri nevarne situacije za motoriste

Še posebej motoristi se morajo znati spoprijeti s prometnimi situacijami, kjer ne bo dovolj le znanje o cestnoprometnih predpisih, ampak predvsem predvidevanje. Nič hudega, če tudi sami niste motorist. K večji varnosti lahko pomagate tudi vi. Preverite naslednji dve animaciji, ki prikazujeta potencialno kritični situaciji za motoriste.  

 

  1. Motorist v sredini križišča čaka, da bo lahko zavil levo.

 

Učitelji vožnje za motor priporočajo, da se motorist v tem primeru ne razvrsti skrajno ob sredinsko črto, pač pa na sredo svojega voznega pasu. Vozniki avtomobilov pa morajo vedeti – prehitevanje v križišču ni dovoljeno.

 

  1. Motorista v T-križišču zakrivajo druga vozila.

 

Tudi tukaj velja, da motorist svojo varnost lahko poveča s tem, da se ne razvrsti skrajno levo ob sredinsko črto. Vozniki, ki zavijajo z glavne na stransko cesto, naj speljejo šele takrat, ko je križišče popolnoma pregledno. Ob tem naj bodo previdni, da ne sekajo pravega kota.

 

V naši mini anketi na Facebook profilu Vozim se kar 40 % voznikov osebnih avtomobilov ni vedelo, da zakon o cestnoprometnih predpisih motoristom dovoljuje vožnjo mimo stoječe kolone. Kaj lahko naredijo eni in kaj drugi za varnost in spoštovanje v tej situaciji in kako ravnati, ko ima voznik avtomobila motorista za sabo v mrtvem kotu, pa preberite v članku Motoristi, kaj lahko naredite za svojo varnost.

 

preventiva, varna vožnja, avto, video
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.