Izbor uredništva: 5 minut za varno vožnjo

O uporabi dolgih luči, omejitvah hitrosti in gestah za volanom.

Vzemite si 5 minut in osvežite znanje CPP in cestnega bontona. Preberite članek o pravilni uporabi dolgih luči, rešite test o omejitvah hitrosti in si oglejte video o gestah v prometu z Atmosferci.

Uporaba dolgih luči

Na portalu Vozim se nadaljujemo serijo o uporabi luči. V najnovejšem članku smo pregledali, kaj morate vedeti o dolgih lučeh.

 

Vsi vemo, kdaj se uporabljajo luči z dolgim snopom svetlobe: to je zvečer in ponoči. A marsikateri voznik pa ne ve, kdaj mora dolge luči ugasniti, da ne slepi drugih voznikov. Da ne boste med njimi tudi vi, dolge luči ugasnite:

  • v predoru,
  • na avtocesti,
  • ob mestni razsvetljavi,
  • ko se približuje nasproti vozeče vozilo in
  • kadar dohitevamo vozilo na istem voznem pasu.

 

Sicer pa dolge luči v primerjavi z zasenčenimi mečejo enakomeren snop svetlobe na obeh straneh v dolžini vsaj 300 m. 

 

 

Koliko lahko peljem na tem odseku?

50, 90, 110 in 130 km/h – to so omejitve hitrosti na cestah v Sloveniji. A te veljajo, če s prometnimi znaki in drugimi določbami ni odrejeno drugače.

 

Nekateri grešijo pri velikih hitrostih, še veliko več voznikov pa hote ali nehote prekorači omejitve hitrosti ob vožnji skozi naselje. Denimo, ali veste, kolikšna je omejitev hitrosti za tem znakom za naselje?

 

 

S testom preverite, kako hitro lahko peljete na določenih odsekih.

 

Cesta: poligon za čustva

Cesta je včasih poligon za čustva, ventil za stres, nejevoljo, jezo, frustracije. O zgražanju, zmrdovanju, sredincih, sočnih besedah, trkanju po čelu … pa tudi o dobrih gestah so spregovorili Atmosferci.

 

Oglejte si video in povejte: kaj pa vas za volanom razkuri ali razveseli in kako to pokažete? Več v članku Je jeza za volanom res potreba

 

 

varna vožnja, avto, video, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.