Izbor uredništva: O pravilni uporabi meglenk

Spoznajte napake pri uporabi meglenkin rešite test, kako ravnati takoj po prometni nesreči.

Nekateri ne znajo prižgati sprednjih, nekateri pa ne ugasniti zadnjih. Govorimo o meglenkah. Preberite članek o pogostih napakah pri uporabi meglenk, potem pa še rešite test, kako ravnati hitro in pravilno po prometni nesreči, da boste čim bolje poskrbeli za varnost.

Pravilna uporaba meglenk

Namen prednjih in zadnjih meglenk je različen. Namen prednjih je, da bolje vidite, ko je na cesti zmanjšana vidljivost zaradi megle, zadnjih pa, da vas ste vi bolj vidni zadaj vozečim vozilom. Zato prednje in zadnje meglenke prižigamo z ločenim stikalom.

 

 

Toda, pozor. Sprednje meglenke prižgete, ko vidljivost pade pod 50 m. Ob tem morate zmanjšati hitrost na 50 km/h. Za zadnje meglenke pa velja, da jih morate ugasniti, kadar se znajdete v koloni, da z njimi ne slepite drugih vozil.

 

Naj se sliši še tako čudno, še posebej ob nakupu novega vozila ter jeseni in spomladi preverite, kje so stikala za meglenke, da jih v takrat, ko jih boste potrebovali, ne boste iskali.

 

Več o meglenkah pa v članku Meglenke: Veste, kdaj uporabiti prednje in kdaj zadnje?

 

Ko poči

Upamo, da bo trenutkov, ko boste morali uporabiti znanje CCP, kako ravnati ob prometni nesreči kot povzročitelj, udeleženec ali kot mimoidoči, čim manj. Znate odgovoriti na to vprašanje: Na kolikšni razdalji od nesreče morate na avtocesti postaviti varnostni trikotnik? Da boste takrat znali ukrepati hitro in pravilno, rešite test.

 

avto, varna vožnja, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.