Za volan že pri šestnajstih

Kaj je vožnja s spremljevalcem in kako se nanjo pripraviti?

Čeprav mladi opravljajo vozniški izpit vse pozneje, pa postaja vožnja s spremljevalcem iz leta v leto bolj priljubljena. Pred desetimi leti smo pri nas lahko našteli le nekaj sto primerov, da so se šestnajstletniki in starši odločili za ta skupen projekt. Lani pa skoraj 9 tisoč. Če se tudi pri vas doma pogovarjate o vožnji s spremljevalcem, se lahko na to izkušnjo pripravite s pomočjo nasvetov in testa.

Prednosti vožnje s spremljevalcem

Za volan s spremljevalcem lahko pri šestnajstih sedejo tisti mladi, ki so opravili teoretičen preizkus znanja, zdravniški pregled in najmanj 20 ur praktične vožnje. V prometu lahko vozijo v spremstvu starša, rejnika, skrbnika ali druge osebe pod določenimi pogoji.

 

Vozniški izpit lahko opravljajo pri dopolnjenih 18 letih, kar pomeni, da imajo do takrat lahko že skoraj 2 leti vozniških izkušenj in lepo število prevoženih kilometrov. Predvsem pa izkušnje, ki so za vsakega mladega voznika najpomembnejša okoliščina, ki prispeva k varni vožnji.

 

Kako se lotiti tega skupnega projekta? Manuel Pugertnik, vodja šole vožnje pri AMZS, je za portal Vozim se pripravil 8 nasvetov, da bo mladi voznik od vožnje s spremljevalcem odnesel kar največ in da bo izkušnja pozitivna. Vsekakor bo najbolje, da otrok vozi čim več, da mu omogočite vožnjo v različnih razmerah na cesti in seveda, da mu zaupate.

 

Kandidati za voznika, ki so vozili s spremljevalcem, so običajno pri izpitu bolj suvereni in prepričani v svoje znanje, pravi Manuel Pugertnik.

 

Boste dober spremljevalec svojemu otroku?

Prav vsak starš, ki se odloči biti spremljevalec svojemu otroku, ima strahove in pomisleke. Bo preveč kritičen? Mogoče se bo počutil nemočnega, saj domač avto nima zavore na sovoznikovi strani kot vozila v avtošoli. Moda se tudi boji, da bi bil nedosleden ali da bi svojemu otroku privzgojili slabe vozniške navade. Vse o cestnoprometnih predpisih bo otrok izvedel v šoli vožnje, glavna naloga spremljevalcev pa je, da nudijo pravo mero zaupanja in podpore.

 

Da bi se na to situacijo čim bolje pripravili, pa lahko starši s testom preverite, kako bi se odrezali v vlogi spremljevalca.

 

Mnogokrat sploh ne gre za predsodke ali nezaupanje, pač pa le za tisti čuden občutek, ker tvoj otrok tudi s tem korakom postaja samostojen, odgovoren in odrasel. Oziroma, kot je povedala mama, ki je prisedla na sovozniški sedež in prevezala vlogo spremljevalke svoji hčeri: »Ne bi rekla, da me je bilo strah, temveč sem imela predvsem čuden občutek, ker me je vozil moj otrok. Sem ji pa zaupala, saj je pred najino prvo vožnjo opravila že vrsto voženj z inštruktorjem.«

 

varna vožnja, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.