Izbor uredništva: Zakaj grešimo s hitrostjo?

Raziskali smo, kaj so vzroki za prehitro vožnjo.

Hitrost pri slovenskih voznikih ni priljubljena tema. Vendar, da bi lahko spremenili svoje vozniške navade na bolje, jih moramo najprej razumeti. Kakšni so vzroki za prehitro vožnjo, kadar hitimo iz navade, smo raziskali na portalu Vozim se.

Vzroki za prehitro vožnjo

Vsak tretji voznik 30 % časa, ki ga preživi za volanom, vozi prehitro. To smo ugotovili z anketo Prehitra vožnja – kdaj Slovenci pohodimo plin. Rezultate ankete smo predstavili v članku Zakaj z avtom prekoračimo hitrost. Se strinjate z eno izmed ugotovitev, ki pravi: hitimo, ker mislimo, da se nam nič ne more zgoditi in da se nesreče zgodijo drugim? Odgovori v anketi pa so pokazali tudi, da največkrat hitimo na cestah, ki jih dobro poznamo, pa tudi, da tudi slaba volja, nezadovoljstvo in jeza vplivajo na to, da vozimo hitreje.

 

Bodite del raziskave tudi vi in rešite anketo Prehitra vožnja – kdaj Slovenci pohodimo plin?

 

Če v našem članku govorimo o vzrokih za prehitro vožnjo, pa so Atmosferci v pretresljivem videu prikazali mogoče posledice prehitre vožnje.  

 

 

Prehitro vozimo, ko so ceste prazne

Dejstvo je, da se največ prometnih nesreč zgodi izven prometnih konic, to je med 11. in 12. dopoldne in 9. in 10. zvečer; glede na dneve v tednu pa čez vikend. Zakaj je tako? Ceste so bolj prazne, vozniki pa bolj pohodimo plin. Tudi v času izolacije je policija beležila prehitro vožnjo posameznih voznikov na avtocesti, ker so bile te bolj prazne.

 

Vam gre kot sopotniku prehitra vožnja na živce? Tudi kot sopotnik lahko preprečite prehitro vožnjo. V članku preberite tri predloge.

 

Motoristi: Hitite počasi!

Končno pa je prišel čas tudi za prve motoristične podvige. A tudi letošnjo pomlad naj velja: Hitite počasi. Poleg konkretne hitrosti na števcu imamo seveda v mislih to, kako priti v motoristično formo. Tudi tukaj je odgovor počasi in postopoma. Ker letošnjo pomlad ni organiziranih motorističnih priprav, smo nekaj nasvetov zbrali v članek Katere spomladanske situacije so nevarne za motoriste?

 

Kaj boste lahko prebrali v njem? Tudi če ste motorju posvetili dovolj pozornosti pred zimskim počitkom, temeljit pregled tekočin, ročic, pnevmatik, … ne sme izostati. S strokovnjaki in motorističnimi inštruktorji Vojkom Safranom, Manuelom Pungertnikom in Juretom Kostanjškom iz AMZS smo poleg priporočil za tehnično brezhibnost dodali še 4 situacije, s katerimi morajo motoristi računati na spomladanskih cestah: pesek na cestišču, zdrs v ovinku, utrujenost na daljših vožnjah ter hitro menjajoče se vremenske razmere.

 

Srčno pot na vseh vaših motorističnih podvigih.

 

preventiva, varna vožnja, avto
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.