Majhni izzivi novinca v podjetništvu

Na kaj moraš pomisliti, ko se začneš ukvarjati s podjetništvom.

Ko se ujameš v želji, da razvijaš svoj hobi v nekaj več, ne pomisliš na milijon majhnih podrobnosti. Papirji, računi, davki, varnostni pregledi, denarni tok, zavarovanja… Ampak vse to šteje in močno vpliva na uspeh ter občutek varnosti. Varnosti, ki ti omogoča, da največ energije vlagaš prav v posel. Na podlagi izkušenj sem zbral moje nasvete podjetnika za podjetnike.

Varnost podjetnikov

Priznajmo si, majhni podjetniki smo najbolj ranljiv del gospodarstva. Začnemo s poslom, ki še ni dokazan, morda ne bo uspel.

 

Tvegamo, vlagamo, vztrajamo, upamo in včasih tudi zmagamo. V tej bitki praviloma nimamo močnega kapitalskega zaledja. Nimamo pravne službe, vojske finančnih svetovalcev, računovodij, niti čistilke ne.

 

Pogosto si sam za vse in čez noč se znajdeš v poplavi opravil, ki so vsa nujna, pomembna.

 

Nekje nad tabo visi zavedanje, da si za napake odgovoren, sebi, morda še komu. In da te lahko finančno pokoplje, če narediš napako ali preprosto pozabiš na varnost.

 

Skok na glavo

V trenutku X se odločiš in začneš. Odpreš podjetje, izbereš obliko, ki v tistem trenutku najbolj služi namenu. Potem se začne pot štirih korakov. Klikaš po spletu, sprašuješ prijatelje, podjetnike, iščeš priporočila, ugibaš cene, kalkuliraš, koliko denarja potrebuješ.

 

Ves čas si razpet med vložki v osnovno infrastrukturo posla in prvimi prihodki. V tej enačbi ima svoje mesto tudi tveganje in morda strah pred neznanim. Sam sem se že na začetku odločil, da bom tveganja omejil, enako strah in se vsaj delno pripravil na izzive, ki niso zgolj izvajanje osnovnega posla.

 

Dober računovodja

Pa pojdimo po vrsti, kako vzpostaviti osnovni ekosistem? Ko sem odprl s.p. sem takoj rabil nekoga, ki skrbi za račune. Izbor programske opreme, namestitev, začetni izzivi in potem nekdo, ki ga lahko gnjaviš z dokaj banalnimi vprašanji. Ja, kljub študiju ekonomije se jih je nabralo precej. To je zelo pomembno, saj se pri denarju lahko hitro zalomi, v tej igri pa nisi zgolj ti in tvoje stranke temveč tudi država z vsemi predpisi in davki.

 

Napake so lahko drage, zato računovodja in finančni svetovalec morata obvladati svoje delo in biti pripravljena pomagati, četudi s tabo na začetku ne ustvarjata sanjskih prihodkov.

 

Dobra banka

Na začetku sem iskal takšno, ki je stroškovno ugodna. Kjer zapravim čim manj časa. Kjer delujejo elektronske bančne poti.

 

Zdi se mi, da je na začetku poslovne poti izbor preprost. Potrebuješ osnovni bančni servis.

 

Se pa zavedam, da zna v prihodnje postati odločanje, kateri banki zaupati, bistveno bolj kompleksno.

 

Pravni svetovalec

Prav tako pomembna reč. Sam sem jo rešil tako, da sem se povezal z prijateljico odvetnico. Dela pri eni največjih odvetniških hiš pri nas in mi je vedno na voljo. Zelo fino je, da najdeš takšnega svetovalca, ki ti je pri roki in računa šele, ko dejansko opravi tržno storitev. Sprijazni se. Odvetnika potrebuješ prej ali slej. Niso poceni, a brez njih je lahko posel še dražji. Ker si na začetku ranljiv, te lahko posledice pravne napake stanejo uspeha. Ne igraj se. Zaupaj odvetnikom.

 

Zavarovanje je varnost

Kaj se zgodi, če po nesreči povzročiš prometno nezgodo? Prevzameš posledice, a velik del njih nase prevzame tvoja zavarovalnica. Zato imamo zavarovanja. Podobno je v poslu. Seveda lahko tvegaš, si brez zavarovanj, pač upaš na dobro karmo. Samo kaj, ko zavarovanje najbolj potrebuješ tedaj, ko si najbolj ranljiv. Tedaj je dobro imeti partnerja, ki ti bo pomagal v primeru nezgode. Je to varnost, mirno spanje? Seveda je.

 

Tvegaj

Ko pokriješ osnovne korake se posvetiš poslu. Veš, da si na ključnih frontah varen, da imaš »varnostno mrežo«. Ni brezplačna, a je koristna. Tako za posel kot miren spanec. Ljudje smo različni, nekateri so bolj, drugi manj pripravljeni tvegati. Sam sem med »ziheraši«, zato imam raje več varnosti.

 

Za celovito varnost svojega mikro ali malega podjetja lahko poskrbite s Triglav podjetniškim kompletom, v katerem lahko združite vsa zavarovanja in pridobite do 25 % popusta.

sklepanje zavarovanj, podjetniški komplet, posel
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno podjetniško pot. Enkrat na mesec v vašem nabiralniku.