Fleksibilno skozi življenje

Osebna zgodba mamice treh otrok, ki ji pomaga tudi investicijsko zavarovanje.

Življenje je neprecenljivo. In nepredvidljivo. Polno sanj in izzivov. Nekateri nas ujamejo pripravljene, drugi nas presenetijo. Špeli, petintridesetletni mamici treh otrok, pri njenih načrtovanih ciljih pa tudi pri nepričakovanih sitnostih že več kot deset let pomaga tudi Naložbeno življenjsko zavarovanje Fleks. Takole nam je zaupala svojo zgodbo, ki se začne z njeno materinsko vlogo v študentskem času …

Odkar pomnim, sem si želela imeti družino s tremi otroki. Želela sem biti mlada mamica, ki bo imela veliko energije za svoje otročke, za njihov optimalen razvoj. In res, že v času študija sem zanosila, kar me je po eni strani napolnjevalo z neopisljivo srečo, po drugi pa vzbujalo veliko negotovosti in strahu, saj smo morali v tistem času živeti le z eno plačo. Tudi iskanje zaposlitve je bilo takrat težje, saj še nisem imela diplome, poleg tega sem imela majhnega otroka, delodajalci pa si ne želijo veliko bolniških odsotnosti. Tako sem v času iskanja službe in zaključevanja študija rodila še enega otroka. In tako imela dvojno veselje, hkrati pa dvojno skrb. Kljub le enemu dohodku v družini smo se imeli lepo in kljub skromnemu načinu življenja nam ni prav nič manjkalo. Razen morda toliko sredstev več, da bi lahko že takrat sklenila kakšno življenjsko ali naložbeno zavarovanje, s katerim bi danes še lažje uresničevala svoje cilje.

 

Prva služba, prvo investicijsko zavarovanje

Ko sem se zaposlila, je naše življenje postalo lažje. Lahko sem si uresničila kakšno skrito željo. Takrat sem sklenila tudi Investicijsko zavarovanje FLEKS. Sprva se mi je zdelo, da bom 100 evrov mesečno težko pogrešila, a sem kmalu ugotovila, da sem nanje pozabila, saj sem tudi brez njih normalno zvozila skozi mesec. Z možem sva vzela kredit in se lotila najinega drugega največjega življenjskega projekta. Začela sva uresničevati sanje o hiški z nekaj zelenice, na kateri bodo otroci lahko uživali svoje brezskrbno otroštvo. V manj kot letu dni smo se vselili v čisto našo hiško, ki smo si jo tako zelo želeli. A treba je bilo urediti tudi okolico, kar se je kmalu izkazalo za precej večji finančni zalogaj, kot sva računala. Še danes se spomnim občutka, kako mi je odleglo, ko sem med iskanjem možnosti zbiranja finančnih sredstev ugotovila, da lahko s svojega naložbenega računa dvignem predujem in pri tem ne prekinem zavarovanja. Tistih 2.000 evrov nama je takrat omogočilo poletni dopust kar doma, v lepo urejeni okolici naše nove hiške. Neverjetno, kako lahko banalni stvari, kot sta trava in urejena terasa, prineseta tolikšno spremembo v kakovosti življenja.

 

Povišanje premije namesto plačila vrtca

Čez nekaj časa, ko sta otroka začela obiskovati šolo in so naenkrat odpadle položnice za vrtec, sem se odločila za povišanje mesečne premije na 200 evrov ter za sklenitev nezgodnega zavarovanja. Zaradi ugodne ponudbe dnevnega nadomestila sem nezgodno zavarovanje sklenila tudi za otroka. Lahko bi rekla, da je z vstopom obeh otrok v šolo življenje začelo teči še z večjo hitrostjo. Popoldanske interesne dejavnosti, prevažanje otrok z ene na drugo dejavnost, čas od ponedeljka do konca tedna mine, kot bi trenil. A na srečo si znamo vzeti čas tudi za stvari, ki so nam vsem v veliko veselje – potovanja. Tako smo najprej začeli s potovanjem po Korziki, nato so sledili Pariz, Barcelona, London, Sardinija. Tudi na teh poteh je bil naš zvesti spremljevalec FLEKS, saj smo zavarovanju dodali še zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco, s katerim smo se na vsakem koraku v tuji deželi počutili varno. Vedeli smo, da v primeru, če bi se zgodilo kaj nepredvidljivega, če bi kdo od otrok zbolel ali se poškodoval, ne bi ostali prepuščeni sami sebi.

 

Dojenček, krajši delovni čas, mirovanje premije

Še vedno pa je v meni tlela tiha želja po tistem tretjem otročku, ki se je po prvih dveh za nekaj časa nekoliko umaknila s prioritetne lestvice. Res je, da sta bila takrat otroka stara že deset in osem let, tako da bi bila razlika v letih med otroki precejšnja. A čutila sem, da je odločitev prava. In res. Naši družini se je pridružil še peti član, ki je življenje kar precej obrnil na glavo. Trije otroci so kar zalogaj. Služba, dom, otroci, ves čas je pestro in urnik je poln. Zato sem se ob vrnitvi s porodniškega dopusta odločila za krajši delovni čas, ki mi je dopuščal lažje usklajevanje vseh stvari. To ima le eno slabo plat – sorazmerno s krajšim delovnim časom je manjši tudi mesečni prihodek. Zato mi je v tistem trenutku 200 evrov mesečne premije predstavljalo prevelik zalogaj. Na zavarovalnici sem se dogovorila za enoletno mirovanje plačevanja premije, kar mi je zelo olajšalo izpad dohodka, ki je bil posledica krajšega delovnega časa. In spet sem bila zadovoljna, da mi zaradi tega ni bilo treba prekiniti zavarovanja. Fleksibilno, ni kaj.

 

Danes z mislijo na jutri

Zdaj že delam s polnim delovnim časom in tudi premijo že plačujem normalno naprej, saj razmišljam o prihodnosti, ko bodo za uživanje jeseni mojega življenja privarčevana sredstva prišla še kako prav. Razmišljam celo, da bi nekoliko zvišala zajamčene zavarovalne vsote za primer smrti, saj si kot verjetno vsak starš tudi sama od časa do časa postavim vprašanje, kaj bi bilo z mojimi otroki, če bi se mi kaj zgodilo. In priznam, ker imam sklenjeno Investicijsko zavarovanje FLEKS, sem mirna, saj vem, da bo z mojo družino vse v redu, kakor koli že nas bo peljalo življenje dalje.

 

 

Avtor: Špela, zavarovanka investicijskega zavarovanja FLEKS

osebne finance, varčevanje, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih.