Kako se boriti z inflacijo?

Za svoj denar dobite vse manj. Ste pripravljeni na visoko inflacijo?

Inflacija se prikrade počasi, pogosto slabo zaznavno. Zato jo zares opazimo šele, ko nas udari po denarnici, vpliva pa na popolnoma vsa področja življenja, tudi na tista, ki niso povezana z denarjem in premoženjem. Toda z inflacijo se lahko spopadete: tako, da spremenite svoje navade in da presežek denarja pametno investirate.

Vaše gospodinjstvo je kot podjetje. Ima člane ekipe, svoj proračun, predvidene in nepredvidene investicije, v najboljšem primeru pa tudi presežna sredstva. V gospodinjstvu je prav tako kot v podjetju sredstva treba upravljati in stroške optimizirati. Zato je dobro, da ste tudi doma vselej pozorni na dogajanja, ki vplivajo na finančno stanje gospodinjstva.
 

Kako lahko poskrbite za svojo finančno varnost? Preverite v testu.

 

Visoka inflacija – nevarnost za proračun

Visoka inflacija, ki ji praviloma ne sledijo takoj višji zaslužki, je lahko za vaše gospodinjstvo še bolj usodna kot za podjetje. Slednje se lahko odloči in zaradi višjih cen surovin ali spremenjenih denarnih razmerij poviša cene svojega končnega izdelka oziroma storitve. V gospodinjstvu pa se vse konča pri nabavi dražjega blaga in storitev.
 

Inflacijo precej otipljivo zaznate na končnem računu na bencinskem servisu ali v trgovini. Vendar pa se kaže tudi drugače, denimo s krčenjem storitev.

 

Za kosilo v restavraciji morda res plačate prav toliko kot pred letom dni, le da po novem kruh na mizi ni zastonj, v pijači pa se naenkrat znajde več ledu. Masaža lasišča je bila včasih sladkorček pri frizerju, zdaj pa je nenadoma plačljiva. Prenos podatkov, ki ste ga bili vajeni, se naenkrat zmanjša.
 

Prvi ukrep je, da ste pozorni na te znake, hkrati pa razmislite o možnostih spopada z nastalo situacijo. V pričakovanju nadaljevanja trenda visoke inflacije, ko je denar iz dneva v dan manj vreden, je namreč več kot smiselno ukrepati.
 

Spremenite svoje navade

Čas inflacije (še bolj pa obdobje pred njo) je odličen za to, da pregledate svoje življenjske navade. Morda boste ugotovili, da jih lahko z manjšimi prilagoditvami in brez večjih žrtev spremenite ter s tem ukrotite učinke inflacije na vaš proračun.
 

  • Preglejte in načrtujte proračun

Preglejte svoje redne, načrtovane in izredne izdatke – mesečne in letne. Z njimi v mislih pripravite proračun, ki se ga držite. Popisujte svoje izdatke in tako ugotovite, kje vam denar odteka po nepotrebnem. Če se boste rešili odvečnih stroškov, inflacija nanje ne bo več vplivala.

 

Če ste pred inflacijo na mesec zapravili 2000 evrov, se tudi potrudite, da tega zneska kljub inflaciji ne boste presegli.

 

  • Odplačajte variabilna posojila in lizinge

Ko odplačate dobrino, za katero imate najeto posojilo, postanete njen lastnik. Tako inflacija na posojilo ne more več vplivati, hkrati pa bo relativna vrednost dobrine zelo verjetno naraščala.

 

  • Kupite vnaprej

Če boste v prihodnjih mesecih potrebovali neko dobrino ali material, si je želeno v času inflacije pogosto smotrno priskrbeti prej, kot ste načrtovali.

 

Vsak mesec čakanja z nakupom, ki ga boste zagotovo opravili, pomeni tudi večji izdatek za enako dobrino ali storitev.

 

Pozimi boste potrebovali drva, kurilno olje ali plin. Če boste na avtomobilu zamenjali pnevmatike ali načrtujete popravilo zavor, kupite vse potrebno že zdaj. Če nameravate adaptirati ali graditi dom, si morda lahko vsaj del materiala priskrbite takoj. Če potrebujete nove kopalke (ali bundo), jih kupite na razprodajah, tudi če jih še pol leta ne boste oblekli.

 

  • Varčujte za težje dni

Čeprav pravijo, da v času inflacije denar ne bi smel ležati na banki, kaj šele biti spravljen v nogavici, ga je manjšo količino vendarle dobro ohraniti na dosegu roke. Vselej vas namreč lahko presenetijo nepredvideni izdatki, ki se jim ne da izogniti.

 

Čas inflacije ni primeren za uresničevanje materialnih želja, razen če so te investicijska priložnost.

 

Je pa koristno, da se v inflacijskem obdobju vprašate, koliko oblačil zares potrebujete, kje in kdaj nakupujete ter kako lahko z na videz drobnimi ukrepi (denimo z izkoriščanjem kuponov ali združevanjem storitev in s tem tudi stroškov) prihranite.

 

Presežkov ne zapravite, ampak jih naložite

Ko narašča inflacija, je morda čas, da pretehtate nove možnosti, povezane s službo. Vsekakor pa razmislite, kaj boste storili z morebitnimi presežki v proračunu in s prihranki, da teh ne bo odžiralo naraščanje cen.

 

Če se spogledujete z vlaganjem denarja, si oglejte brezplačni webinar o takojšnjih odločitvah, ki lahko pomagajo pri naraščajoči inflaciji.

 

  • Zavarujte se

Ko udari inflacija, imajo nepričakovani dogodki še hujše in dolgoročnejše posledice. Izdatki za vaše zdravje in za zdravje vašega ljubljenčka ter sanacije poškodb doma, avtomobila in drugega premoženja so iz meseca v mesec dražji, zato vas tudi močneje prizadenejo kot danes.

 

Razmislite, kako bi lahko zavarovali svoje premoženje, zdravje, pa tudi življenje. Pri tem pa se še pozanimajte, koliko lahko prihranite pri zavarovanjih, če jih sklenete pri enem ponudniku. Morda je zdravstveno zavarovanje pri nekem zavarovatelju cenejše, avtomobilsko pa dražje.

 

A če zavarovanja sklenete pri enem ponudniku, lahko prihranite več, kot so razlike med cenami različnih ponudnikov.

 

Z združitvijo vseh zavarovanj in varčevalnih načrtov na enem mestu, denimo v Triglav komplet, lahko ogromno prihranite.

 

Triglav komplet Zavarovalnice Triglav je lojalnostni program, v katerega lahko vključite najpomembnejša in najbolj pogosta zavarovanja, ki jih imate vi in vaši družinski člani sklenjena pri Zavarovalnici Triglav ter družbah Triglav Pokojnine in Triglav Zdravje. Poleg tega pa lahko vključite tudi varčevalne načrte pri družbi Triglav Skladi. S tem lahko pri sklepanju novih ali obnovi obstoječih premoženjskih zavarovanj prihranite do 40 %.

 

  • Vlagajte v svoj dom

Z vlaganjem v svoj dom ne boste zgrešili, tudi v času inflacije ne. Vaše bivališče je za vas pomembno premoženje, ki bo z investiranjem le še pridobivalo vrednost. Razmislite, ali je morda smiselno, da presežni denar vložite v dodatno izolacijo ali nova okna, ki bodo zmanjšala porabo energije.

 

Mogoče je čas, da povečate stopnjo samooskrbe z elektriko oziroma vodo ali optimizirate porabo z izkoriščanjem alternativnih virov ogrevanja.

 

  • Vlagajte vase

Vložek vase in v svoje znanje ni nikoli stran vržen denar. Naučite se novega jezika in si vzemite čas za posodobitev svojega življenjepisa. Usvojite nove veščine, udeležite se delavnice na področju, ki vas zanima, raziščite možnosti za obisk brezplačnih dogodkov, ki bodo razširili vaša obzorja, vključujte se v različne delovne skupine ali obiščite kakšno zanimivo predavanje na eni od fakultet. Tako boste povečali svojo vrednost in možnosti za službeno napredovanje ali boljšo oziroma drugo službo.

 

Warren Buffett, znani investitor, je nekoč dejal: »Največ, kar lahko naredimo za boj proti inflaciji, je, da vlagamo v lastne sposobnosti in moči usmerjamo v to, da smo najboljši na svojem področju.

 

  • Preudarno naložite denar

Denar, tako pravijo strokovnjaki, je treba investirati, posebno v času inflacije. Naložbenih priložnosti je veliko.

 

Toda pomembno vprašanje je, katera priložnost je povsem transparentna ter se prilagaja vašim potrebam in možnostim tako, da so sredstva, ki jih vlagate, dostopna. Znano je, da je napačno, če se odločite vse prihranke investirati v eno naložbo.

 

Najvarnejši pristan v času inflacije so tako vzajemni skladi, ki vaš denar vlagajo razpršeno in omogočajo, da svoj naložbeni portfelj prilagajate razmeram na trgu.

 

Preverite, katere naložbene priložnosti so tvegane in katere so varne.

 

Če trga naložb ne poznate izjemno dobro, je bolje zaupati osebnim svetovalcem, ki spremljajo dogajanje in poznajo trende. Svetovali vam bodo, kako, koliko in kam investirati prihranke. Janez Srebot, višji skrbnik področja prodaje v Triglav Skladih, poudarja: »Najboljše rezultate daje postopno vlaganje. Če imate na razpolago enkratni znesek, pa je tudi tega dobro razporediti na četrtine ali tretjine ter ga časovno in naložbeno vlagati razpršeno. Torej, ne vsega naenkrat, vsekakor pa v različne globalne in razvite trge.«

 

Že v najbolj konservativni shemi vlaganja boste zelo verjetno lahko izničili vplive inflacije in vaš denar ne bo izgubljal vrednosti. V nekoliko drznejših shemah pa lahko svoje premoženje tudi oplemenitite.

 

»Trg, ki bo najverjetneje najhitreje obrzdal inflacijo,« pravi Janez Srebot iz Triglav Skladov, »je Severna Amerika. Trenutno je zato smotrno vlagati tja. Vsekakor pa je dobro, da vam dolgoročni varčevalni načrt oblikujejo strokovnjaki.«

 

Spremembe na kapitalskih trgih so lahko izjemno hitre. Ostanite informirani. Naročite se na e-novice Triglav Skladov.

 

Članek je nastal v sodelovanju s Triglav Skladi.

osebne finance, premoženje, varčevanje, vzajemni skladi
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno podjetniško pot. Enkrat na mesec v vašem nabiralniku.