Kako do višje davčne olajšave?

Decembra si lahko znižate letno dohodnino in povišate sredstva za dodatno pokojnino.

Z rednim vplačevanjem v Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje (v nadaljevanju PDPZ) si povečujete sredstva na osebnem računu. Veste namreč, da morate za svojo finančno varnost po upokojitvi poskrbeti tudi sami. Svoje prihranke za prihodnost pa lahko decembra še povečate in si hkrati znižate dohodnino – z vplačilom razlike do maksimalne višine vplačil, ki štejejo v olajšavo. S kalkulatorjem izračunajte, koliko morate doplačati, da bo vaša davčna olajšava čim večja.

PDPZ je oblika varčevanja, ki je v skladu z Zakonom o dohodnini davčno stimulirana. Z vplačilom razlike do maksimalne višine vplačil, ki se štejejo v olajšavo, si lahko znižate dohodnino in povečate svoje prihranke za prihodnost.

 

Kako lahko preverite, koliko sredstev že imate?

Člani PDPZ Zavarovalnice Triglav lahko podatke o svojih zavarovanjih, višini sredstev ter še marsikaj drugega enostavno preverijo v spletni poslovalnici i.triglav na http://itriglav.si. Če ste vključeni v PDPZ pri drugem izvajalcu, se za podatek obrnite nanj.

 

Kje preverite, koliko sredstev še lahko vplačate?

 

 

Za izračun upoštevajte vplačila, ki jih boste v PDPZ vplačali do konca leta 2019. Če za vas v PDPZ vplačuje tudi vaš delodajalec, morate v skupni znesek upoštevati tudi ta del. Delodajalec ima za vplačila, ki jih je vplačal za vas, prednostno pravico pri uveljavljanju davčne olajšave.

 

Da si zagotovite višjo davčno olajšavo, na osebni račun vplačajte celotno razliko do maksimalne davčne olajšave.

 

Poleg vseh vplačil bo zavarovalnica dodatno vplačilo pripisala na vaš osebni račun individualnega/kolektivnega PDPZ.

 

Preberite si, katere zmote škodijo vaši pokojnini.

 

Kako vplačate sredstva?

Člani PDPZ Zavarovalnice Triglav lahko dodatno vplačilo izvedejo na podlagi univerzalnega plačilnega naloga, ki so ga prejeli ob dopisu z razlago davčne olajšave iz naslova PDPZ. Če ga niste prejeli, nam pišite na naslov pdpz@triglav.si in poslali vam bomo potrebne podatke za izvedbo dodatnega vplačila. Vsem tistim, ki niste člani PDPZ Zavarovalnice Triglav, pa svetujemo, da se obrnete na izvajalca, pri katerem imate sklenjeno Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.

 

Do kdaj je rok za vplačila?

Če želite izkoristiti maksimalno davčno olajšavo za leto 2019, morate dodatno vplačilo na osebni račun PDPZ vplačati najkasneje do 31. 12. 2019.

 

Primer

Za lažji izračun podajamo primer člana, ki ima sklenjeno individualno in kolektivno PDPZ. Njegova bruto plača znaša 1.571,30 EUR mesečno oziroma 18.855,60 EUR letno. Maksimalna davčna olajšava znaša 5,844 % njegove bruto plače oziroma 1.101,92 EUR.

 

Član bo z rednimi vplačili v individualno PDPZ vplačal 378,00 EUR ter v kolektivno PDPZ 150,00 EUR. Delodajalec bo zanj z rednimi vplačili vplačal 240,00 EUR. Skupna redna vplačila v letu 2019 bodo torej znašala 768,00 EUR. Razlika do maksimalne davčne olajšave v navedenem primeru znaša 333,92, EUR.

 

Oblika zavarovanja

Vplačila člana

Vplačila delodajalca

Skupaj vplačila

Kolektivno PDPZ

150,00 EUR

240,00 EUR

390,00 EUR

Individualno PDPZ

378,00 EUR

 

378,00 EUR

Skupaj

528,00 EUR

240,00 EUR

768,00 EUR

 

 

Razlika do 1.101,92 EUR

333,92 EUR

 

Za več informacij vam svetujemo, da obiščete našo spletno stran in si izdelate svoj informativni izračun razlike do maksimalne davčne olajšave PDPZ. Čaka vas na www.triglav.si/pdpz.

pokojnina, premoženje, varčevanje, osebne finance
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih. Dvakrat na leto pa še posebna tematska izdaja Naložbenika.