Kako do višje davčne olajšave?

Decembra je čas, da si znižate svojo letno dohodnino in hkrati povišate sredstva za dodatno pokojnino.

Če redno vplačujete v Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje (v nadaljevanju PDPZ), si povečujete sredstva na osebnem računu, hkrati pa lahko izkoristite davčno olajšavo. V decembru je čas, da vplačate razliko do maksimalne višine vplačil v PDPZ, ki štejejo v olajšavo. S kalkulatorjem izračunajte, koliko morate doplačati, da bo vaša davčna olajšava čim večja.

Pokojnine iz obveznega pokojninskega zavarovanja bodo zaradi zaostrovanja pogojev upokojevanja precej nižje od naših sedanjih dohodkov. Zato je dobro, da sami poskrbite za finančno varnost v obdobju po upokojitvi.

 

PDPZ je oblika varčevanja, ki je v skladu z Zakonom o dohodnini davčno stimulirana. Z vplačilom razlike do maksimalne višine vplačil, ki se štejejo v olajšavo, si lahko znižate dohodnino in povečate svoje prihranke za prihodnost.

 

Kako lahko preverite, koliko sredstev že imate?

Člani PDPZ Zavarovalnice Triglav lahko podatke o svojih zavarovanjih, višini sredstev ter še marsikaj drugega enostavno preverijo v spletni poslovalnici i.triglav na http://itriglav.si. Če ste vključeni v PDPZ pri drugem izvajalcu, se za podatek obrnite nanj.

 

Kje preverite, koliko sredstev še lahko vplačate?

 

 

Za izračun upoštevajte vplačila, ki jih boste v PDPZ vplačali do konca leta 2018. Če za vas v PDPZ vplačuje tudi vaš delodajalec, morate v skupni znesek upoštevati tudi ta del. Delodajalec ima za vplačila, ki jih je vplačal za vas, prednostno pravico pri uveljavljanju davčne olajšave.

 

Da si zagotovite višjo davčno olajšavo, na osebni račun vplačajte celotno razliko do maksimalne davčne olajšave.

 

Poleg vseh vplačil bo zavarovalnica dodatno vplačilo pripisala na vaš osebni račun individualnega/kolektivnega PDPZ.

 

Preberite si, katere zmote škodijo vaši pokojnini.

 

Kako vplačate sredstva?

Člani PDPZ Zavarovalnice Triglav lahko dodatno vplačilo izvedejo na podlagi univerzalnega plačilnega naloga, ki so ga prejeli ob dopisu z razlago davčne olajšave iz naslova PDPZ. Če ga niste prejeli, nam pišite na naslov pdpz@triglav.si in poslali vam bomo potrebne podatke za izvedbo dodatnega vplačila. Vsem tistim, ki niste člani PDPZ Zavarovalnice Triglav, pa svetujemo, da se obrnete na izvajalca, pri katerem imate sklenjeno Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.

 

Do kdaj je rok za vplačila?

Če želite izkoristiti maksimalno davčno olajšavo za leto 2018, morate dodatno vplačilo na osebni račun PDPZ vplačati najkasneje do 31. 12. 2018.

 

Primer

Za lažji izračun podajamo primer člana, ki ima sklenjeno individualno in kolektivno PDPZ. Njegova bruto plača znaša 1.571,30 EUR mesečno oziroma 18.855,60 EUR letno. Maksimalna davčna olajšava znaša 5,844 % njegove bruto plače oziroma 1.101,92 EUR.

 

Član bo z rednimi vplačili v individualno PDPZ vplačal 378,00 EUR ter v kolektivno PDPZ 150,00 EUR. Delodajalec bo zanj z rednimi vplačili vplačal 240,00 EUR. Skupna redna vplačila v letu 2018 bodo torej znašala 768,00 EUR. Razlika do maksimalne davčne olajšave v navedenem primeru znaša 333,92, EUR.

 

Oblika zavarovanja

Vplačila člana

Vplačila delodajalca

Skupaj vplačila

Kolektivno PDPZ

150,00 EUR

240,00 EUR

370,00 EUR

Individualno PDPZ

378,00 EUR

 

378,00 EUR

Skupaj

528,00 EUR

240,00 EUR

768,00 EUR

 

 

Razlika do 1.101,92 EUR

333,92 EUR

 

Za več informacij vam svetujemo, da obiščete našo spletno stran in si izdelate svoj informativni izračun razlike do maksimalne davčne olajšave PDPZ. Čaka vas na www.triglav.si/pdpz.

pokojnina, premoženje, varčevanje, osebne finance
Preberite tudi