Kakšno je vaše finančno počutje?

In kako ga lahko s smotrnim upravljanjem s financami izboljšate?

Se redno gibate? Skrbite za zdravo prehrano in si privoščite čas zase, ko potrebujete odmor? Tudi, če vam to ne uspeva v celoti, o tem najbrž večkrat razmišljate, saj želite poskrbeti zase. Pa podobno pozornost namenjate tudi svojemu finančnemu dobremu počutju? Zakaj je pomembno, da se ga trudite izboljšati, in kako lahko to storite? Z nasveti so nam pomagali v družbi Triglav Skladi.

Vam finance povzročajo stres?

Skrb za zdravo življenje zajema tako skrb za fizično kot tudi za duševno zdravje. Pomemben del slednjega je tudi prizadevanje za to, da čim bolj zmanjšate nivo stresa, ki ste mu izpostavljeni, kar pa vključuje najrazličnejše vidike – nekatere, ki so zelo očitni, in nekatere, na katere morda ne pomislite takoj ali pa vsaj premalokrat.

Se spomnite, katere skrbi so vam nazadnje kradle spanec? Velika verjetnost je, da gre za eno od treh najpogostejših skrbi odraslih - medosebni odnosi, služba in/ali finančne težave.


Za večino odraslih je denar eden glavnih povzročiteljev stresa v življenju. Še posebej, če ga primanjkuje ali pa če je njegova poraba prevelika, ker z njim ne znate ustrezno upravljati. 

A kljub temu si večina za reševanje finančnih težav, če te niso res hude, ne vzame dovolj časa. Če ste preobremenjeni v službi ali doma, si vzamete oddih, če se sporečete s partnerjem, se potrudite zadevo čim prej rešiti. Kako pa ravnate, ko vas skrbijo finance? Običajno traja mesece, če ne celo leta, da se večina odloči za ukrepanje.

Nepredvidljivi časi prinašajo večje skrbi

Živimo v negotovih časih, ki se ves čas spreminjajo. Morda najbolj negotovih v zadnjih nekaj desetletjih. Delo ali zaposlitev lahko izgubite čez noč. 

Tudi na pokojnino, s katero bi lahko v starosti brezskrbno in udobno živeli, se ne gre več zanašati. Številne države se namreč že srečujejo s pospešenim staranjem prebivalstva in to je samo eden izmed razlogov, da pojem socialna država ne pomeni več tega, kar je pomenil še pred nekaj desetletji.


Najprej poskrbite zase

Veste, kaj morate narediti v primeru padca pritiska in pomanjkanja kisika na letalu? Masko morate nadeti najprej sebi, šele nato lahko pomagate ostalim. Zelo podobno je tudi na področju financ.


Zase najprej poskrbite sami in tako boste lahko, če bo to potrebno, pomagali tudi drugim.


Predvsem pa boste s tem, ko si boste uredili finance in poskrbeli za finančno rezervo, lažje in mirneje spali.

Zlato pravilo osebnih financ

Vsem investitorjem bo besedna zveza "Najprej plačaj sebi" zagotovo dobro poznana. Kakšen pa je njen pomen?

Gre za enostaven princip, da ob vsakem prihodku najprej poskrbite za osebno varčevanje, varčevanje za varno prihodnost, varčevanje za nepredvidene primere, torej za varčevanje, ki vam prihrani kar nekaj skrbi in stresa.

Gre za mesečni znesek, ki se avtomatično odšteje z vašega računa takoj, ko nanj prejmete plačilo in se hrani na ločenem varčevalnem računu. Ta je idealno investiran tako, da se tudi plemeniti.

Takšen način varčevanja odpravlja skušnjavo, da bi preskočili prispevek in sredstva porabili za druge izdatke namesto za varčevanje.


Redni prispevki na varčevalni račun pripomorejo k dolgoročnemu varčevanju in dolgoročni finančni varnosti. Nekateri finančni strokovnjaki celo trdijo, da je koncept "najprej plačaj sebi" zlato pravilo osebnih financ.

Zakaj so lahko dobra izbira vzajemni skladi?

Pri varčevanju v skladih gre za vlaganje sredstev v vrednostne papirje – torej v delnice in obveznice. Njihova vrednost nenehno niha, zato začetnike pogosto skrbi, da bi začeli investirati v napačnem trenutku. A pri dolgoročnem varčevanju z rednimi mesečnimi vplačili je ta skrb odveč. 

Z rednimi vplačili si namreč zagotovite ugodno povprečno nakupno vrednost vrednostnih papirjev. Redno vplačevanje na dolgi rok je torej največja zaščita pred borznimi nihanji.


Vlaganje v sklade je zaradi svoje tradicije in dobrih donosov eden od najbolj uveljavljenih načinov varčevanja in upravljanja premoženja.

Ne veste, kje in kako začeti? Prvi korak je lahko pridobitev Varčevalnega načrta.

varčevanje, osebne finance
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.