Koliko zavarovanja je dovolj?

Preverite, ali ste dovolj dobro poskrbeli za svojo finančno varnost

Ali ste prepričani, da veste, kaj vse krijejo vaše zavarovalne police, oziroma – kar je morda še pomembneje – ali veste, česa ne krijejo?

Da bi ugotovili, ali ste ustrezno in dovolj zavarovani, skušajte najprej odgovoriti na naslednja vprašanja:

 

1. Kakšno zavarovalno kritje potrebuje vaš dom? Katere nevarnosti ga ogrožajo? Imate katerega kritja preveč ali pa vam morda kakšno kritje manjka?

Še preden pride do škodnega primera preverite, če je vaša nepremičnina res ustrezno zavarovana. Ali na primer vaše zavarovanje krije nevarnosti, ki najbolj ogrožajo vaš dom?  Če imate sklenjeno zavarovanje, računate, da boste za vso nastalo škodo prejeli odškodnino in bo spet vse tako, kot je bilo. A kaj, če se tu zatakne? Naj se vam ne zgodi, da šele po škodnem dogodku izveste, da vaše zavarovanje ne krije neke nevarnosti ali pa da je višina kritja nezadostna.

 

2. Ali imate ob sebi osebe, ki so finančno odvisne od vašega zaslužka? Ali imate finančne obveznosti (dolgove in posojila), ki bi bremenile vaše najdražje?

Pri odločitvi za ustrezno zavarovanje in višino kritja je treba upoštevati tudi vse finančne dolgove, ki bi v primeru smrti utegnili bremeniti najbližje. Ko najamete kredit recimo potrebujete zagotovilo, da finančnega bremena kredita v primeru nepričakovanih dogodkov ne boste prenesli na druge. Eden od primernejših načinov je sklenitev življenjskega zavarovanja, ki ob dostopni premiji zagotavlja visoko zavarovalno kritje. Končna odločitev je seveda na strani posameznika, zagotovo pa velja, da v prvi vrsti zaščitimo tiste, ki so nam ljubi – in so finančno nepreskrbljeni.

 

3. S kakšnim namenom ste sklenili zavarovanje? So se v času trajanja zavarovanja spremenile okoliščine, ki so botrovale odločitvi za obliko zavarovanja in višino zavarovalnega kritja?

Tako kot mi, se skozi čas spreminjajo tudi okoliščine, ki so botrovale k sklenitvi zavarovanja. Če imate določena zavarovanja že sklenjena, si ob spremenjenih okoliščinah vzemite čas ter jih preglejte. So ustrezna glede na vaše trenutne razmere? Na primer, če ste zavarovanje sklenili v mladih letih, zagotovo niste posvečali velike pozornosti zavarovalni vsoti, ki najbližjim zagotavlja denarno nadomestilo v primeru najhujšega. Razumljivo, saj takrat še niste imeli svoje družine in kredita za stanovanje. V tem primeru vam svetujemo, da se pogovorite s svojim zavarovalnim zastopnikom ali pa obiščete eno izmed naših poslovalnic.

 

4. Ali ste že poskrbeli za ustrezno varčevanje za starost? Ali so z vašim zavarovanjem dosegljivi vaši zastavljeni cilji (šolanje otrok, potovanje, nov avto, dodatna pokojnina)?

Vse je odvisno od tega, kako gledamo na prihodnost, kakšna so naša pričakovanja in trenutne finančne zmožnosti. Odgovori na ta vprašanja bodo gotovo prava podlaga za nadaljnje odločanje o načinu varčevanja. Ponudba zavarovanj z varčevanjem je raznolika. Potrebno je le poiskati pravo.

 

Na vse okoliščine, v katere nas postavlja življenje, ne moremo vedno vplivati. Lahko pa vplivamo na odločitev, koliko varnosti potrebujemo, da se počutimo dobro. In glede tega se res splača dobro razmisliti.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

osebne finance, varčevanje, sklepanje zavarovanj
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih.