Naložbene aplikacije so odličen način oplemenitenja premoženja

Kaj so naložbene aplikacije in zakaj so privlačne?

Od prostih denarnih sredstev boste imeli še najmanj, če jih hranite v nogavici ali na bančnem računu. Pametneje se je odločiti za vzajemne sklade in upravljati naložbo v aplikaciji, kakršna je Triglav Skladi. 
Finančni svet se je v zadnjih letih drastično spremenil. Marsikomu ne pride na misel, da bi za vsako spremembo naložb ali pričetek vlaganja, obiskal finančnega svetovalca. Namesto tega raje poseže po digitalnih orodjih, ki omogočajo vpogled in prilagajanje praktično v realnem času. Med takšnimi niso samo mlajši, temveč tudi starejši, izkušeni vlagatelji ali začetniki. Vsem tem naložbene aplikacije pomagajo oplemenititi denar. 

Kaj so naložbene aplikacije in zakaj so privlačne?

Naložbene aplikacije omogočajo vlaganje in upravljanje denarja na različnih finančnih trgih, vključno z delnicami, obveznicami, kriptovalutami in vzajemnimi skladi. Ker je odločitev za pravo aplikacijo skoraj tako pomembna, kot odgovoriti si na vprašanje, kam naložiti prosta finančna sredstva, je za večino najbolj preprosto in varno, da se odločijo za ponudbo vzajemnih skladov slovenskih ponudnikov ter nato uporabijo njihovo aplikacijo. 

Za tiste, ki šele začenjajo z vlaganjem, je izbira prave naložbene aplikacije druga najpomembnejša naloga, takoj za izbiro samih naložb.


Poleg glavne funkcije: investiranje denarja na finančne trge pogosto nudijo dodatne funkcije, vključno z gibanjem delnic v realnem času, novicami iz finančnega sveta, analizami, prilagodljivimi portfelji in orodji za trgovanje. Nekatere izmed njih imajo robotizirane finančne svetovalce, ki uporabljajo programske algoritme za ustvarjanje in upravljanje naložb na podlagi uporabnikove tolerance do tveganja in prej postavljenih ciljev.

Priložnost za gradnjo finančne pismenosti

Vlaganje denarja na finančne trge ni brez tveganj. Zavedati se jih moramo kakor tudi pomena finančne pismenosti. Nihče nam sicer ne preprečuje, da bi za finančni nasvet vprašali prijatelja ali profesionalnega svetovalca. A v nekem trenutku moramo sprejeti odločitev in tveganje, ki ga prinese. Zato velja pred odločitvijo za konkretno naložbo preveriti vse, kar o njej najdete, oziroma se odločiti za naložbeno aplikacijo, ki ima poleg naložbene še izobraževalno funkcijo. Uporabni članki, spletni seminarji, razlaga pojmov in podobno, nikakor niso odveč. Odpirajo vrata do novih znanj in naložbenih priložnosti, ki jih zlahka takoj preizkusite v aplikaciji.

Pomembno je, da spremljate svoj portfelj in ga po potrebi prilagodite.


Ker naložbenih aplikacij ni malo, izbor ni preprost

Naložbene aplikacije so zelo različne. Pomembno je, da med njimi izberete takšno, ki vam najbolje ustreza. Nobenega zagotovila pa ni, da je to tista, ki jo po spletu najbolj hvalijo. Pretehtati morate naložbene možnosti, preprostost registracije, morebitna tveganja, višino pristojbin, razumljivost uporabniškega okolja in odgovoriti na vprašanja povezana z varnostjo. Kako je aplikacija zavarovana pred nepooblaščenim dostopom v primeru kraje telefona, ali nudi dvostopenjsko preverjanje (2FA) in podobno. 

Ker pa gre pri vlaganju za dolgotrajno igro – lahko vlagate 40 let ali več, če varčujete za upokojitev –, si želite aplikacijo, s katero rastete. Zato je najbolje, da kot začetnik poiščete platformo, ki ponuja robustna raziskovalna orodja, široko paleto vrst računov in nizke provizije, da se vam ne bo zdelo, da morate zamenjati ponudnika, ko postanete naprednejši uporabnik.

Kot začetnik je najbolje poiskati robustno okolje z veliko izobraževalnimi vsebinami, široko ponudbo naložb in nizkimi provizijami, da vam kasneje ne bo treba zamenjati aplikacije.


Še posebej pomembna je uporabniška podpora. Kdor se ne počuti dobro, če mora težave reševati v tujem jeziku, naj raje izbere aplikacijo slovenskega finančnega podjetja. Zaradi zahtevnosti tematike ravno tako ni odveč, da aplikacija nudi izobraževalne vsebine v maternem jeziku. Ena takšnih je aplikacija Triglav Skladi . Drugim je na voljo cel kup tujih aplikacij, pri katerih je ravno tako pametno preveriti, kako odzivna je pomoč uporabnikom. Kako jo zahtevate, kako hitro odgovorijo in podobno. Na takšna vprašanja vam bodo najbolj odgovorili posamezniki, ki dotične aplikacije uporabljajo. 

Katere naložbe poznamo?

Naložb je veliko in samo od vas je odvisno, v katero področje boste naložili svoj denar. Strokovnjaki predlagajo, da ga razpršite oziroma ne dajete vseh »jajc v isto košaro«. V kaj točno je odvisno od vas in od tega, katere naložbe so vam na razpolago. V grobem se delijo na: 
  • Vzajemni skladi  so skupek premoženja več vlagateljev, ki ga upravljavci skladov uporabijo za nakup delnic, obveznic in ostalih finančnih instrumentov s ciljem povečanja vložka vlagateljev
  • Delnice  so vrednostni papirji, ki predstavljajo delež v podjetju. Kot delničar imate pravico do dobička, ki ga podjetje ustvari. 
  • Z nakupom obveznice ne dobite deleža, temveč je podobno, kot če bi posodili denar podjetju ali državi, ki se nato zaveže, da ga bo vrnila z določenim donosom. 
  • Kriptovalute so navidezni denar, ki ima vrednost. Ko vrednost raste, se naložba povečuje in zmanjšuje, ko tečaj valute pada.

 

Finančni strokovnjaki menijo, da bi morali 15 do 20 odstotkov prihodkov nameniti varčevanju, naložbam in odplačevanju dolgov.


Naložbena aplikacija Triglav Skladi

V Sloveniji vlaganje v vzajemne sklade nudijo predvsem banke in zavarovalnice. Med temi ima pomembno vlogo aplikacija družbe Triglav Skladi. 

Z aplikacijo Triglav Skladi  enostavno pristopite k investiranju v naložbene sklade, vplačujete sredstva in spremljate svoje naložbe. Njena odlika je preprosta in hitra registracija od koderkoli, saj potrebujete zgolj svoj telefon s sistemom Android ali iOS. Aplikacija omogoča posamične investicije, varčevanje z že 30 evri mesečno in možnost oblikovanja varčevalnih ciljev. Aplikacija vas postavi v središče upravljanja naložb. Vplačujte sredstva, spremljajte in prilagajajte naložbe ter si izplačujte oplemeniteno premoženje. Enostavno, varno in zanesljivo, kjerkoli in kadarkoli enostavno in brez zapletenih izrazov ter težko razumljivih finančnih produktov. 

Nikdar tudi ne boste prepuščeni sami sebi ali programskim algoritmom, saj se vedno lahko obrnete na strokovnjake, ki vam bodo pomagali. 

Zakaj varčevati v vzajemnih skladih?

Ker je zelo enostavna in pregledna oblika varčevanja, ki vlagatelju prihrani čas in energijo. V aplikaciji vlagatelju ni treba storiti nič drugega kot slediti korakom za sklenitev pristopne izjave, preudarno izbrati ustrezen vzajemni sklad ter na račun vzajemnega sklada nakazati denar. Naložbena aplikacija Triglav Skladi omogoča enostavno spremljanje gibanja naložbe, urejanje portfelja, postavljanje varčevalnih ciljev in vpogled v aktualne komentarje dogajanja na kapitalskih trgih ter nasvete za preudarno vlaganje. 

Vas zanima, kako deluje nova mobilna aplikacija Triglav Skladi? Preizkusite jo z demo računom! Spoznajte funkcionalnosti ter se pred pričetkom vlaganja prepričajte, kako enostavno je upravljanje z naložbami.

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

Varčevanje, osebne finance, premoženje, tehnologija
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.