Naložba za otrokovo prihodnost

Podarite mu zavarovanje, ki ga lahko spremlja vse življenje.

Vaš otrok praznuje rojstni dan. Razmišljate, kaj bi mu podarili. Sprehod po trgovinah, polnih otroških igrač, vam pri odločitvi verjetno ne pomaga. Ob poplavi možnosti lahko izbira darila postane izziv. Svetujemo, zakaj je lahko v tem primeru varčevanje za otroka lahko najboljša odločitev.

Če se strinjate, da bi moralo biti darilo povezano z otrokovo prihodnostjo, ne pa z zadovoljevanjem njegovih trenutnih želja, vam lahko pomagajo svetovalci na področju življenjskih zavarovanj v Zavarovalnici Triglav.

 

»Sklenete lahko Fleks za otroke, s katerim boste za otroka dolgoročno varčevali, hkrati pa boste tudi starši zavarovani,« predlagajo.

 

»S tem boste otroku pomagali pri uresničevanju najpomembnejših življenjskih ciljev, kot sta šolanje in osamosvojitev. Z rednim mesečnim vplačevanjem 25 evrov ali več boste na dolg rok lahko privarčevali konkreten znesek, ki bo vašemu otroku zagotovo v pomoč. V zavarovanje boste lahko tudi dodatno vplačevali in tako še pospešili rast privarčevanih sredstev,« pojasnijo svetovalci.

 

Dodajajo še, da bo vaš otrok do zamenjave zavarovane osebe, najdlje pa do konca koledarskega leta, v katerem bo dopolnil 28 let, zavarovan z dodatnim nezgodnim zavarovanjem.

 

Otrokovi talenti niso zagotovilo za uspeh

Starši se dnevno odločate o tem, kaj je za vašega otroka dobro in kaj ne.

 

Želite seveda, da bi se otrokom uresničile vse želje, da bi bili uspešni v športu, na glasbenem področju, da bi pridobili dobro izobrazbo in službo ter tako samostojno zaživeli. Vse to pa, žal, ni povezano le z otrokovimi talenti, temveč tudi s finančnimi zmožnostmi staršev.

 

Odločitev za varčevanje v zgodnjem obdobju otrokovega življenja je zato več kot na mestu. Fleks za otroke ima namreč naložbeni račun, na katerem se zbirajo in plemenitijo sredstva. Ta so dostopna s predujmom (delnim izplačilom sredstev) in odkupom.

 

Dokler otrok ne dopolni 26 let, boste zavarovanje upravljali skupaj z njim, saj je za predujem ali odkup potrebno soglasje zavarovane osebe. Od takrat dalje pa se lahko otrok glede izplačil z naložbenega računa odloča samostojno.

 

Kaj pa, če …

V okviru Fleksa za otroke je odrasla oseba – na primer eden od staršev ali oba, sorodnik, boter … – zavarovana za primer smrti z zajamčeno zavarovalno vsoto.

 

Če zavarovana oseba med trajanjem zavarovanja umre, se zbrana sredstva na naložbenem računu oziroma zajamčena zavarovalna vsota, če je ta višja od zbranih sredstev, prenese v varno naložbo – sklad z zajamčenim donosom. S tem se zagotovi varnost sredstev na naložbenem računu.

 

Zavarovalec (otrok) je hkrati oproščen plačevanja nadaljnjih premij, dodatno nezgodno zavarovanje v okviru Fleksa za otroke pa preneha.

 

Če otrok ob smrti zavarovane osebe še ni dopolnil 26 let, lahko zahteva (sam oziroma do 18. leta njegov zakoniti zastopnik) izplačevanje mesečne rente, ki se izplačuje do meseca, v katerem dopolni 26 let, ali izplačilo vseh sredstev, če:

 

  • se mu rodi otrok,
  • sklene zakonsko zvezo oziroma živi v zunajzakonski skupnosti,
  • kupi nepremičnino,
  • najame dolgoročni kredit za nakup nepremičnine
  • ali izkaže stroške šolanja.

 

Od dopolnjenega 26. leta pa lahko o načinu izplačila sredstev odloča samostojno.

 

Polica za vse življenje

Dodatna prednost Fleksa za otroke je, da nima zavarovalne dobe.

 

Sklenjena polica lahko otroka spremlja vse življenje.

 

Ko dopolni 26 let, namreč lahko na polici prevzame vlogo zavarovane osebe za primer smrti (menjava zavarovane osebe), v kateri je bila do takrat druga odrasla oseba, in nadaljuje zavarovanje.

 

Dolgoročne odločitve naj bodo premišljene

Za odločitve, ki imajo dolgoročne posledice, je še toliko bolj pomembno, da so dobro premišljene. Ko sklepate Fleks za otroke, zato razmislite o:

 

  • ciljih, ki jih želite z zavarovanjem doseči,
  • času uresničitve posameznega cilja,
  • višini mesečnega vplačevanja glede na zastavljene cilje in finančne zmožnosti,
  • višini želenega zavarovalnega kritja za primer smrti.

 

Premišljeno pa ravnajte tudi med trajanjem zavarovanja, ko se odločate o črpanju sredstev. Do sredstev na naložbenem računu namreč lahko dostopate s predujmom in odkupom. Predujem je delno izplačilo sredstev, kar pomeni, da se zavarovanje s tem ne prekine.

 

Predujem je v primerjavi z odkupom boljša možnost, ker se pri predujmu zavarovanje ne prekine.

 

Pomembno pa je tudi, da upoštevate davčne posledice, če bi se odločili za odkup pred iztekom 10 let od začetka zavarovanja. V tem primeru se namreč obračuna davek od prometa zavarovalnih poslov v višini 8,5 % od izplačila. V skladu z Zakonom o dohodnini pa se obračuna tudi davek od dohodka iz življenjskega zavarovanja, če izplačilo presega vplačila.

varčevanje, sklepanje zavarovanj, družina, otroci, življenjsko zavarovanje, Naložbenik
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih. Dvakrat na leto pa še posebna tematska izdaja Naložbenika.