Kaj o delnicah vedo otroci, vi pa morda (še) ne?

O trgovanju z delnicami so se udeleženci Poletne finančne šole učili v Triglav Skladih.

So otroci, ki takoj porabijo vsak, še tako majhen drobižek. So otroci, ki žepnino vestno shranjujejo. Obstajajo pa tudi otroci, ki bi znali iz manj narediti več. Preverite, kaj se lahko naučite od otrok, ki so v začetku poletja obiskovali Poletno finančno šolo.

Več kot 91 % otrok naj bi se zavedalo, da je varčevanje denarja za prihodnost zelo pomembno. Zato se ne gre čuditi podatku, da se 71 % staršev z otroki nerado pogovarja o denarju, čeprav jih 80 % trdno verjame, da je to zelo pomembno.

 

Le 22 % otrok pravi, da se starši z njimi redno pogovarjajo o denarju. A ko govorijo o denarju, se, zanimivo, kar tri četrtine teh staršev dotakne področja delnic ali obveznic, kažejo podatki raziskave T. Rowe Price Group, 8th Annual Parents, Kids & Money Survey.

 

»Bistveno je, da se otroci kar se da kmalu finančno opismenijo. Tega izobraževanja je v šolah in doma premalo. In ne gre pozabiti, da so mladi izjemno dojemljivi za tovrstne informacije, če jih znamo predstaviti na pravi način,« pravi Vid Pajič, upravljavec investicijskih skladov v Triglav Skladih.

 

Vid Pajič, upravljavec investicijskih skladov v Triglav Skladih

 

Dodaja, da je med odraslimi že osnovno razumevanje finančnih trgov v povprečju pomanjkljivo, medtem ko je za otroke bistveno, da denar in finance razumejo vsaj toliko, da se jih ne bojijo.

 

»Ko so otroci enkrat finančno pismeni, je veliko manjša verjetnost, da bodo kdaj žrtev finančnih prevar, in veliko večja verjetnost, da bodo za plemenitenje svojega denarja izbrali ustrezen način,« pojasnjuje Vid Pajič.

 

Pet delniških naukov v Poletni finančni šoli

Prav o tem so se učili mladi v okviru Poletne finančne šole, ki jo organizira revija Moje finance, podpirajo pa tudi Triglav Skladi. Precej bolje kot povprečni odrasli so poznali finančne izraze, predvsem pa mnoge prednosti trgovanja z delnicami, o katerih odrasli morda (še) ne vemo dovolj.

 

Kaj mladi sporočajo svojim staršem, torej odraslim?

 

1. »Splača se vlagati v delnice.« (Eva Vidmar, 18 let)
ali Zakaj je denar bolje vložiti v delnice kot ga imeti v banki?

Kadar vlagate dolgoročno, je nevarnost, da bo denarju, vloženemu v bankah, zaradi inflacije upadla vrednost. Cene življenjskih potrebščin rastejo hitreje kot obresti, zato za svoj denar dobite vse manj oziroma ta izgublja vrednost.

 

Premoženje je smiselno razpršiti. Premoženja, ki ga želite upravljati kratkoročno, ni smiselno naložiti v delnice. Če varčujete za stanovanje, ki ga boste kupili čez 15 ali 20 let, pa so delniške naložbe smiselne.

 

Z vlagateljskim kalkulatorjem izračunajte, koliko lahko privarčujete s svojimi sredstvi oziroma kako lahko pridete do želenega zneska.

 

2. »Morda je pametno vlagati v sklade, ker je lažje.« (Klara Bajc, 14 let)
ali Kako se odločiti, katero delnico izbrati?

V množici delnic je ta odločitev lahko zelo težka. Na vrednost delnic vpliva cela vrsta dejavnikov, njihova cena, ki je odvisna tudi od ponudbe in povpraševanja, pa se spreminja z vsako novo informacijo o podjetju. Če je denimo prodaja proizvodov podjetja dobra, cena njegove delnice naraste, če je slaba, takoj pade.

 

Obstaja nekaj načinov, na katere lahko izbirate primerne delnice:

 

  • Pričakovanja so zelo pomemben del cen delnic. Cene nekaterih delnic, denimo delnice podjetja Tesla, v veliki meri temeljijo na pričakovanjih izjemne rasti nekega segmenta. Če bi upoštevali le računovodske izkaze, delnice Tesle ne bi kupili, saj to podjetje zaenkrat prideluje le izgubo.
  • Tehnični vidik odločanja temelji na pregledu gibanja cene delnice v preteklosti. Že v hitrem pregledu je moč prepoznati delnico, ki je v porastu.
  • Pri odločitvi za nakup pomaga tudi primerjava podobnih podjetij; odločite se za podjetje, ki se zdi primernejše, uspešnejše, morda trenutno cenejše.

 

Velja pa še eno pravilo: zmanjšajte tveganje z vlaganjem v več različnih delnic. Tveganje se namreč zmanjšuje z razpršenostjo. Če ste vložili v 20, 40 ali več različnih vrst delnic, se izognete ekstremom. Tudi če ena delnica zelo pade, je skoraj nemogoče, da bodo tudi druge.

 

Ekstreme zelo uspešno blažijo vzajemni skladi, ki jih razpršeno in transparentno upravljajo upravljavci.

 

3. »Splača se vlagati v delnice, ampak treba je biti vztrajen. Pomembno je, da zaupaš v to, kam vložiš svoje prihranke. Ne smemo se takoj prestrašiti, tudi če cene padajo.« (Eva Vidmar, 18 let)
ali Kaj vpliva na vrednost podjetja, ki se odraža v ceni delnice?

Koristno se je zavedati, da na vrednost podjetja ne vplivajo le računovodski izkazi, ampak cela vrsta drugih dejavnikov. Dober primer dejavnika so na primer trendi; vprašajte se denimo, kako dolgo lahko trg mobilne telefonije še raste.

 

Na vrednost bistveno vplivajo tudi morebitne odprte tožbe; te lahko bistveno zmanjšajo ali zvišajo vrednost podjetja, odvisno od tega, ali to tožbe dobi ali izgubi.

 

Na cene vpliva tudi optimizem oziroma vzdušje na trgu; če prevladuje optimistično vzdušje, so vlagatelji pripravljeni več tvegati, če prevladujeta negotovost in strah, je trgovanja manj.

 

Vlagatelji tudi raje investirajo v podjetja, ki imajo sposobno vodstvo in uspešno zgodovino.

 

Otroci so si v finančni šoli ogledali Bloombergov terminal.

 

4. »Če bi prodajala delnice, bi jih prodala takrat, ko bi cena dosegla višek. Tako ne bi izgubila veliko in bi še vedno dovolj zaslužila.« (Klara Bajc, 14 let)
ali Kdaj kupiti in kdaj prodati?

»Bodite pohlepni (kupujte čim več), ko se drugi bojijo, in bojte se, ko so drugi pohlepni,« je zlato pravilo enega najpomembnejših investitorjev vseh časov Warrena Buffetta.

 

Vid Pajič omeni tudi zgodbo tretjega soustanovitelja podjetja Apple Ronalda Wayna, ki je svoj 10-odstotni delež podjetja prodal za 800 dolarjev, danes pa bi bil njegov delež vreden 90 milijard. Menda ni želel tvegati, saj so lastniki delno jamčili tudi z lastnim premoženjem.

 

»Gibanje tečajev na borzi je na kratek rok nepredvidljivo. Težko se je odločiti, kdaj kupiti in kdaj prodati,« pravi upravljavec premoženja Pajič. Vsekakor pa se je treba zavedati, da pretekli donosi ne zagotavljajo prihodnjih donosov.

 

Načeloma pa velja nekaj zlatih pravil.

 

Delnice kupite, ko:

 

  • so na razprodaji, denimo ob nenadnih, neupravičeno visokih padcih;
  • dosežejo dovolj smiselno ceno;
  • poglobljeno raziščete zgodovino in pričakovano prihodnost podjetja ter ugotovite, da ima potencial.

 

Delnice prodate, ko:

 

  • cena ne upravičuje vrednotenja; vprašajte se, ali so delnice precenjene, ker denimo podjetje nima več priložnosti za izjemno rast, cena pa ostaja izjemno visoka;
  • je rast cene neupravičeno hitra; vprašajte se, ali ima rast kakšen realni vzrok ali gre le za popularen trend, je podjetje odkrilo zdravilo za raka ali je svojemu imenu le dodalo pripono .com in nemudoma zrastlo;
  • si priznate, da ste se ušteli, ali ko se zgodijo velike spremembe podatkov, ki ste jih uporabili v analizi; nikoli se ne bojte priznati, da ste naredili napako, bistveno je odnehati pravi čas.

 

5. »Odrasli naj se na splošno malo izobrazijo na tem področju, tako kot sem se jaz. Sam bi jih kar poslal na tako predavanje o borznem poslovanju.« (Andrej Poljanšek, 18 let)
ali Prave informacije in čustva so sestavine dobrega nakupa (ali prodaje).

Tudi v na videz nečustvenem svetu številk in financ pogosto prevladajo čustva. Petki, ko so vlagatelji v pričakovanju prostega konca tedna, so na splošno boljši trgovalni dnevi kot ponedeljki. Vpliv čustev je treba razumeti in upoštevati.

 

Če vlagate dolgoročno in cena delnice upade za 40 ali 50 %, je najtežje vztrajati. A prav to je treba storiti, saj se cena dolgoročno ustali. »Umik je v takšnih primerih značilen predvsem za manjše vlagatelje, ki menijo, da so se opekli, zato delnice prodajo,« pravi Vid Pajič.

 

Treba je vztrajati in naložbe razpršiti tako, da en padec še ne pomeni velike izgube.

 

Na spletni strani Triglav Skladov si lahko prenesete tudi brezplačen priročnik, ki vam bo v petih najpomembnejših korakih pomagal, da se pravilno lotite vlaganja.

 

Vir: predavanje Vida Pajiča »Kako postati lastnik Facebooka, Snapchata, Appla ... ali hotela v Las Vegasu?«, Poletna finančna šola; Moje finance.

 

Avtor fotografij: Nejc Lasič

osebne finance, varčevanje, otroci, družina, vzajemni skladi
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih.