Kako otroke naučiti ravnanja z denarjem?

Na preprost in zabaven način ter z dobrim zgledom.

Če imate otroke, si zanje zagotovo želite, da bi bili srečni, zdravi varni in uspešni. Do tega jim lahko pomagate starši, tako, da jih opremite s potrebnimi temelji oz. znanji, ki jim bodo omogočali nadaljnji razvoj in uspehe. Eden izmed takšnih temeljev, ki si jih vsak starš želi postaviti že zgodaj v otrokovem otroštvu, je tudi finančna pismenost. Nasvete, kako se lotiti učenja otrok o pravilnem ravnanju z denarjem, so pripravili v družbi Triglav Skladi.

Ravnanje z denarjem za otroke

V šolah otrok ne učijo, kako ravnati z denarjem. Tam jih naučijo računati, na starših pa je, da jih naučite denar ceniti, zaslužiti, varčevati in tudi zapraviti. Tega znanja jim ne bo dal nihče drug. 


Prav zaradi tega je pomembno, da ste otrokom tudi pri ravnanju z denarjem dober zgled, saj se veliko naučijo s posnemanjem.


Zatem pa pride na vrsto tudi spoznavanje otrok z denarjem od šparovčka, prve žepnine, prvih ‘zaposlitev’, ko kot nagrado za določeno opravljeno delo prejmejo ‘plačilo’. Kasneje lahko otroke učite varčevati z namenom, da si lahko kupijo igračo, ki si jo že dolgo želijo. Na robu odraslosti pa veliko otrok od staršev dobi še pomoč pri nakupu avtomobila in doma.  


Pa je to res dovolj? Bodo otroci s temi osnovami znali poskrbeti za svojo uspešno in varno prihodnost?  


Kako otroke naučiti podjetnega razmišljanja?

Z dobrimi temelji, otrok do najstniških let že razume osnove delovanja finančnega sveta, morda celo nekaj malega o investiranju. A da si bo znal resnično začrtati svojo prihodnost varno in uspešno, je dobro, da razume tudi nekaj več o podjetništvu. 


Ker se otroci veliko naučijo z opazovanjem svoje okolice, se bodo tudi podjetniškega načina razmišljanja najlažje učili z zgledom. Če sami niste ustanovili podjetja in v svoji družini nimate koga, ki bi takšno znanje lahko delil, ga poiščite v svoji okolici. Morda sošolec ali sošolka iz vašega otroštva ali pa je to nekdo, ki ga poznate iz okolja, kjer živite. Otrok, sploh najstnik, bo tako ali tako veliko raje poslušal nasvete, če bodo prišli od koga drugega, ne starša.


Kaj pa podjetno razmišljanje sploh je?

Veščine podjetniškega razmišljanja se nanašajo na sposobnost prepoznavanja priložnosti ter odkrivanja najprimernejših načinov in časa za njihovo izkoriščanje. Včasih jih preprosto imenujemo sposobnost iskanja rešitev, ki se ujemajo s problemom.


Te sposobnosti so lahko delno prirojene, a jih je mogoče zlahka razviti ali izboljšati. 


Spodbujajte kreativnost

Majhni otroci so izredno kreativni. Njihova domišljija je brezmejna in to je vredno spodbujati in krepiti. Se spomnite malih prodajalcev školjk z obale? Otroci se lahko o podjetnem razmišljanju in o financah veliko naučijo skozi igro. Naj poleti postavijo stojnico z osvežilno pijačo za sosede ali pa skupaj organizirajte garažno razprodajo stvari, ki jih ne potrebujete. Na ta način se bo otrok učil osnov načrtovanja, varčevanja, porabe in investiranja.


Potem so tu še osnove trženja, ki otroku lahko pomagajo tudi na drugih področjih življenja. Motivirajte otroke, da začnejo opazovati svet okoli sebe. Tako bodo lahko razvili tudi nekaj kritičnega mišljenja, ki je ključno za njihovo samostojno življenje in za uspeh. 


Neuspehi niso vedno samo slabi

Še eno zelo pomembno lekcijo morate naučiti otroka. Neuspeh ni slab, ampak je del učenja. Na podjetniškem področju je neuspeh lahko celo nekaj pozitivnega. Iz njega se da marsikaj naučiti in tako postati boljši. Če svojim otrokom dovolite, da so včasih tudi neuspešni, se bodo na svojih napakah lahko učili in poiskali nove načine za doseganje svojih ciljev. S tem bodo pridobili na samozavesti in se naučili vztrajati tudi takrat, ko ne bo šlo vse po načrtu. 


Ko otrokom ne uspe, jih ne kaznujte, ampak se raje pogovorite o tem, zakaj so bili pri nečem neuspešni in kako se lahko v prihodnosti temu izognejo. V neuspehu poskušajte najti "učno lekcijo" in otroke spodbujajte, naj nikoli ne obupajo. 


Če je bilo včasih zaželeno, da si priden, marljiv in se dobro zliješ z okolico, je danes za uspeh potrebno več. Skoraj v vseh poklicih sta podjetniško znanje in podjetniški način zaželena in odpirata vrata napredovanju. Dobra finančna pismenost, poznavanje investiranja, predvsem pa samozavest, da se tudi po neuspehu lahko poberejo in gredo naprej, bodo otroku dali dobro popotnico za lažje uresničevanje želja in doseganje ciljev v življenju.


Začnite investirati za otrokovo prihodnost in mu zagotovite popotnico za lažjo osamosvojitev. Hkrati bo lahko opazoval, kako vlagate in varčujete in že zgodaj začel spoznavati zakonitosti in koristnost investiranja. Sklenite varčevalni načrt za svojega otroka.


varčevanje, osebne finance
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.